https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpurci-tezby-v-dole-turow-upozornuji-ze-dohoda-je-v-rozporu-se-zajmy-ceska?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpůrci těžby v dole Turów upozorňují, že dohoda je v rozporu se zájmy Česka

4.11.2021 17:53 | LIBEREC (ČTK)
"Postup rypadel je podstatně rychlejší než realizace vodovodů a nám v Uhelné bezprostředně hrozí vyschnutí jediného vodního zdroje a obyvatelům širšího okolí pak definitivní ztráta pitné vody ve studnách," řekl Starec.
"Postup rypadel je podstatně rychlejší než realizace vodovodů a nám v Uhelné bezprostředně hrozí vyschnutí jediného vodního zdroje a obyvatelům širšího okolí pak definitivní ztráta pitné vody ve studnách," řekl Starec.
Současná verze česko-polské dohody o hnědouhelném dolu v polském Turówu zdroje vody na české straně neochrání a je v rozporu se zájmy ČR. Ve svém prohlášení to uvedla nově vzniklá platforma Společně pro vodu. Vznikla v reakci na zveřejnění obsahu česko-polské dohody o mimosoudním vypořádání ve sporu o rozšíření těžby v Turówě. Odpůrci těžby zároveň vyzvali zástupce současné i nově vznikající vlády, aby dohodu neuzavírali. ČTK o tom dnes za uskupení informoval Milan Starec.
reklama

 

Do Prahy v pátek přijede nová polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová, která by se svým českým protějškem Richardem Brabcem (ANO) měla jednat také o smlouvě, jež má řešit další fungování dolu, jeho dopady na české obce a kompenzaci škod. Jednání o Turówu přerušil v noci na 1. října odlišný názor obou stran na dobu trvání dohody. Základní parametry se podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) podařilo dojednat, sporná je doba, po kterou nebude možné smlouvu vypovědět. Krajští zastupitelé minulý týden vyzvali ministry životního prostředí Brabce a zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) z končící vlády, aby pokračovali v jednání s Polskem a nečekali na ustavení nové vlády.

Odpůrci těžby ale podmínky dohody zpochybňují. "Všechna opatření se týkají jen jedné podzemní vrstvy, která neslouží k zásobování pitnou vodou a ani z ní neodtéká hlavní množství vody. V dohodě zcela chybí základní požadavky, jako je nový hydrogeologický model, na jehož základě je možné stanovit přesné parametry podzemní stěny, která by měla zabránit dalšímu poklesu hladin vody na českém území v důsledku těžby," uvedl Starec. Česko se má navíc zavázat, že do budoucna už žádnou žalobu na porušování evropského práva Polskem v souvislosti s těžbou v dole Turów nepodá.

"Bohužel se potvrdily naše dlouhodobé obavy z obsahu dohody. Zdá se, že naši politici stále nepochopili naléhavost situace: klíčové nejbližší území dovolují Polsku vytěžit během několika málo let, dohoda umožňuje na něm už nyní provést skrývku. Postup rypadel je podstatně rychlejší než realizace vodovodů a nám v Uhelné bezprostředně hrozí vyschnutí jediného vodního zdroje a obyvatelům širšího okolí pak definitivní ztráta pitné vody ve studnách. Dlouhodobě voláme po tom, aby se těžba přestala přibližovat k ČR, a to bohužel v připravené dohodě není nijak reflektováno," řekl Starec.

Hnědouhelný důl Turów u hranice s Českem zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE chce důl postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Rozšíření těžby loni Polsko povolilo bez ohledu na námitky sousedů. Obyvatelé z pohraničí se obávají nejen ztráty vody, ale i hluku a prachu. Polská strana navzdory květnovému předběžnému rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie odmítá přerušit těžbu, protože by to podle ní negativně dopadlo na energetickou bezpečnost země.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

4.11.2021 19:52
Jednoduché řešení s tím Turowem.Po zemi zautočí naše tankové divize a vzduchem bombardovácí svazy a jaký byl Turow.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

5.11.2021 07:36
No tak kromě toho, že válka je vůl by s námi polská armáda byla asi rychle hotová. Polsko do ní totiž, na rozdíl od nás, opravdu masivně investuje.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.11.2021 07:53
Současná vláda nedělá a nikdy nedělala nic ve veřejném zájmu obyvatel ČR... není se tak čemu divit... teď jde o to, aby se tyto bezcharakterní kreatury už o nic nepokoušely a nechaly vyjednávání na nové vládě. Ta věřím bude (možná ne dokonale), ale určitě lépe bránit opravdové zájmy ČR a jejich obyvatel.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.11.2021 08:48 Reaguje na Lukáš Kašpárek
V Bibli stojí: "Věř a víra tvá tě povznese". Pozor ale na
to přistání, aby proběhlo hladce a nebyl to pád do žumpy.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist