https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucka-zoo-ziskala-z-nemecka-vzacnou-hrdlicku-sokorskou?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoucká zoo získala z Německa vzácnou hrdličku sokorskou

11.3.2023 00:53 | OLOMOUC (ČTK)
Hrdličky sokorské pocházejí z ostrova Socorro v Tichém oceánu, nacházejícím se asi 600 km jižně od Kalifornského poloostrova. Dnes je populace těchto vzácných ptáků podle Gronské omezena pouze na Evropu, kde ve 32 zoo žije 81 jedinců.
Hrdličky sokorské pocházejí z ostrova Socorro v Tichém oceánu, nacházejícím se asi 600 km jižně od Kalifornského poloostrova. Dnes je populace těchto vzácných ptáků podle Gronské omezena pouze na Evropu, kde ve 32 zoo žije 81 jedinců.
Samce vzácné hrdličky sokorské, která byla ve volné přírodě spatřena naposledy v roce 1972, získala zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce. Opeřence přivezli ze zoo v německém Karlsruhe. "Nově příchozí samec prozatím obývá voliéru v ptačím zázemí," sdělila ČTK mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská, podle které je v chovech nyní evidováno posledních osm desítek hrdliček sokorských.
reklama

 

Samec hrdličky sokorské se podle mluvčí stal prvním zástupcem svého druhu v olomoucké zoo. Hrdlička sokorská figuruje na Červeném seznamu ohrožených druhů, přičemž spadá do kategorie zvířat vyhubených v přírodě.

Celosvětová populace těchto vzácných hrdliček je podle Gronské omezena pouze na Evropu, kde ve 32 zoo žije 81 jedinců. "Na tomto druhu lze příkladně demonstrovat roli moderních zoologických zahrad coby center biodiverzity, díky kterým jsou zachovávány druhy, které by kvůli lidské činnosti zmizely ze zemského povrchu," podotkla Gronská.

Hrdličky sokorské pocházejí z ostrova Socorro v Tichém oceánu, nacházejícím se asi 600 km jižně od Kalifornského poloostrova. "Nevyskytovaly se nikde jinde na zeměkouli než na tomto ostrůvku o rozloze pouhých 132 kilometrů čtverečních," řekla Gronská. Dodala, že populace těchto hrdliček byla zdecimována po rozšíření chovu ovcí a zavlečení koček na tento malý ostrov.

Chov hrdliček sokorských v zajetí není snadný, protože vůči sobě bývají agresivní. Nesoulad v páru může vyústit zabitím samice. "Je to bohužel jeden z důvodů, proč je v evropské populaci momentálně 52 samců ku 29 samicím," dodala Gronská.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist