https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ods-top-a-kdu-chteji-zridit-snemovni-vysetrovaci-komisi-k-becve?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ODS, TOP a KDU chtějí zřídit sněmovní vyšetřovací komisi k Bečvě Aktualizováno

22.1.2021 10:34 | PRAHA (ČTK)
V komisi by kromě poslanců měli být také senátoři, odborníci i například místní rybáři.
V komisi by kromě poslanců měli být také senátoři, odborníci i například místní rybáři.
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise k případu loňské otravy řeky Bečvy. Pokud neuspějí, založí expertní tým. Zástupci stran to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. O zřízení komise budou poslanci usilovat hned příští týden, uvedl Stanislav Blaha (ODS). Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes na twitteru uvedl, že se ze záležitosti stává politická kauza. V úterý chce požádat Sněmovnu, aby umožnila vystoupit policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi.
reklama

 

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) způsobily kyanidy, postihla řeku 20. září v úseku pod Valašským Meziříčím po Přerov. Podle vyjádření odborníků v pořadu Reportéři ČT bylo odebrání vzorků po havárii nedostatečné a opožděné. U chemičky Deza, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), bylo navíc provedeno až čtyři dny po havárii, řekl v uvedeném pořadu České televize chemik Ivan Holoubek.

"Budeme usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise. Pokud s tímto naším návrhem neuspějeme, půjdeme ještě dále a zřídíme sami expertní skupinu, která se bude případem zabývat, shromažďovat informace a snažit se dospět k odpovědi na nejzásadnější otázku, kdo způsobil katastrofu na Bečvě," řekl poslanec ODS Stanislav Blaha.

V komisi by kromě poslanců měli být také senátoři, odborníci i například místní rybáři, uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

K tomuto kroku se podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky poslanci rozhodli proto, že od začátku případu jsou pochybnosti o postupu inspekce i dalších orgánů včetně policie. Zároveň je podle něj nutné přenastavit kompetence tak, aby v případě ekologických havárií byly od začátku jasně vymezeny kompetence integrovaného záchranného systému, rybářů, inspekce, správy povodí a dalších orgánů.

Podle Pekarové Adamové se přidává celá řada podezření, zda policie kauzu vyšetřuje nestranně. Policejní prezident Jan Švejdar dnes na twitteru uvedl, že rozumí tomu, že vyšetřování havárie na Bečvě je sledováno veřejností i novináři. "Nejsem ale smířen s tím, že z důvodu nedostatku informací ve veřejném prostoru je zpochybňována činnost vyšetřujících policistů," poznamenal.

Hamáček vyjádřil plnou důvěru policii a jejímu vedení. "Kolegové z opozice to ovšem vidí jinak a chtějí suplovat práci orgánů činných v trestním řízení. V úterý požádám Sněmovnu, aby umožnila vystoupit policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi," poznamenal.

Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík v úterý uvedl, že chce, aby postup policie prošetřila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Pokud byly vzorky u chemičky Deza odebrány až čtyři dny po havárii, jde o fatální selhání ČIŽP a její šéf Erik Geuss by v takovém případě měl rezignovat, míní Gazdík. Geuss se proti informacím z pořadu ohradil. Nevidí důvod k rezignaci, inspekce podle něj postupovala profesionálně.

Blaha Gazdíkův záměr nechtěl komentovat. Přes všechny pochybnosti věří, že policie dělá svou práci. Jestli bude místopředseda STAN komunikovat s GIBS, je to podle Blahy jeho soukromá záležitost.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

22.1.2021 11:29
Každopádně už policie ví, kdo vynesl fotky z " provozní události " v DEZE. Ovšem kdo je zodpovědný za otravu Bečvy, to se nikdy asi nedozvíme.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.1.2021 12:02 Reaguje na Michal Ukropec
Každý, kdo si přečte , byť jen na Wikipedii, co je to kaustifikace, tak ví že z té žádné kyanidy utéct do kanálu nemohou.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.1.2021 14:02 Reaguje na Jiří Daneš
Kdo ví, jestli to byly jen kyanidy.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

22.1.2021 16:40 Reaguje na Jiří Daneš
Zatím nikdo nezveřejnil, kolik těch kyanidů bylo. Bohužel se asi nezjistí co tu Bečvu opravdu vytrávilo když ČIZP všechny vzorky zlikvidovala.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2021 18:14 Reaguje na Michal Ukropec
Vzorky velmi rychle odebíralo více organizací. Rybáři, ekologové, Povodí Moravy, Policie, Čižp a kdoví kdo ještě (hygiena z kraje?).
Ministr Brabec měl asi fakt pravdu. Za pár hodin bylo jasné, odkud ta otrava pochází.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.1.2021 22:19 Reaguje na Michal Ukropec
Ve vzorcích z ryb, musí poznat z čeho je otrava pomalu každý veterinář, příznaky otravy jednotlivými jedovatými sloučeninami u lidí, zvířat, i ryb, jsou podrobně a srozumitelně popsány v každé učebnici toxikologie.
Snad ti rybáři ty otrávené ryby hned všechny nenechali spálit. Jestli ano, tak v tom ten rybářský svaz jede také.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.1.2021 12:00
Voda teče, odtéká. A to je ten problém. ČIŽP nebyla na místě včas. Vzorky obebrané když voda s jedem odtekla a když jed byl naředěn, kamsi pryč, jsou k ničemu. To je celý problém, který řešení nemá, co se stalo nemůže se odestát.
Proč tam nebyla ČIŽP včas ví jen Bůh a ti kdo tu ČIŽP hned nezavolal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2021 12:08 Reaguje na Jiří Daneš
Vzorky odebíralo více organizací, kromě rybářů taky Povodí Moravy i policie. A to hned v neděli odpoledne, takže důkazního materiálu je dost i bez totálně zkorumpované ČIŽP.
A samozřejmě se dávno ví, odkud ten kyanid vytekl. Logicky, kdyby se to nevědělo, proč by všichni ouředníci z ANO tak intenzívně mlžili a lhali? Proč by ze sebe dělali takové idioty?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.1.2021 22:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Také si myslím, že se dávno ví nejen odkud se ten kyanid do řeky dostal (on je pevná krystalická látka a neteče, pokud není rozpuštěn, třeba ve vodě). Jenže, DEZA ve své výrobě - zprcovávání dehtů z uhlí, kyanidy nepoužívá ani neprodukuje. Součástí těch surových dechtů kyanosločeniny prakticky nejsou. jediný výrobní obor, kde se kyanidy ve velkém používají, je galvanické pokovování, třeba pozlacování kontaktů na čipech a součástkách elktronických zařízení vůbec.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.1.2021 22:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Také si myslím, že se dávno ví nejen odkud se ten kyanid do řeky dostal (on je pevná krystalická látka a neteče, pokud není rozpuštěn, třeba ve vodě). Jenže, DEZA ve své výrobě - zpracovávání dehtů z uhlí, kyanidy nepoužívá ani neprodukuje. Součástí těch surových dehtů kyanosloučeniny prakticky nejsou. Jediný výrobní obor, kde se kyanidy ve velkém používají, je galvanické pokovování, třeba pozlacování kontaktů na čipech a součástkách elktronických zařízení vůbec.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.1.2021 14:01 Reaguje na Jiří Daneš
Ze zveřejněných zpráv jsem nabyla dojmu, že ČIŽP byla kontaktována včas, ale její lidi si dali hodně na čas, než se na místo dostavili.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2021 18:11 Reaguje na Majka Kletečková
Už asi věděli, která bije a jak se mají chovat.
Každopádně je to na vyhazov všech odpovědných a postavení před soud. Až tam by se mohlo něco zjistit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2021 12:04
Konečně praktický krok, naprosto nutný, ovšem obávám se, že nebude dostačující. Ale hlavně to nenechat zamést pod koberec.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.1.2021 12:22
Jo, vyšetřování ještě pořádně nezačalo, ale viník byl už určen, že.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.1.2021 13:55 Reaguje na smějící se bestie
Pokud víte něco, co my ostatní ne, podělte se o to s námi. Že by byl viník určen ještě před vyšetřováním, o tom zde padá hláška jen od Vás.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.1.2021 14:06 Reaguje na Majka Kletečková
Už jsou zjištěny všechny možné připojení do toho kanálu ?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.1.2021 16:36 Reaguje na smějící se bestie
To já nevím. To Vy se holedbáte, že víte víc než ostatní. Tak ven s tím.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.1.2021 19:00 Reaguje na Majka Kletečková
Na to je přece státní správa, hygieniky počínaje.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.1.2021 21:35 Reaguje na smějící se bestie
Neodpověděl jste, jak byl viník určen před tím, než začalo vyšetřování.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.1.2021 12:44
Nepochopím osly, kteří nechápou, že důkaz musí být hodnověrný, aby byl
použitelný u soudu. Vzorek musí být odebrán v souladu s předpisy, řádně
popsán o místě a doby odběru. Skladován tak, aby byly zastaveny případné reakce a do nádoby, která takové skladování umožňuje. Jiné vzorky mohou
mít maximálně orientační hodnotu a bude věcí soudu jestli bude soudit
podle důkazů a nebo podle přesvědčení. Zdejší mudrlanti už odsoudili
někoho z přesvědčení a nepotřebují už další šetření. Přeji každému se
jednou dočkat, až bude obviněn a předem potrestán bez šetření a soudu. Odolávat tomu v klidu a očekávat spravedlnost od předem zaujatých
"soudců" vyžaduje opravdu pevné nervy. Volby se blíží a není nad
soudy bez soudců a důkazů, hlavně, že se ale veřejně "soudí".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2021 13:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Ty vzorky rybáři neodebírali přece proto, aby šly k soudu, ale k tomu aby se našla ta výposť, ne?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.1.2021 14:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Zcela správná úvaha. Vzorky od rybářů by vyšetřování nasměrovaly tam,kde k havárii došlo a důkazní materiály by poté byly následně zajištěny v souladu se zákonem.

Tomu někdo , z nedbalosti nebo úmyslně , zabránil= konání ČIŽP. Ředitel Geuss by měl rezignovat nebo musí být odvolán ministrem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2021 15:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
A postaven před soud za obecné ohrožení.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.1.2021 13:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Ty vzorky od rybářů měly vyšetřující navést na to, co mají prioritně a rychle ověřit a obstarat tak včas relevantní důkazy.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

22.1.2021 16:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Máte pravdu. Oběť vraždy musí mít minimálně 2 věrohodné svědky, a je její povinností je svou výpověď podepsat.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vyhňák

22.1.2021 14:07
To je sice hezké, ale s křížkem po funuse...
Odpovědět
JM

Jan Marján

22.1.2021 23:15
Zabíjel kyanid nebo něco jiného? To se dalo zjistit z těch ryb. Pokud to byl kyanid, tak ho tam přišlo asi větší množství najednou. Vzhledem k tomu, že kyanid odchází z Dezy plynule v nějakém minimálním množství, které má navíc ještě povolené, nepřipadá mi, že by ho tam někde v nějaké nádrži syslili. Pak tam je několik firem - galvanoven a tam už určitě v nějaké nádrži je a pak také bývalá Tesla a tam by možná mohl být ten problém, případně ještě nějaký sklad, kde si ten kyanid nějaká firma odložila, mohla být i zahraniční no a teď někdo prováděl úklid a třeba ani netušil a pustil to do kanalizace.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2021 11:17 Reaguje na Jan Marján
V DEZE mohli syslit kyanid ve velkým, protože měli třeba nízký limit na jeho vypouštění, mohli s ním kšeftovat, mohlo se tam dít cokoliv černého.
Logika by tomu napovídala, kvůli běžné havárii by se přece všichni politici z ANO tak děsivě nezesměšňovali.
A kvůli havárii v jiné fabrice už vůbec ne, to dá i selský rozum.
Odpovědět
JM

Jan Marján

23.1.2021 15:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě jste zapomněl napsat, že taky tam Babiš mohl s Putinem vyrábět Novičok a s Číňanama Covid.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2021 18:07 Reaguje na Jan Marján
Netuším, co tam klohnili, ale kvůli běžné (i když silné) havárii by ze sebe nedělali takové idioty, tak blbí přece nejsou.
Prostě by se do toho nemontovali vůbec a nechali by zavřít toho, kdo to způsobil, ne?
To by jim přece přihrálo i politické body, dělali by spravedlivé a poctivé.
Jenže, pokud tam jede nějaká černota a viník by mohl kecat (a nejen on), pak se logicky museli angažovat a zamést to za každou cenu, což se stále děje. Ale je to jen odhad....
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.1.2021 22:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Když berete zpracování surových dehtů z uhlí a chemickou výrobu jako klohnění, tak byste se měl zdržet svých blbých šplechtů. To je jako by někdo, kdo vyletěl z hospody chtěl poučovat o tom, jak řídit letadlo.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

23.1.2021 20:26
Celá kauza je komplexní lumpárna a/nebo neschopnost. Obojí by mělo vést k zásadní personální obměně na řadě míst. Dál se do toho pouštět nebudu, už je na to téma mnoho dobrých článků. Jen poznámka:
ANO, je to politická kauza! Ale ne vinou novinářů a opozice, ale vinou Babiše, který vnesl spolu s prezidentem Zemanem do naší politiky bezprecedentní střety zájmů, z nichž pak pocházejí četné manipulace.
To je sice jakoby jen na okraj, ale je to klíčová záležitost!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.1.2021 11:12 Reaguje na Jindřich Duras
O střetů zájmů povím tolik. Jaký je rozdíl mezi premiérem
vlastníkem firmy a premiérem spřízněným s majitelem firmy?
O tom prvním to víme, protože to netají. Ten druhý je tichým
společníkem a víme prd, kdo všechno je vládní loutkovodič.
Nebuďte naivní, že politická rozhodnutí nejsou někým ovlivněna.
Pamatujete na účelové zákony při privatizaci, při restitucích,
u zákonu o bankovnictví a pojišťovnictví? Oficiálně to nebyl
byznys nikoho z vlád a po čase jsme se nestačili divit. Nejsem
volič Babiše, ale nejsem taky jeho fanatický kritik, jako mnozí
diskutéři. Mohu si o zákonech myslet cokoliv, ale musím je
respektovat a nesoudit podle pocitů. O článcích různých pisálků
si už dávno nemyslím, že pracují s fakty. Důležitá je čtenost
a u TV sledovanost a pro ni je ochoten mnohý napsat cokoliv.
Nemusím věřit ani policii, ČIŽP atd., ale musím respektovat
jejich závěry, pokud si zde přeji vládu práva. Nesoudím nikoho
a už vůbec ne bez patřičných informací, které mi novináři asi
nedodají. Jejich pochybení končí maximálně omluvou pod čarou
a tak jim nic nebrání v dohadech a spekulacích, které si ale
oficiální instituce nemohou dovolit. Zjednodušovat je výsadou
nevzdělanosti, zaujatosti a nebo záměrně dezinformovat ostatní.
Já si vyčkám a snad se dočkám, ale nesnáším ukvapené soudy
lidí bez patřičných informací. Smrdí to hospodskou pomluvou
a mezi slušnými lidmi to nemá co dělat.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist