https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oprava-rozhledny-znicene-strakapoudem-ve-vysoke-nad-labem-je-hotova.zitra-se-otevre-verejnosti?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oprava rozhledny zničené strakapoudem ve Vysoké nad Labem je hotová. Zítra se otevře veřejnosti

8.7.2022 16:40 | VYSOKÁ NAD LABEM (ČTK)
Rozhledna má tři nosné sloupy, přičemž každý se skládá z pěti šestimetrových kusů o průměru 40 centimetrů. Dělníci vyměnili dva nejvíce poškozené segmenty.
Rozhledna má tři nosné sloupy, přičemž každý se skládá z pěti šestimetrových kusů o průměru 40 centimetrů. Dělníci vyměnili dva nejvíce poškozené segmenty.
Foto | Tomas62 / Wikimedia Commons
Obec Vysoká nad Labem na Hradecku dokončila opravu dřevěné rozhledny Milíř, kterou loni na jaře poničil strakapoud. Lidé budou moci na rozhlednu opět vystoupat v sobotu 9. července. ČTK to řekl starosta Jiří Horák (nezávislý). Rozhledna je zavřená od loňského září. Firmu na opravu rozhledny se obci podařilo najít až na čtvrtý pokus.
reklama

 

Strakapoud ve sloupech vytesal dutiny, čímž podle statika snížil nosnosti konstrukce. K vyhloubení dutin strakapoud využil klidu v době, kdy byla rozhledna kvůli proticovidovým opatřením uzavřena. "Nejobtížnější částí opravy byla výměna dvou dřevěných sloupů o délce šest metrů, které byly nejvíce poškozené strakapoudem. Jeden vyměněný sloup necháme u rozhledny, aby lidé viděli, co strakapoud dokáže vyklovat," uvedl Horák.

Stavbaři také zatmelili všechny otvory a ptákem vyklované dutiny, důležité spoje a vodorovné trámy zakryli klempířskými prvky proti zatékání vody. "Vše bylo předem natřeno a ošetřeno biocidním přípravkem proti plísni. Nyní na rozhledně děláme úklid a připravujeme ji na otevření," řekl starosta.

Rozhledna bude přístupná ve všední dny denně kromě pondělí, a to od 13:00 do 18:00, o víkendech od 11:00 do 18:00. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 27 metrů lze za dobrého počasí spatřit Jeseníky, Krkonoše, Orlické či Železné hory.

Oprava trvala od 20. června a obec přišla na 648.000 korun bez daně, dalších asi 265 000 korun obec zaplatila za čtyři dřevěné lepené sloupy z Rakouska o délce šest metrů. Opravu bude obec platit především z fondu obnovy, v němž má z dosavadních výnosů rozhledny našetřeno asi 800 000 korun.

Rozhledna má tři nosné sloupy, přičemž každý se skládá z pěti šestimetrových kusů o průměru 40 centimetrů. Dělníci vyměnili dva nejvíce poškozené segmenty. Současně obec od firmy získala speciální ocelový přípravek pro rozepření části rozhledny při výměně sloupů, takže případné další opravy již budou levnější. Dva sloupy bude mít obec připravené pro pozdější opravy.

Opravě předcházela čtyři výběrová řízení. Do prvních dvou tendrů na kompletní opravu rozhledny se obci nikdo nepřihlásil. Zastupitelé obce pak rozhodli, že obec sama nakoupí sloupy a v dalším řízení bude hledat jen firmu pro montáž. Přišly dvě nabídky, ale kvůli vysoké nabídnuté ceně obec i třetí tendr zrušila. Až čtvrté výběrové řízení s možností rozdělit opravu na etapy bylo úspěšné. Přihlásili se dva zájemci a obec vybrala firmu Elektro Mosev.

Rozhlednu v hodnotě pěti milionů korun obec otevřela v říjnu 2013 na kopci Milíř, v místě, kde ještě po druhé světové válce stávala původní dřevěná rozhledna. Tři dřevěné sloupy o délce 30 metrů obepínají ocelové schodiště se 144 schody. Spodní část rozhledny v podobě domečku je z litého betonu. Celková výška rozhledny je 31 metrů a váha 22 tun. V základech rozhledny je 300 tun betonu a sedm tun oceli.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

8.7.2022 18:21
A jak je rozhledna zabezpečena proti tomu, aby se diverzant strakapoud nemohl zase projevit?
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.7.2022 18:24
Vem vzduchovku,zachraníš rozhlednu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.7.2022 14:28
No přece mají 2 náhradní.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.7.2022 18:50 Reaguje na Slavomil Vinkler
A co když bude mít ten strakapoud výdrž?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.7.2022 17:15
Tuny betonu, oceli a místo oceli na nosné sloupy dřevo? Architekt chtěl
rozhledně z betonu a oceli asi přidat přírodní ráz, ale nejméně vhodným
způsobem. To, na čem nejvíce závisí spolehlivost je nejméně trvanlivým
prvkem a bude vyžadovat nejvíc údržby a pozornosti. Architektonicky
asi ceněné, ale prakticky dle mne nikoliv. Přirovnal bych to ke
zděnému domu na udusané hlíně místo betonových základů. Nosné prvky
mají být vždy ty nejpevnější a nejtrvanlivější a nikoliv naopak.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist