https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-lhotska-chteji-za-znicenou-urodu-asi-300.000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obyvatelé Lhotska chtějí za zničenou úrodu asi 300.000 Kč

1.7.2019 00:09 | ZLÍN (ČTK)
Obyvatelé Lhotska u Vizovic na Zlínsku v pátek nahlásili své nároky na náhradu škody, kterou předminulý týden způsobil oblak škodlivin vzniklý při požáru ve společnosti Cheport. / Ilustrační foto
Obyvatelé Lhotska u Vizovic na Zlínsku v pátek nahlásili své nároky na náhradu škody, kterou předminulý týden způsobil oblak škodlivin vzniklý při požáru ve společnosti Cheport. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obyvatelé Lhotska u Vizovic na Zlínsku v pátek nahlásili své nároky na náhradu škody, kterou předminulý týden způsobil oblak škodlivin vzniklý při požáru ve společnosti Cheport. Se svými nároky se přihlásilo deset lidí, požadují celkem asi 300.000 korun, řekl v pátek zástupce společnosti. Škodliviny lidem zničily úrodu, stromy i rostliny. Obec také obyvatele z částí zasažených dýmem vyzvala, aby nekonzumovali ovoce a zeleninu ze svých zahrad.
 

Oblak předminulý týdem zasáhl podle zástupce firmy 12 domů, dva majitelé jsou nyní na dovolené a jejich nároky se budou řešit později. Firma nabídla lidem finanční kompenzaci i rozbor půdy a vody ze studní, zda jsou kontaminovány škodlivinami. V případě, že se prokáže kontaminace, zajistí asanaci. Jeden majitel v pátek požadoval rozebrat také vzorky medu.

Jeden z postižených obyvatel odhadoval své škody minimálně na 70.000 korun. "Situace se však mění každý den, hned v neděli byly náchylnější rostliny žluté, některé stromy uschly během několika dnů, teď se začínají zhoršovat ořechy," uvedl muž, který přišel o celou zeleninovou zahradu. "Česnek, cibule, veškeré bylinky, rajčata, okurky, cukety, melouny, všechno je žluté. Všechno vyhazujeme, nechci to dávat na kompost," uvedl obyvatel Lhotska, podle kterého se ukáže, co bude s některými stromy. Důležité je, jak dopadnou rozbory vody a půdy, zda bude možné příští rok zasadit, dodal. Znečistění je podle něj stále cítit, některé obyvatele například pálí oči.

Firma vyrábějící kapalné, desinfekční a čisticí prostředky, které se používají v zemědělství, potravinářském a nápojářském průmyslu a zdravotnictví, rozhodla, že bude v obci instalovat detektory nebezpečných plynů mimo areál firmy. "Udělali jsme také vnitrofiremní opatření, která mají situaci zamezit," uvedl jednatel firmy Václav Mareth. Firma v pátek také přistavila kontejnery, do kterých mohou lidé zničené rostliny vyhazovat, kontejnery budou k dispozici ještě několik dní.

Firma pokryje náhrady škody z pojistky. Zástupce firmy bude s likvidátorem pojišťovny obcházet obyvatele, kterých se událost dotkla. Situaci by firma podle Maretha chtěla vyřešit co nejdříve, zřejmě v řádu týdnů. Podle firmy vznikly škodliviny chemickým rozkladem znečištěné suroviny, do které někdo omylem vhodil látky způsobující rozklad.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist