https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-orezali-na-pamatnem-dubu-u-olomouce-vetve-aby-nepadaly-na-trat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci ořezali na památném dubu u Olomouce větve, aby nepadaly na trať

6.7.2022 00:46 (ČTK)
Odborníci provedli zdravotní řez i redukci větví památného dubu v přírodní rezervaci Království u Grygova nedaleko Olomouce, aby snížili riziko pádu větví na sousední železniční koridor či návštěvníky lesa. ČTK to sdělil ředitel Lesů města Olomouce David Janásek. Stáří mohutného dubu v lese Království odborníci odhadují na 400 let. Památný strom roste na kraji lesa a se svojí výškou přes 30 metrů je jeho nepřehlédnutelnou dominantou.
reklama

 

"Odborný zásah arboristické firmy znamenal zdravotní řez a spočíval v odstranění poloparazitických keřů i šetrné obvodové a lokální redukci větví, které zasahovaly k železniční troleji. Pracovníci specializované firmy památný dub také zkontrolovali výstupem do koruny, kde prozkoumali i stabilitu větví," uvedl Janásek. Pracovníci Lesů města Olomouce poblíž stromu vybudují dřevěný chodník.

Cílem úpravy koruny dubu byla podle Janáska minimalizace rizika poškození trakčního vedení a drážního tělesa železničního koridoru mezí stanicemi Olomouc a Přerov spadlými větvemi. Zároveň se zvýšila i bezpečnost návštěvníků lesa Království.

Mohutný dub v lese Království je mimořádně vzácným a chráněným památným stromem. Roste v těsném sousedství železničního trati a jeho výjimečnost ho uchránila před pokácením. Podél koridoru bylo totiž nutné vykácet stromy a vytvořit pás bez dřevin.

K letitému dubu se vztahuje legenda spojená s českým panovníkem Václavem III., podle které mladý král pod dubem usnul a zdál se mu zvláštní sen. Když se Václav III. vrátil do nedaleké Olomouce, věnoval les městu a přikázal, aby tento dub nebyl nikdy pokácen. Když později původní strom dožil, byl na jeho místě vysazen nový dub, který dodnes roste na okraji lesa Království.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

7.7.2022 09:46
zajímalo by mě, co si taková odborná firma může říct za takový jako zásah. u článku bych i přivítal nějakou demonstrační fotku dotyčného dubu aby si čtenář udělal jakous takous představu, co údajně překáží či je na stromě nebezpečné. a proč dřevěný chodník ? obyčejné pěšina nestačí ? já to říkám furt že z dotací bývá pro takové zahradnické firmy nejlepší vývar !!!
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist