https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opatovicky-kanal-preklene-kamenny-most-podle-navrhu-leonarda-da-vinciho?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opatovický kanál překlene kamenný most podle návrhu Leonarda da Vinciho

8.5.2021 16:30 | LÁZNĚ BOHDANEČ (ČTK)
Opatovický kanál existuje pět století, dokončen byl v roce 1521, dnes je technickou památkou. Stezka připomene starou lokalitu u Zabránských rybníků.
Opatovický kanál existuje pět století, dokončen byl v roce 1521, dnes je technickou památkou. Stezka připomene starou lokalitu u Zabránských rybníků.
Foto | Petr1888 / Wikimedia Commons
Přes Opatovický kanál u Lázní Bohdaneč povede most, do července vznikne dřevěný, později je v plánu kamenná stavba. Bude podle návrhu renesančního malíře a vynálezce Leonarda da Vinciho. Přírodně a historicky zajímavou lokalitu také propojí naučná stezka. ČTK to řekl podnikatel Radek Machala z Golf clubu Pardubice, který provozuje u lázeňského města golfové středisko.
reklama

 

"Opatovickému kanálu by se měla věnovat větší pozornost, je nejstarší technickou památkou ve východních Čechách. Naučná stezka bude přes da Vinciho most, lidé dojdou k ptačí rezervaci. Udělají si procházkový okruh. Bude tam sezení z přírodních materiálů, dubové klády, menší gabionové zídky," řekla Machala.

Stezka by na jedné straně byla napojená na stávající naučnou trasu ptačí oblasti Bohdanečského rybníku a na druhé straně na cyklostezku, kterou chce stavět město Lázně Bohdaneč. K tomu je potřeba postavit most přes Opatovický kanál.

V místě mostu bude nejdřív provizorní dřevěná lávka. Hotová bude do července. Podnikatele předloni zaujala prezentace vědců z Cambridge ve Spojených státech, kteří postavili a otestovali model podle návrhu Leonarda da Vinciho. Kamenný most je bez spojovacích prvků, dodal Machala.

"Jestli to půjde, jak předpokládáme, skládat se bude jako lego. Nařežou se kamenické tvary a ty se na bednění vyskládají, vrcholový vazák se zaklesne. Podle nových předpisů bude mít most zábradlí. Přes značné obtíže se nám podařilo vedení amerického institutu kontaktovat a přislíbilo nám pomoc. Naším cílem je postavit repliku mostu s pomocí středověkých kamenických postupů a technologií tak, jak to Leonardo da Vinci okolo roku 1502 zamýšlel," řekl Machala.

Opatovický kanál existuje pět století, dokončen byl v roce 1521, dnes je technickou památkou. Stezka připomene starou lokalitu u Zabránských rybníků. Má zviditelnit region, který je podle Machaly přehlížený.

V místě naučné stazky se nacházela chata plukovníka Karla Tillera. V Bohdanči měla rodina vilu, dnes je tam penzion. Chatu Tiller využíval k odbojové činnosti za druhé světové války.

"Nás napadlo, že by bylo dobré připomenout činy odbojářů. Chata zanikla v 50. letech, zůstala z ní jen malá kamenná skruž. My jsme jako firma majiteli pozemků, umožníme lidem přístup přes pozemky," řekl majitel společnosti Rybniční hospodářství Adolf Vondrka.

Tiller za války v chatě chvíli přechovával zbraně a výbušniny, které měly poškodit firmu Explosia. Němci ji využívali pro válečnou výrobu. A v chatě také Tiller nějakou dobu schovával československé parašutisty z výsadku Silver A.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist