https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/orlen-unipetrol-chce-dat-do-zelenych-projektu-do-roku-2030-pres-30-mld.kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Orlen Unipetrol chce dát do zelených projektů do roku 2030 přes 30 miliard korun

22.10.2021 00:11 | PRAHA (ČTK)
Petrochemický holding Orlen Unipetrol chce do zelených projektů do roku 2030 investovat přes 30 miliard korun. Jde zejména o dekarbonizaci, snížení energetické náročnosti, důraz na obnovitelné zdroje, recyklaci plastů a používání pokročilých biopaliv.
 

"Chceme-li změnit svět, musíme se změnit my sami. Jako jeden z pilířů české ekonomiky vnímáme svou zodpovědnost za energetickou a petrochemickou budoucnost České republiky. Ropa bude v příštích letech nepostradatelnou surovinou, zejména pro chemický průmysl. Přesto je nezbytné již dnes hledat, nacházet a hlavně realizovat nová, moderní a především ekologická řešení, kterými tuto závislost postupně nahradíme," sdělil předseda představenstva Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak. Jak dále uvedl, firma chce být do roku 2050 emisně zcela neutrální.

V rafinérském segmentu Orlen Unipetrol předpokládá, že objem fosilní složky v prodaných produktech postupně klesne z pěti milionů tun za rok na 4,4 milionu tun. V petrochemii chce firma využít například produkci moderního vysokohustotního polyetylenu v nové polyetylenové jednotce. Až 15 procent z celkové výroby polymerů má být tvořeno z recyklace plastového odpadu.

V energetice chce Orlen Unipetrol pokračovat v dekarbonizaci svých zdrojů. Postupně plánuje nahradit dosavadní uhelné teplárny novými paroplynovými jednotkami a solárními zdroji. V plánu má výstavbu paroplynové kogenerační teplárny a fotovoltaické elektrárny v Záluží u Litvínova. Ta by v následujících letech mohla nahradit dosluhující teplárnu T700.

V maloobchodě Orlen Unipetrol vlastní síť čerpacích stanic Benzina Orlen. Do její expanze a průběžné modernizace firma investuje každoročně zhruba miliardu korun. Do roku 2030 plánuje v Česku a na Slovensku zvýšit počet čerpacích stanic z aktuálních 440 na 570. Na nich chce rozvíjet nabídku pohonných hmot, která zahrnuje vedle standardních i alternativní paliva jakými jsou CNG, LPG, elektrická energie a nově také vodík. Do roku 2030 chce umístit dobíjecí stojany na 230 čerpacích stanicích a vodíkové plnicí stojany na 28 čerpacích stanicích v Česku a 26 na Slovensku. Letos vybaví vodíkovými plnicími stojany první dvě čerpací stanice v Praze na Barrandově a Litvínově. Další stanice budou následovat v Brně a Plzni.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů - zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům i na středoevropském trhu. Od roku 2005 je Orlen Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od roku 2018 jediným vlastníkem firmy. Od začátku letošního roku změnil holding název z Unipetrol na Orlen Unipetrol.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku firma meziročně zvýšila provozní zisk i tržby. Hrubý provozní zisk společnosti vzrostl téměř trojnásobně z 584,7 milionu Kč na 1,6 miliardy korun, tržby společnost zdvojnásobila z 15 na 32,1 miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist