https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-obnovili-mokrad-rybniky-ve-valasskem-mezirici?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody obnovili mokřad Rybníky ve Valašském Meziříčí

19.6.2022 01:23 | VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Členové valašskomeziříčské organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) obnovili mokřad Rybníky ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Patří k významným mokřadním lokalitám, žijí tam vzácní a ohrožení živočichové. Ochránci přírody obnovili čtyři zarostlé tůně a vybudovali jednu novou, sdělili zástupci ČSOP.
reklama

 

Valašskomeziříčská organizace ČSOP se o lokalitu stará od roku 1995. Díky podpoře Nadačního fondu Veolia koncem loňského roku obnovili tůně a vybudovali novou. "Obojživelníci si je záhy našli. V dubnu se v nich objevilo mimo jiné více než padesát snůšek skokana štíhlého. Nyní jsou již tůně oživeny stovkami pulců, nastěhovali se sem i skokani zeleni, jejichž hlas je slyšet do daleka. Je jen otázkou času, kdy se objeví i další obojživelníci," uvedli ochránci přírody. V lokalitě žijí také mokřadní druhy ptáků, obojživelníci i více než 20 druhů vážek. Žáby i vážky potřebují ke svému rozmnožování tůně. Mělké tůně se však postupně zanášejí a zarůstají a nové přirozeně nevznikají, proto je třeba tůně obnovovat či budovat nové.

Obnova tůní není jedinou aktivitou na mokřadu, je také důležité, aby zcela nezarostl, ochránci přírody ho proto pravidelně kosí. Od letošního května pomáhá s údržbou i pastva koní. Mokřad Rybníky slouží také k ekologické výchově. Valašské ekocentrum ČSOP tam organizuje exkurze pro studenty středních škol z regionu, kteří pravidelně pomáhají s jeho údržbou. Členové oddílu mladých ochránců přírody Falco se tam učí poznávat a chránit přírodu, seznamují se ze zoologií i hydrobiologiií. Do lokality může také veřejnost.

Obnova drobných vodních ploch mokřadu Rybníky je součástí spolupráce ČSOP a Nadačního fondu Veolia. Loni bylo v republice sedm podobných projektů. Program Vraťme vodu přírodě pokračuje i letos.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist