https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-na-19-usecich-silnic-pomahaji-zabam-pres-cestu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody na 19 úsecích silnic pomáhají žábám přes cestu

14.3.2023 20:05 | PRAHA (ČTK)
Stavba migračních zábran u Šumavských Hoštic.
Stavba migračních zábran u Šumavských Hoštic.
Foto | J. Hromasová / ČSOP
Na 19 úsecích silnic v Česku nyní ochránci přírody přenášejí žáby a další obojživelníky, nebo jim jinak pomáhají přes cestu. Obojživelníci nyní táhnou hromadně k vodním plochám kvůli páření a kladení vajíček a při tom by řadu z nich mohla přejet auta, uvedl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Svaz finančně i odborně podporuje dobrovolníky, kteří obojživelníkům pomáhají. Loni bylo takto zachráněno podle svazu asi 20 000 obojživelníků.
reklama

 

Akce na ochranu obojživelníků při překonávání cest začíná podle Stýbla právě teď. "Každoročně touto dobou táhnou obojživelníci k vodním plochám, kde se mohou spářit a naklást vajíčka. Pokud jejich cesty křižují silnice, mnoho jich zahyne pod koly projíždějících aut," uvedl. Záchranné akce trvají podle něj obvykle do dubna, v závislosti na aktuálním vývoji počasí.

Na kritických úsecích silnic ochránci přírody například instalují podél cest dočasné zábrany, které obojživelníky navedou na místa, kde se mohou bezpečně dostat na druhou stranu. "Tam, kde takové místo není, se u zábran instalují lapací pasti, do kterých jsou obojživelníci zachytáváni a každý den pak přenášeni na druhou stranu komunikace," doplnil Stýblo.

Generálním partnerem národního programu ČSOP Ochrana biodiverzity je státní firma Lesy ČR. Finančně ho podporují také Nadační fond Veolia, společnost Billa, ministerstvo životního prostředí a Nadace Ivana Dejmala. Z programu je podle svazu podporována řada drobných projektů. Kromě záchrany obojživelníků je to třeba pomoc dravým i zpěvným ptákům a netopýrům či mapování výskytu orchidejí, vážek, lesních mravenců, velkých šelem nebo starých krajových odrůd ovocných dřevin.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.3.2023 22:05
Žáby často táhnou k vodě z několikakilometrových vzdáleností a k přesunu využívají ergonomicky příjemný asfalt. Hodně jich tak zahyne daleko od míst, kde začínají žabolamy. Ale i tato pomoc je důležitá. Ještě potřebnější je budovat nové nádrže daleko od komunikací, nejlépe uprostřed lesů, kde se malé žabičky i dospělci nemusí obávat střetu s civilzací.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.3.2023 10:50 Reaguje na Karel Zvářal
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.3.2023 10:49
Od toho jsou přece ochránci přírody - takže to zajisté dělají s láskou a zadarmo.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

15.3.2023 12:09 Reaguje na smějící se bestie
no to víte, chodíme i do terénu a já osobně zdarma, to jsou věci
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.3.2023 08:19
Jsou lokality, kde se to děje každoročně a trvalá úprava v nedohlednu.
Přitom stačí propustek pod silnicí a relativně levné naváděcí zábrany
třeba z těch recyklovaných plastů. Mohou být součástí těch úseků i pro
dobu návratu žab z míst rozmnožování do původních míst a hlavně žab
mladých. V té době hynou pouze postupně a není to tak viditelné, jako
v tom týdnu, kdy putují k rozmnožování. Přežili by i živočichové,
kteří by dali přednost propustkům jako jsou hadi, ježci, ještěrky
rejsci, myšice atd. Žáby jsou na jaře více viditelné, ale po zbytek
roku to už nikoho nezajímá a po "úklidu" mrchožrouty to není vidět.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist