https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olivy-se-sklizi-za-pomoci-vysavacu.v-noci-je-to-na-problem-ktery-stoji-zivoty-miliony-ptaku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olivy se sklízí za pomoci vysavačů. V noci je to problém, který stojí životy miliony ptáků

27.5.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Noční sběr oliv se rovná 2,6 milionům mrtvých ptáků ročně.
Noční sběr oliv se rovná 2,6 milionům mrtvých ptáků ročně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
S peckou, nebo bez pecky? Plněné, krájené ve slaném nálevu? Černé, nebo zelené? Jak vidíte, otazníků kolem konzumace oliv je hned několik. A nyní se k nim přidává další: byly olivy sbírány v noci? Protože pokud ano, přispěly nejspíš dost výrazně k hromadnému pobíjení ptáků ve Středomoří. Píše o tom Nature.
reklama

 

Na olivách není nic špatného. Ve Středomoří je pěstují už nějaký ten pátek a do tamních podmínek prostě krásně zapadají. Problém s nimi spojený a popisovaný nyní v žurnálu Nature, se vyskytuje teprve nedlouho, s nástupem mechanizace sběru zralých plodů.

Počínaje říjnem až do ledna totiž v celém regionu nastává období sklizně a místní pěstitelé se pochopitelně snaží sklidit úrodu včas. Protože pospíchají, sklízí s pomocí obřích vysavačů olivy i v noci. Což se mimochodem docela osvědčilo: za noci utržené olivy mají pestřejší aromatické spektrum, jsou prý svěžejší a také lépe snáší převoz a manipulaci. Alespoň tak to vidí olivoví experti.

Když kromě oliv a listí vysáváte i ptáky

Pro drobné pěvce, kteří se na noc uložili ke spánku v hustém houští a spleti olivových ratolestí, je to ale zásadní nepříjemnost. Když vás někdy po půlnoci vzbudí strašidelný rachot, vše kolem vás se začne otřásat a vzápětí vás oslní záře reflektorů, nemáte moc šanci nějak pohotově zareagovat a uletět. Netrvá to dlouho a vcucne vás obří hubice olivového vysavače. Bleskový let podtlakovou rourou netrvá ani vteřinu a pro většinu sotva probuzených ptáků končí někde u integrovaného sběrného síta automatické česačky. Sběrači takto čistí od listí, oliv a ptáků celé olivové háje.

Hospodáře zajímá úroda, a tak těch průměrných 6,4 zabitých ptáků na jeden sklizený hektar moc vážně neberou. Jenže přesně tohle je ten problém, který roste s měřítkem. Protože ve Středozemí máme nějakých 2,1 milionu hektarů olivových hájů. Nebo ještě jinak, je tu 750 milionů olivovníků, do jejichž korun se na noc ukládají ptáci. Abychom byli konkrétnější: problémem tu není ani tak mechanizovaná sklizeň, ale to, že probíhá i v noci. Ve dne totiž ptáci před stroji včas uletí.

Zemědělství vs. ptactvo

Ve španělské Andalusii si místní vláda nechala udělat průzkum a poté, co zjistila, že noční sběr oliv se rovná 2,6 milionům mrtvých ptáků ročně, praxi oficiálně zakázala. V Portugalsku si také udělali průzkum. Dospěli k jiným číslům (96 000 zabitých ptáků ročně) a zažitou praxi si ponechali.

A je tu samozřejmě spousta dalších států, kde si průzkum neudělali, nebo to vůbec neřeší. Protože olivy jsou zelené (nebo někdy černé) zlato.

„Je to další šokující příklad toho, jak moderní zemědělská praxe ovlivňuje naše ptačí populace,“ říká Martin Harper, ředitel britské Královské společnosti pro ochranu ptáků. Nad miskou oliv pak můžete přemýšlet, proč se k nám letos ze zimního výletu do teplých krajů vrátilo méně pěvců.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

2.6.2019 17:52
Já to vidím jako jednostranný údaj. Ke komplexnímu posouzení problému je totiž potřeba znát jednak diverzitu okolní krajiny kolem olivovníků, jednak kapacitu okolní krajiny, co se týká počtů ptáků stejného druhu a rychlosti jejich množení. Za prvé 6,4 ptáků na jeden hektar je u nás v nějakém křovitém biotopu tak desetinam, dvacetina celé ptačí populace. A pokud ty olivovníky nezabírají souvislou plochu mnoha hektarů až mnoha set hektarů, je v blízkém okolí každého olivovníku na křovinách, které se nevysávají, množství dalších ptáků, kteří defakto hned další den rozšíří své teritorium na plochu teritorií těch vysavačem zabitých ptáků na ty olivy.
Takže pokud je tam výskyt ptáků podobný jako u nás ve střední Evropě,není to žádný problém. uvolněná teritoria jsou okamžitě zabrána jinými ptáky a ti, protože mají větší teritorium s větším množstvím potravy, následující rok na jaře mají automaticky více mláďat.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist