https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odstrely-divocaku-loni-klesly-zabitych-se-vysetrilo-na-145.000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odstřely divočáků loni klesly, zabitých se vyšetřilo na 145.000

24.3.2019 01:25 | PRAHA (ČTK)
Staří kňouři žijí samotářsky.
Staří kňouři žijí samotářsky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jaromír Zumr / Naše příroda
Myslivci loni poslali na vyšetření na parazita svalovce meziročně o skoro 85.000 méně vzorků z divočáků, bylo jich zhruba 145.000. Informoval o tom Petr Majer ze Státní veterinární správy. Vyšetření na svalovce je povinné, odstřely přemnožených divokých prasat se tak loni snížily. Číslo ještě není úplné, soukromé laboratoře podle Majera můžou údaje vkládat do veterinárních systémů až do půlky dubna, ale zásadní nárůst se neočekává. Podle předsedy Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Janoty byla loni větší úroda žaludů a bukvic, prasata tak nešlo snadno lákat. Současná dotační politika ze strany ministerstva zemědělství pro myslivce pak podle něj není vhodně nastavená.
 

Janota upozorňuje, že navíc myslivecká komunita stárne a dlouhodobě ubývá myslivců, navíc je těžké lovit zvěř, když v příměstských oblastech se od ranních hodin pohybují běžci nebo cyklisté. V posledním roce bylo podle mysliveckých statistik 90.940 osob s loveckými lístky, které v honitbách prováděly myslivecké úkony. Například v roce 2014 jich bylo o zhruba 1500 více.

Podle ministerstva zemědělství nemůže počet odlovených kusů zvířat stoupat každým rokem. "Úspěšnost lovu je závislá na celé řadě faktorů. Například počasí, sněhová pokrývka, obecně průběh počasí, ale i větší ostražitost a přizpůsobení zvěře v důsledku zintenzivnění lovu," uvedl mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Počet odlovených divočáků podle něj předloni ovlivnila první vlna celorepublikového zástřelného, které se vyplácelo kvůli výskytu africkému moru prasat. "Tímto zásahem se v řadě míst podařilo ulovením dospělých samic dosáhnout snížení přírůstku v letošním roce. Systém zástřelného patří k motivačním nástrojům pro uživatele honiteb. Avšak ani ten z dlouhodobého hlediska není jednoznačně motivační," dodal Bílý.

Přečtěte si také |
Foto: Jaromír Zumr / Naše příroda Život černých rytířů

Od loňského prosince platí, že myslivci by měli dostávat jako zástřelné dva tisíce korun za divočáka, kterého odloví nad tříletý průměr odstřelů v dané honitbě. "Ministerstvo rovněž zvýšilo sazbu na pořízení a instalaci odchytového zařízení na černou zvěř. Dále byl aktualizován metodický pokyn orgánům státní správy pro redukci početních stavů spárkaté zvěře, který má rovněž přispět ke snížení početnosti nejen prasete divokého, ale i ostatních druhů spárkaté zvěře," dodal mluvčí. Podle Janoty ale není systém nejlépe nastavený, navíc kvůli moru a velkým odstřelům se snížily ceny masa z divočáků.

Kvůli přemnoženým divočákům v ČR také rostou počty dopravních nehod. "Bývá to v úsecích, kde je větší migrace této zvěře. Snažíme se apelovat na správce komunikace na umisťování různých pachových ohradníků, v případě dálnic plotů, nicméně přesto každoročně dochází k nárůstu těchto dopravních nehod, které tvoří zhruba 11 až 12 procent celkového počtu v šetření dopravních nehod. Bohužel v loňském roce přinesly fatální následky i pro čtyři účastníky dopravních nehod," sdělil ČTK ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Divoká prasata podle starších odhadů ministerstva každoročně působí miliardové škody na zemědělské půdě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

24.3.2019 09:52
Tohle je problém ukazující, že myslivci nejsou schopni či ochotni zredukovat stav černé zvěře. Chceme-li naši přírodu zachránit před totální devastací, bude se muset udělat něco zásadního a přes hlavy mysliveckých sdružení. Plošné rozprášení klasického moru prasat (proti němuž lze očkovat domácí prasata) mi připadá stále více jako rozumné a současné situaci odpovídající řešení.
Odpovědět
DA

DAG

24.3.2019 18:51 Reaguje na Jan Šimůnek
Hluboce se mýlite. Je vidět, že nemáte přehled o stavu naší přírody. Odstřel je výrazně nižší, protože se snižilo množství černé zvěře. V roce 2017 se výrazně zvýšil odstřel dospělé černé zvěře. Stav snížíli myslivci a když chtějí, tak to dokážou. Problém byl spíše v tom, že dříve nechtěli. Jinak Vaše nápady jsou skutečně extrémní ;)
Odpovědět
Hu

Hunter

25.3.2019 13:20 Reaguje na Jan Šimůnek
Pane Šimůnku, jako obvykle píšete naprosté nesmysly a fantasmagorie. Jednak očkování proti KMP je v řadě zemí EU zakázáno. Vakcíny občas způsobují klinické onemocnění a nedokáží vymýtit nemoc ze zamořeného chovu, záleží také na virulenci vyvolávajícího kmene viru. Navíc u selat dochází k tzv. vrozené persistentní infekci, tj. selata, která se setkala s virem klasického moru prasat ještě v děloze, v době, kdy se vyvíjel jejich imunitní systém. Přítomnost viru v té době u nich způsobí to, že jejich imunita virus vůbec není schopná rozlišit jako cizí element. Narodí se infikovaná a infikovaná také zůstanou až do smrti!!!! Netvoří si nikdy žádné protilátky proti viru a jsou jeho šiřiteli do prostředí. Vaše nesmyslné nápady jsou opravdu jen nesmyslem.
Pokles počtu uloverných divočáků je způsoben naopak tím, že v důsledku intenzivního lovu v předchozím roce celkové stavy výrazně klesly.
Odpovědět
dm

david matoušek

25.3.2019 14:18 Reaguje na Hunter
On pan Šimůnek, co tak člověk čte jeho příspěvky, je zralý opravdu pro doc.Chocholouška. Je druhou stranou stejné mince, jež často kritizuje.
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.3.2019 10:20 Reaguje na Hunter
Váženosti, problém je, že se v minulosti opakovaně profláklo systematické podhodnocování stavů černé zvěře. Z tohoto důvodu už nikdo příčetný řečem o "úbytku černé zvěře" ze strany myslivců nevěří. Zvláště když v lese vidí strašlivé škody nadělané touto zvěří, které ještě v 90. letech nebyly.

Pokud se týká toho očkování: Není problém očkovat selata po dosažení určité hmotnosti (jako se očkují děti). Za komunistů toto bylo vyřešeno a klasický mor prasat jsme neměli. Až EU přišla s destruktivním zákazem toho očkování.
Odpovědět
Hu

Hunter

2.4.2019 12:45 Reaguje na Jan Šimůnek
Pane Šimůnku, čemu ve větě "vakciny občas způsobují klinické onemocnění a nedokáží vymýtit nemoc ze zamořeného chovu" nerozumíte?
Jaké strašlivé škody od černé zvěře v lese vidíte? Třeba to jak vyrývají ploskohřbetku smrkovou?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist