https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucka-zoo-kvuli-koronaviru-prisla-na-trzbach-o-14-mil.kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoucká zoo kvůli koronaviru přišla na tržbách o 14 milionů korun

30.3.2021 01:16 | OLOMOUC (ČTK)
Branami zoo na Svatém Kopečku loni prošlo o 54 752 lidí méně než v předchozím roce, dohromady za zvířaty zamířilo 293 457 lidí. Návštěvnost pod hranicí 300 000 zástupci zahrady zaznamenali naposledy před 25 lety.
Branami zoo na Svatém Kopečku loni prošlo o 54 752 lidí méně než v předchozím roce, dohromady za zvířaty zamířilo 293 457 lidí. Návštěvnost pod hranicí 300 000 zástupci zahrady zaznamenali naposledy před 25 lety.
Foto | Korinek / Wikimedia Commons
Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce kvůli pandemii koronaviru a následnému několikaměsíčnímu uzavření přišla na tržbách zatím o více než 14 milionů korun. Finanční dopady pandemie pomáhají svatokopecké zoo zmírnit dárci a sponzoři, sdělila mluvčí zoo Iveta Gronská. Zoologické zahrady jsou kvůli opatření proti koronaviru od podzimu opět uzavřené. Ministerstvo životního prostředí jim proto zvýší dotace ze 30 milionů korun na 80 milionů korun.
 

"Pandemie trvá již více než rok. Olomoucká zoo je uzavřena více než půl roku a v důsledku covidu přišla na tržbách o více než 14 milionů korun," uvedla Gronská. Olomoucká zoo by nyní mohla od MŽP získat až čtyři miliony korun, peníze použije na krmivo pro zvířata. "Nad rámec standardní dotace z MŽP tak dostaneme o zhruba tři miliony korun navíc," řekla Gronská.

Roční rozpočet zoo činí 95 milionů korun, z toho 33 milionů poskytuje zoo město Olomouc, které je jejím zřizovatelem. Měsíční náklady zoologické zahrady činí zhruba osm milionů korun. Za krmení pro zvířata zoo utratí ročně 6,5 milionu korun. "Náklady nelze nikterak zásadně snížit. Zvířata krmena být musí, energie v pavilonech omezit nelze a zaměstnance musí zoo taktéž zaplatit," uvedla mluvčí.

Podle Gronské se diskutuje o možném zařazení zoologických zahrad do kompenzačního programu COVID 2021. "Z jednání vyplynulo, že by z tohoto programu na provozní výdaje mohly čerpat i zoologické zahrady, které jsou příspěvkovými organizacemi. Je však nezbytně nutné, aby byly naplněny regule evropské legislativy a současně se dané zahrady prokázaly padesátiprocentním propadem příjmů," uvedla Gronská.

Branami zoo na Svatém Kopečku loni prošlo o 54 752 lidí méně než v předchozím roce, dohromady za zvířaty zamířilo 293 457 lidí. Návštěvnost pod hranicí 300 000 zástupci zahrady zaznamenali naposledy před 25 lety. Na loňském propadu návštěvnosti se podepsala opatřeník zamezení šíření koronaviru, kvůli kterým byla loni zahrada na čtyři měsíce uzavřena.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist