https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odhadovat-dopady-sucha-na-urodu-je-podle-zemedelcu-zatim-predcasne?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odhadovat dopady sucha na úrodu je podle zemědělců zatím předčasné

4.6.2022 01:05 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do jaké míry sucho ovlivní nadcházející úrodu, je podle Agrární komory ČR zatím předčasné odhadovat. Problémem může být také pozdní nástup letošního jara, což zkracuje vegetační období rostlin. Podle Zemědělského svazu ČR je pravděpodobné, že v nejsušších oblastech již zřejmě nastalo nevratné poškození porostů. Jinde bude záležet na dalším vývoji srážek. Zemědělci se podle informací projektu Intersucho potýkají s nedostatkem vláhy na téměř celém území republiky, což povede k propadu úrody obilovin zhruba o pětinu.
reklama

 

Zemědělcům sice částečně pomohly deště v minulém týdnu, podle odborníků z Intersucha ale přišly pozdě a na velké většině území ČR panuje deficit vláhy proti průměrnému stavu z let 1961 až 2010.

"Sucho je na většině území Česka a místy se netýká pouze povrchové vrstvy půdy, ale zasahuje také do hloubky. Aktuální deštivé počasí sice částečně přispěje ke zvýšení zásob vody v povrchové vrstvě půdy, ale do hloubky se nedostane," uvedl prezident Agrární komory Jan Doležal.

Sucho nejvíce ohrožuje mělce kořenící plodiny, jako jsou obiloviny. Z dat vyplývá, že nejhorší situace je nyní v jižních Čechách, uvedl Doležal. V posledních letech se podle něj stává, že se na přelomu zimy a jara na několik týdnů skokově oteplí, rostliny se začnou probouzet a poté přijde šok, když se znovu citelně ochladí. "To vše může mít vliv na výnosy plodin, potažmo na jejich cenu. Konkrétní dopady je ale předčasné odhadovat," dodal.

Nedostatek vláhy se podle mluvčího Zemědělského svazu Vladimíra Píchy projevuje negativně hlavně v nejsušších oblastech. "Celkově je stále brzy předpovídat celkovou sklizeň. Skutečný dopad sucha bude záviset na dalším vývoji srážek a je možné, že celkový výsledek předčí očekávání," doplnil.

Projekt Intersucho upozornil na to, že tři nejhorší stupně sucha ze šesti jsou aktuálně na 17 procentech území. Jde o jižní Čechy, především povodí Lužnice, a o část Jesenicka. Sucho zůstává v Ústeckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, v hlubší vrstvě také v Polabí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist