https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/organizace-prosazujici-novelu-lesniho-zakona-pozaduji-zrizeni-lesnich-uradu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Organizace prosazující novelu lesního zákona požadují zřízení lesních úřadů

15.11.2022 01:56 | PRAHA (ČTK)
Soukromí vlastníci lesů, Svaz ochránců přírody i zástupci dřevozpracujícího průmyslu chtějí do plánované novely lesního zákona zanést zřízení samostatných lesních úřadů, větší volnost vlastníků pro hospodaření v lesích nebo prodloužení lhůt pro zalesnění holin. Svých osm návrhů představili na začátku listopadu zástupci osmi organizací, které se spojili do Platformy za novelizaci lesního zákona. Novela zákona by podle ministerstva zemědělství měla být připravena do poloviny příštího roku.
reklama

 

Jedním z iniciátorů společné platformy je Sdružení vlastníků obecních soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL), jehož členové hospodaří zhruba na pětině celkové výměry lesů. Již delší dobu upozorňuje na to, že lesní zákon platný od roku 1996 je značně zastaralý.

Zřízení samostatného úřadu by podle platformy přineslo zlepšení odborného fungování lesů a mělo by dojít k oddělení správy lesů od samosprávy a přenesení pravomocí obecních nebo krajských úřadů na samostatné úřady. "Ambice je, abychom nezvyšovali počet úředníků," řekl předseda SVOL Jiří Svoboda.

Novela by také podle organizací měla dát lesním úřadům kompetence ochrany lesa před stavebními záměry. Platforma také uvádí, že by mělo dojít k odstranění duplicity v dohledu nad lesním hospodářství, které nyní vykonává Česká inspekce životního prostředí spadající pod ministerstvo životního prostředí a zároveň vrchní dohled nad lesy vykonává ministerstvo zemědělství.

Platforma také prosazuje větší volnost v rozhodování pro vlastníky lesů, což by jim umožnilo hospodařit více flexibilně. Navrhují snížení byrokracie, například redukci závazných ustanovení lesních hospodářských plánů na maximální výši těžeb nebo například oznámení provádění nahodilých těžeb na ploše nad 0,2 hektaru. Zákon by podle organizací měl také zavést nové definice například holin nebo zavést pojem přírodě bližší hospodaření.

Mezi požadavky platformy je také prodloužení lhůt pro zalesnění holin po kůrovcové kalamitě ze dvou na šest let a pro zajištění lesních porostů ze sedmi na 12 let. Cílem je dát větší prostor pro přirozenou obnovu lesů, kterou se podle organizací umožnit lepší adaptaci na klimatické změny a umožnit růst lesů s pestřejší druhovou skladbou.

Svoboda uvedl, že platforma chce vyjednávat i se státním podnikem Lesy ČR, který spravuje přes polovinu rozlohy lesů v Česku. "Máme signály, že se dokážeme na zásadních věcech shodnout," doplnil s tím, že chce počkat, až budou mít Lesy ČR nového generálního ředitele.

Tomáš Pospíšil z Lesnické a dřevařské fakulta Mendelovy univerzity v Brně, která s k platformě také připojila, uvedl, že současná legislativa neumožňuje reagovat na měnící se podmínky v lesních ekosystémech. "Vědecké poznatky dlouhodobě ukazují, že náš systém je příliš restriktivní. Potřebujeme mít volnost, aby lesní hospodáři, kteří jsou odbornými pracovníky, přenášeli vědecké poznatky do praxe a v mnoha případech naráží na současnou legislativu," řekl.

Členy platformy za novelizaci lesního zákona jsou SVOL, Český svaz ochránců přírody, spolek Pro Silva Bohemica, Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků, Svaz zaměstnavatelů dřevozpracujícího průmyslu, Česká lesnická společnost, Asociace soukromého zemědělství a Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.11.2022 06:26
Je v tom zákoně také to, že se opět vrátí lesníci, hajní, do lesů, jako to bývalo i za těch blbých let, ale už za dob monarchie ? Kteří budou mít po ruce/k dispozici pár lesních dělníků a malé pily nedaleko !
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.11.2022 07:32 Reaguje na smějící se bestie
Nebudou. Jedná se o nový úřad.
Odpovědět
Pe

Petr

15.11.2022 08:07 Reaguje na smějící se bestie
Vždyť to všechno tam pořád máte. Hajní i revírníci v lese jsou, lesní dělníci také, pilu také najdete v každém regionu...
Jen už se nechodí pěšky, nekácí sekerou a nevozí potahy, jak to znáte z filmů pro pamětníky.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.11.2022 08:54 Reaguje na Petr
Na to, že to v lesích všechno máme se dá dívat různě. Já například vidím hájenky z kterých se staly rekreační objekty a hajný dojíždí x kilometrů, dělníky z druhé strany republiky atd. Zákon by měl odstranit příčiny možnosti šíření kalamity do rozměrů do jakých se nakonec rozšířila. Jen to prodlužování různých termínů a dob povede pouze ke vzniku těžko zalesnitelných holin. Čekat na nějaké možné budoucí zmlazení, budoucí přirozenou obnovu je zcestné. Samozřejmě, v dnešní době se to dá vždy svést na "přemnoženou zvěř". V první řadě je potřeba pracovat se zmlazením které se tam vyskytuje již nyní. Opravdu se s tímto přirozeným zmlazením pracuje?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.11.2022 09:08 Reaguje na Jarek Schindler
Tak jest !
Odpovědět
Pe

Petr

15.11.2022 09:33 Reaguje na Jarek Schindler
Pokud majitel hájenku nepotřeboval, tak ji prodal.
A že hajný a dělníci dojíždějí tím není. To je jen pohled "z okna", nebo na film pro pamětníky v televizi, jako první naivní příspěvek.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.11.2022 11:18 Reaguje na Petr
Tehdejší papaláši majitele, potřebovali pro honoraci mezi politiky a ve státní správě.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.11.2022 15:54 Reaguje na Petr
Jistě Majitel ji prodal. A taky prodá většinu lesů. Je naprosto nutné převést aspoň ty nejhezčí lesy do režimu Národní park . Jde o Krušné hory, Brdy, Soutok, Doupov, Milovice, Libavá atd. Nicméně je třeba upravit i plány péče z nesmyslné bezzásahovosti na údržbu zejména pastvou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2022 11:14
Ouředníků není nikdy dost. Tahle civilizace dojede na byrokracii.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.11.2022 12:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Tohle není o počtu, ale o přesunu ... ona ta praxe, kdy obec má v kompetenci kde co, a útvary fungující v přenesené působnosti jsou jakoby na samosprávě nezávislé, funguje v řadě případů velmi zvláštně.
A není divu ... s ohledem na to, kdo ty zaměstnance platí.

Takže přesun této agendy z obcí na specializovaný úřad není sám o sobě úplně blbý nápad.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2022 12:15 Reaguje na Svatá Prostoto
Aj tak sa može, já dělám do včel...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.11.2022 13:48 Reaguje na Pavel Hanzl
A kecáte do všeho ...

My víme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2022 20:28 Reaguje na Svatá Prostoto
Pořád míň, než vy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2022 12:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Já jen konám službu veřejnosti, když uvádím na pravou míry ty vaše plky ... prakticky vždy k tomu stačí pár odkazů:-).
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.11.2022 15:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Musím se Hanzla zastat, v tomdle má pravdu.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist