https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-letos-vykoupili-na-jizni-morave-pozemky-v-cennych-lokalitach?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody letos vykoupili na jižní Moravě pozemky v cenných lokalitách

18.6.2022 01:41 (ČTK)
Cílem projektu je výkup pozemků v ohrožených přírodně cenných lokalitách, na které se ochránci snaží vracet různé druhy rostlin a živočichů.
Cílem projektu je výkup pozemků v ohrožených přírodně cenných lokalitách, na které se ochránci snaží vracet různé druhy rostlin a živočichů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Český svaz ochránců přírody letos na jaře vykoupil v rámci kampaně nazvané Místo pro přírodu pozemky o rozloze 1,56 hektaru, například uvnitř jednoho z bývalých meandrů řeky Moravy. Cílem projektu je výkup pozemků v ohrožených přírodně cenných lokalitách, na které se ochránci snaží vracet různé druhy rostlin a živočichů. Peníze svaz vybírá ve veřejné sbírce, která byla spuštěna v roce 2003. Za celou dobu svaz vykoupil zhruba 180 hektarů pozemků, informoval koordinátor kampaně Jan Moravec.
reklama

 

Ochranáři vykupují pozemky, kterým hrozí akutní nebezpečí jako je vykácení lesa, odvodnění mokřadů nebo rozorání květnatých luk. V posledních letech se podle Moravce vybralo ročně zhruba dva až 2,5 milionu korun, do současnosti svaz vybral odhadem více než 25 milionů, řekl. Kampaň také podporuje takzvané pozemkové spolky, což jsou neziskové organizace, které o vykoupené pozemky pečují.

Svaz za nejvýznamnější úspěch z letošního jara považuje nákup tří pozemků o výměře téměř jeden hektar nedaleko Bzence na jižní Moravě, kde usiluje o obnovu původní nivní louky v místech jednoho z bývalých meandrů řeky Moravy. V této lokalitě svaz vlastní již 11 hektarů. Nivních luk se v této oblasti podle ochránců přírody dochovalo již velmi málo. K přežití je potřebuje řada vzácných květin i ptáků a výkup pozemků je tak příležitost k obnově mizejícího biotopu.

Zhruba třetinu hektaru letos ochránci také vykoupili v lokalitě Traviska, rovněž na jižní Moravě v oblasti Bílých Karpat. V těchto místech se rozkládá květnatá louka, kde se vyskytuje mnoho druhů orchidejí a dalších vzácných rostlin. O lokalitu se stará místní pozemkový spolek a podařilo se mu zde obnovit roky neudržovanou louku, která byla zarostlá křovinami.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist