https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-brehu-bali-znecistenych-plasty-odrazila-lodka-urcena-k-cisteni-more?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od břehů Bali, znečistěných plasty, odrazila loďka určená k čištění moře

22.3.2023 01:40 | Denpasar (Indonésie) (ČTK)
Asie ze všech kontinentů nejvíce znečišťuje oceány plastovým odpadem a Indonésie, země s 270 miliony obyvatel, je považována za zásadní zdroj tohoto znečištění.
Asie ze všech kontinentů nejvíce znečišťuje oceány plastovým odpadem a Indonésie, země s 270 miliony obyvatel, je považována za zásadní zdroj tohoto znečištění.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Od břehů indonéského ostrova Bali poprvé odrazila loď určená pro sběr odpadků. Malé plavidlo nazvané Mobula 8 bude vyrážet na plavby s cílem ulevit od znečištění tomuto regionu nechvalně známému kvůli problému s plastovým odpadem, napsala agentura Reuters.
reklama

 

Mobula 8, která je "dítětem" švýcarsko-francouzského dobrodruha Yvana Bourgnona, dokáže sbírat pevný odpad, mikroodpad i vyteklý olej. Bourgnon počítá s tím, že ročně odklidí 1000 tun odpadu.

Bourgnon v roce 2016 založil nevládní organizaci SeaCleaners. Stalo se to poté, co sám obeplul svět a na vlastní oči viděl, jaký je rozsah krize způsobené plastovým odpadem v oceánech. Doufá, že lodě podobné Mobule 8 se objeví i jinde ve světě.

"Když jsem v roce 2014 plachtil kolem ostrova Bali, objevil jsem, jak je ostrov nádherný, ale byl jsem trochu zklamaný ze znečištění plasty," uvedl Bourgnon. Organizace SeaCleaners na svých internetových stránkách uvádí, že v 372 řekách na Bali voda každý rok unáší 33 000 tun plastového odpadu.

Reuters píše, že Asie ze všech kontinentů nejvíce znečišťuje oceány plastovým odpadem a Indonésie, země s 270 miliony obyvatel, je považována za zásadní zdroj tohoto znečištění. Plasty ohrožují existenci některých mořských živočichů a mikroplasty se staly součástí potravního řetězce. Ochránci životního prostředí v souvislosti s tím varují před závažnými dopady pro život na planetě.

Světoznámé pláže na Bali v posledních letech ve vrcholu monzunové sezony, kdy silný vítr a deště vyplavují nečistoty ze sousední Jávy, zavalují odpadky.

Henry Lin, turista z Tchaj-wanu, který se na Bali učí surfovat, řekl, že Mobula 8 je dobrý nápad, ale má svá omezení. "Měli bychom přestat vyhazovat odpad do moří a omezit použití plastových sáčků, produkovat méně plastového odpadu a používat méně výrobků z plastu," myslí si.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

22.3.2023 07:09
Kombinace přelidnění a náboženského fatalismu. Vše je v ruko božích, tak proč organisovat nějaký sběr a likvidaci plastů.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

22.3.2023 09:34
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

22.3.2023 09:34
Takže si to shrňme:
1.) lodička za rok sebere z hladiny tisíc tun plovoucích odpadků zejména plastů a dokonce i vyteklý olej. To je dobré.
2.) Jak bude naloženo s touto biologicky znečištěnou směsí různorodých odpadků a olejů, však již autor článku zamlčel. Chybí ta koncovka nakládání s takto získaným odpadem. To je špatné…
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist