https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opozice-nesouhlasi-s-nominaci-hladika-na-ministra-havlickovi-vadi-dvoji-metr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opozice nesouhlasí s nominací Hladíka na ministra, Havlíčkovi vadí dvojí metr

7.1.2023 01:01 | PRAHA (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Opozice nesouhlasí s trvající nominací místopředsedy KDU-ČSL Petra Hladíka na ministra životního prostředí. Místopředsedovi ANO Karlu Havlíčkovi vadí dvojí metr, když lidovci dříve tlačili na odstoupení Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) z vedení Sněmovny. Pro SPD je jmenování Hladíka nepřijatelné, je totiž součástí závažné korupční a kriminální kauzy, napsal ČTK šéf hnutí Tomio Okamura.
reklama

 

Širší vedení KDU-ČSL Hladíkovu nominaci potvrdilo. Lidovci středeční odmítnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat Hladíka označili v usnesení za protiústavní. Rozhodli také, že Hladík bude na ministerstvu od pondělí náměstkem. Premiér Petr Fiala (ODS) trvá na jeho jmenování, očekává, že situace se vyřeší během několika týdnů v souladu s ústavou.

Podání návrhu na Hladíkovo jmenování oddálila kauza přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila.

"Kážou vodu, pijí víno. Byli to hlavně lidovci, kteří nekompromisně požadovali, aby Jana Mračková Vildumetzová skončila na pozici místopředsedkyně Sněmovny, a to jen kvůli tomu, že na její svatbě byl člověk spojovaný s kauzou Dozimetr," uvedl Havlíček. Nikdy s ním nespolupracovala, byl to známý jejího manžela. Ona pod tlakem odstoupila," dodal.

Mračková Vildumetzová rezignovala na pozici místopředsedkyně dolní komory k 30. září. Byla terčem kritiky kvůli tomu, že podnikatel Zakaría Nemrah, obviněný v kauze Dozimetr, byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte, o čemž tehdy informovaly servery Neovlivní a Seznam Zprávy.

"A nyní bez mrknutí oka trvají na p. Hladíkovi jakožto ministrovi, ačkoliv je přímým účastníkem brněnské kauzy. Dvojí metr. To mi vadí víc než osoba p. Hladíka," doplnil Havlíček.

"Hnutí SPD považuje toto jmenování za nepřijatelné. Petr Hladík je totiž součástí závažné korupční a kriminální kauzy ohledně nezákonného přidělování městských bytů ve velkém rozsahu na úrovni orgánů statutárního města Brno," uvedl Okamura a připomněl zásah policie v Hladíkově kanceláři.

Záležitost není podle předsedy SPD ani zdaleka vyřešena, stejně jako není zcela jasná Hladíkova role v ní. "Navíc, Hladík nabízel již minulý měsíc lukrativní politické trafiky na ministerstvu za statisíce korun svým lidoveckým spolustraníkům, aniž by měl s ministerstvem cokoli společného. To je rovněž nepřijatelné," dodal Okamura.

O tom, že Hladík rozeslal lidovcům dopis, v němž nabízel posty na ministerstvu, informoval v prosinci deník Mladá fronta DNES. Lidovci podle listu krok hájili jako snahu informovat o výběrovém řízení.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

7.1.2023 08:38
Cituji klasika: Občas pomoc, občas škodit, to se může vždycky hodit.
Odpovědět
ZK

Zan K.

8.1.2023 12:20
Právě pro podobné aferky je třeba silný mandát opozičního prezidenta jako zpětné vazby jak byl Zeman. Jinak bude konec demokracie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 16:20 Reaguje na Zan K.
To bude. Totální dezolát ve vedení země, který má na krku desítky trestních oznámení a je stíhán i v zahraničí, nebude jmenovat ministra, který nebyl ani vyšetřován policií, natož aby byl obviněm. Někdy si tu připadám jak na Paroubkově Marsu.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

8.1.2023 13:47
Joo. Brabec to byl ministr! Ten se nebál zatočit s Prechezou nebo Dezou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 16:25
Poměrně přesně to pojmenoval Vít Rakušan, když ho grilovali, že se stýkal s trestně stíhaným jedincem. "Jistě, s jediným trestně stíhaným jedincem jsem se stále stýkal, jmenuje se Andrej Babiš".
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist