https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/organizace-cr-musi-udelat-kroky-ktere-zvysi-nezavislost-na-dodavkach-z-ruska?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz moderní energetiky: ČR musí udělat kroky, které zvýší nezávislost na dodávkách z Ruska

24.3.2022 14:12 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká republika musí podniknout kroky, které pomohou zvýšit nezávislost na dodávkách plynu a ropy z Ruska. Vyšší energetická bezpečnost s sebou přinese i fakt, že ČR přestane posílat do ruské ekonomiky peníze, které přispívají na tamní zbrojní výrobu. Svaz moderní energetiky spolu s CZ BIOM, Solární asociací, Aliancí pro energetickou soběstačnost a konzultační společností Budovy21 spouští výzvu bezputina.cz, která vyzývá vládu ke změně přístupu k české energetice.
reklama

 

"Bezprecedentní útok ruských vojsk na svobodnou Ukrajinu a navazující události poukázaly na potřebu urychlení proměny české energetiky. Je nutné hledat řešení, díky kterým budeme nezávislí na dovozu zemního plynu a ropy z Východu," uvedl programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Výzva, pod kterou se mohou přihlásit jednotlivci, firmy či obce, je adresovaná předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS) a obsahuje 12 bodů, kterými lze urychlit renovaci budov, výrobu domácího zeleného plynu, osazení střech solárními panely či usnadnit rozvoj větších projektů obnovitelných zdrojů energie, mezi nimi i agrivoltaiky. Druhá část výzvy pak míří přímo k domácnostem, firmám a obcím.

Organizace například vyzývají, aby vláda vyřadila podporu zdrojů na plyn z kotlíkových dotací, posílila program Nová zelená úsporám, nízkopříjmovým domácnostem nabídla investiční součást sociálních dávek, zvýšila podíl výroby domácího zeleného plynu nebo přidala do programového prohlášení závazek vybudovat 200.000 tepelných čerpadel a 60.000 kotlů na biomasu do roku 2025. Vláda má také odstranit administrativní bariéry pro rozvoj obnovitelných zdrojů.

"Ze série promyšlených kroků, které spolu dávají smysl, může těžit celá společnost: od zaměstnanosti přes prostý fakt, že peníze zůstanou v lokální ekonomice a nebude si za ně někdo kupovat tanky. Společně můžeme dát vzkaz vládě, jaké kroky je třeba udělat, abychom posílili naši energetickou bezpečnost, ale také společně můžeme využít dostupná řešení již teď," uvedl Sedlák.

Svaz moderní energetiky sdružuje nejvýznamnější oborové asociace moderní energetiky i klíčová výzkumná univerzitní centra. Svaz má za cíl proaktivně vstupovat do české i evropské debaty o možnostech proměny energetiky. Zároveň přináší klíčové impulsy, které zajistí přední pozici ČR v oblasti vývoje a výroby progresivních technologií.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.3.2022 16:57
Kotlíkový guláš - obsah článku
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.3.2022 17:26
Vynikající článek "Jaroslav Míl: Evropa v energetice zkazila, co mohla.
Budeme za to draze platit"

najdete zde:
https://www.newstream.cz/money/jaroslav-mil-evropa-v-energetice-zkazila-co-mohla-budeme-za-to-draze-platit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=708830&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=708830&dop_vert_id=leg0&dop_req_id=ybwyKjsDqYj-202203241609&dop_id=15887401
Odpovědět
va

vaber

25.3.2022 09:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
draze platíme nejen za energetiku ,ale i za jiné kroky které dělá naše vláda, ale plebs má mlčet a poslouchat ty nahoře
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 10:09 Reaguje na vaber
Například za zrušení tendru na JE Temelín, zrušení důchodové reformy, zablokování rozvoje FVE, ničení zemědělství dotovanou chemií a biopalivy, zavedení děsivé korupce do státní správy, gigantický nárůst státního dluhu a tím vyvolanou inflací, zničení důvěry EU v naši celkem solidně fungující demokracii (tunelováním EU dotací) atd. atd. atd. atd. atd.
Jen se musíte už probudit ze zimního spánku, už máme vládu jinou.......
Odpovědět
EN

Emil Novák

24.3.2022 19:53
Jak asi jdou podle svazu občasné energetiky dohromady ty promyšlené kroky, aby si za naše peníze někdo nekupoval tanky, a zároveň to co nejvíc propagují, tedy obrovské investice do solárních elektráren, které pocházejí převážně z Číny...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.3.2022 06:17 Reaguje na Emil Novák
Je potřeba vidět konceptualně. Ti komici v Bruselu neměli nic na práci, tak vymysleli zelené postižení. Blby je, že globálně vytvořili klacek kterým se mlátí sama. Jestli jde o rozklad unie bude to dobrý způsob. Bylo by fain, kdyby se transformovala do nižších spolupracujících celku které nebudou soustředit moc do centra jako to děla Brusel ale vytvoří vzájemně korektní organizaci s kulturně sociální vazbou ke svému území jednotlivých států
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 10:17 Reaguje na Jaroslav Řezáč
"...vytvoří vzájemně korektní organizaci.....".
Pán je skutečný komik - eskamotér, tohle může vytvářet Svaz zahrádkářů a včelařů, ale ne stát.
EU právě velmi trpí nedostatečnou integrací, nemá vůbec žádné slovo na mezinárodním poli. Ten důvod je velmi prostý, vůbec nemá ministerstvo zahraničí.
A právě maximální integrace by ČR nejvíce pomohla.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.3.2022 06:17 Reaguje na Emil Novák
Je potřeba vidět konceptualně. Ti komici v Bruselu neměli nic na práci, tak vymysleli zelené postižení. Blby je, že globálně vytvořili klacek kterým se mlátí sama. Jestli jde o rozklad unie bude to dobrý způsob. Bylo by fain, kdyby se transformovala do nižších spolupracujících celku které nebudou soustředit moc do centra jako to děla Brusel ale vytvoří vzájemně korektní organizaci s kulturně sociální vazbou ke svému území jednotlivých států
Odpovědět
va

vaber

25.3.2022 09:24 Reaguje na Jaroslav Řezáč
žádný rozklad EU se konat nebude, jen zkouška disciplíny a loajálnosti, pro politiky členských států ,
no a Češi jsou známí řiťolezci
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 10:22 Reaguje na vaber
Rozklad EU je jen zbožné přání Putina a jeho řiťolezců, ovšem právě jeho blbství působilo velmi dobré semknutí celé EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 10:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Přečtětě si ve vedlejším článku, jak ten nedostatek zeleného postižení drtí dnes Kuvajt, příště to budeme mít i tady..
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.3.2022 11:49 Reaguje na Pavel Hanzl
A nebo tu bude mít akorát větší kosu. Řada modelů globálního oteplování to považuje za vysoce pravděpodobné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 21:40 Reaguje na Svatá Prostoto
Zkuste nějaký takový model předvést. Nelze, že?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 10:12 Reaguje na Emil Novák
Pokud by byly ty dotace skutečně dost vysoké, můžeme kupovat panely i vše ostatní z Německa nebo USA. Jsou velmi kvalitní, ale asi dražší.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist