https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-ve-zdarskych-vrsich-chystaji-projekt-zlepseni-stavu-darskych-raselinist?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci ve Žďárských vrších chystají projekt zlepšení stavu Dářských rašelinišť

25.8.2021 00:50 | ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (ČTK)
Mezi druhy, které z Radostínského rašeliniště už vymizely, patří motýl žluťásek borůvkový.
Mezi druhy, které z Radostínského rašeliniště už vymizely, patří motýl žluťásek borůvkový.
Ochránci přírody ve Žďárských vrších připravují projekt na zlepšení stavu cenných Dářských rašelinišť s řadou ohrožených druhů rostlin a živočichů, včetně motýlů a vážek. Větší zásah v této evropsky významné lokalitě potřebuje Radostínské rašeliniště, v němž se do druhé poloviny minulého století těžila rašelina. Plánované tam jsou úpravy, které povedou ke zvýšení hladiny podzemí vody. Začít by mohly koncem příštího roku nebo v roce 2023, řekl ČTK ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč.
reklama

 

Součástí evropsky významné lokality Dářská rašeliniště jsou dvě národní přírodní rezervace, chystaný projekt se týká i jejich těsného okolí. Národní přírodní rezervace Radostínské rašeliniště zabírá 30,7 hektaru a Národní přírodní rezervace Dářko má 68,6 hektaru. "Obě rašeliniště mají různou historii," řekl Hlaváč.

V Radostínském rašeliništi byly v minulosti kvůli těžbě rašeliny udělané odvodňovací příkopy. "Teď se k tomu přidal i vliv těch suchých let. Rašeliniště začíná rychle zarůstat dřevinami a v podstatě předměty ochrany se tam začínají vytrácet," řekl Hlaváč. Ochránci by chtěli vybudované odtoky vody ucpat, aby podpořili obnovování rašeliny a odstranit nežádoucí dřeviny, v některých místech strhnout drn.

Mezi druhy, které z Radostínského rašeliniště už vymizely, patří motýl žluťásek borůvkový. Chystaný zásah by podle Hlaváče měl pomoci více druhům motýlů, na rašeliniště je vázaná řada druhů živočichů, včetně vážek. "Předmětem ochrany té evropsky významné lokality je vážka jasnoskvrnná, druh, který vyžaduje otevřená oka v těch rašeliništích," uvedl příklady. Z rostlin jsou známé třeba porosty klikvy. Rašeliniště jsou také jediným místem Vysočiny s borovicí blatkou.

Národní přírodní rezervace Dářko představuje původní rašeliniště, rašelina se tam netěžila. "Do samotné národní přírodní rezervace zasahovat nechceme, vliv odvodnění se tam projevuje po obvodu toho rašeliniště," řekl Hlaváč. Je to kvůli tomu, že se hospodáři snažili odvodnit navazující lesy. I tam by chtěli ochránci přírody snížit dopad těchto odvodňovacích systémů na rašeliniště.

"Revitalizace rašelinišť je velmi specifická práce, je to práce s vodou v historicky odvodněném území. Navíc je to rovinaté území, kde nejsou velké spády," řekl Hlaváč. Doplnil, že je důležitá spolupráce s vlastníky pozemků, z velké části patří společnosti Kinský. "Kde průběžně záměr projednáváme a diskutujeme s panem (Constantinem) Kinským," uvedl. Realizační projekt k revitalizaci rašelinišť by měl být zpracovaný letos, pak by se chtěla Agentura ochrany přírody a krajiny ucházet o dotaci. Náklady se podle Hlaváče předpokládají okolo 20 milionů korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist