https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitolog-pripravuje-na-kominech-elektraren-budky-pro-zahnizdeni-sokolu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitolog připravuje na komínech elektráren budky pro zahnízdění sokolů

13.2.2022 02:14 (ČTK)
Loni na objektech ve vlastnictví ČEZ ornitolog sledoval deset párů sokola stěhovavého, což je prakticky desetina všech evidovaných sokolích párů v České republice.
Loni na objektech ve vlastnictví ČEZ ornitolog sledoval deset párů sokola stěhovavého, což je prakticky desetina všech evidovaných sokolích párů v České republice.
Na komíny elektráren a tepláren šplhá v posledních dnech ústecký ornitolog Václav Beran. Čistí tam budky pro jarní zahnízdění kriticky ohroženého sokola stěhovavého. Loni vyvedly sokolí páry na stavbách, které patří Skupině ČEZ, 19 mladých. Nejvíce se jim daří na severu Čech, řekl mluvčí společnosti Ota Schnepp.
reklama

 

V bývalé výtopně v Proboštově na Teplicku sokolí pár už letos byl. "Samec i samice střídavě poposedávali na zábradlí ochozu, a když jsem vylezl až k nim, tak uletěli. Vyčistil jsem jim budku, vybral zbytky potravy a nasypal novou podestýlku," uvedl Beran. Zbytky kořisti ornitolog prohlíží a v ústeckém muzeu určuje. "Už na komíně mě upoutala jedna lebka s masivním zobákem. Byl to amazoňan modročelý, středně velký papoušek, který se z nabyté svobody asi dlouho neradoval. Měl smůlu, že letěl zrovna kolem proboštovského komína," řekl zoolog a výzkumný pracovník společnosti ALKA Wildlife.

Pro přípravu budek je nyní podle Berana nejvyšší čas, pokud počasí vydrží jako dosud, začnou sokolí páry pomalu ale jistě tokat. Kromě čištění budek ornitolog instaluje na místa fotopasti. "Prakticky všude jsem už během cest kolem sokolí přelety zaznamenal. Páry na stavbách totiž ani během zimy svá teritoria neopouštějí. Například ten tušimický s oblibou loví hned naproti elektrárně nad dnes již plně zrekultivovaným odkalištěm. To samé se týká párů z Prunéřova a Ledvic, také zimují v areálu elektráren a loví v okolí, které je pro ně na potravu díky rozmanitosti ptačích druhů velmi bohaté," uvedl Beran.

Loni na objektech ve vlastnictví ČEZ ornitolog sledoval deset párů sokola stěhovavého, což je prakticky desetina všech evidovaných sokolích párů v České republice. Šest z nich vyvedlo celkem 19 mláďat. Dva objekty s budkami zůstaly sokoly neobsazeny. "Bohužel tradičně se jedná o elektrárny Dětmarovice a Poříčí, kde po předchozích náznacích nebyl už třetím rokem sokol vůbec pozorován, a v budkách tak hnízdí poštolky," uvedl Beran.

První kovová sokolí budka na průmyslové stavbě v České republice byla nainstalována poprvé v roce 2011, a to na chladicí věži v elektrárně v Tušimicích. Od té doby bylo na stavbách Skupiny ČEZ vyvedeno minimálně 114 mláďat sokolů stěhovavých. Deset mláďat se jen loni vylíhlo v areálech skupiny Orlen Unipetrol v Litvínově na Mostecku, Kralupech nad Vltavou a v Neratovicích na Mělnicku. Sokol hnízdí také v Českém středohoří. Do míst v okolí hnízdišť návštěvníci na jaře nemohou, kvůli hnízdění vzácných ptáků bývají uzavřené na několik týdnů některé lokality také v Českém Švýcarsku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

13.2.2022 06:44
Samozřejmě pochvala.
Co však komínů, které mohly sloužit nejen těmto účelům, bylo horlivě zbouráno !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.2.2022 07:37 Reaguje na smějící se bestie
ono asi Sokol potřebuje určitou výšku v nadzemí, tedy, asi by to bylo možné i jinde...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.2.2022 10:18 Reaguje na smějící se bestie
On je trošku problém, že u těch komínů se časem zhoršuje statika a nejhorší, co by se mohlo stát, je nekontrolovaný pád toho komínu, nebo jeho částí. Proto se likvidují. To ale není problém. V New Yorku žije hodně početná populace sokolů stěhovavých přímo ve městě. Hnízdí na vysokých mrakodrapech a potravy mají taky dost, protože New York je doslova přeholubován. Podobný scénář by mohl být i u nás, kdyby se na vyšší paneláky ve městech pro ně umisťovaly vhodné budky. Městských holubů je všude dost, mohli by redukovat třeba i sojky a straky, které se v městech v poslední době začínají objevovat.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.2.2022 10:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vše potřebuje trochu údržby.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2022 16:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To by ale nemohly ženské chodit na procházku s malým psíkem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2022 16:13 Reaguje na smějící se bestie
Z komína se má čadit!!!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.2.2022 17:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste ale ornitolog. Sokol loví jen v letu, tudíž by to musel být strýček Fido.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.2.2022 20:39 Reaguje na Pavel Hanzl
To klidně může, když na něm nemá hnízdo čáp. Pro sokoly/dravce, jsou hnízda po obvodu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2022 09:23 Reaguje na smějící se bestie
I s čapím hnízdem, to funguje jeko filtr pevných částic.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.2.2022 10:10
Je chvályhodné, že se chrání sokoli, ale kdo chrání i jejich potravu? Aby to nakonec nebylo jako New Yorku, kde hlavní potravou sokolů jsou holubi. Z toho by určitě měli radost místní holubáři, protože on je trochu rozdíl mezi klasickým divokým holubem a vyšlechtěným mazlíkem ze specializovaného chovu. Mohlo by se pak stát, že by se sokoli stali úhlavními nepřáteli holubářů a mohli bychom pak nacházet tyto ušlechtilé dravce mrtvé s prostřeleným tělem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.2.2022 10:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pane Šeděnko vy jste kacíř, když myslíte i na tohle. Oni ochranáři
by se měli zamyslet nad tím, kde kdysi sokoli hnízdili. Nedostupné skály ve většině republiky nejsou a na věžích kostelů nehnízdili.
Byli to vždy ptáci vzácní a měli omezená místa kde se vyskytovali.
Věže jsou doménou poštolek a to je ještě nesmí rušit celonoční
osvětlení věží. Komíny stojí pouze sto let a že by mohli regulovat zdivočelé poštovní holuby je pravda, ale lov ve městech mezi dráty se asi bez úrazů neobejde. Je to lovec volné krajiny, který pozoruje prostor pod sebou, na ptáka útočí shora volným pádem se staženými křídly a loví ho ve vzduchu, což není vhodné pro lov ve městech a ani křoví, jako u obratného krahujce. Komín ano, ale co lovit? Ve volné krajině městské holuby uloví zcela vyjímečně a zbydou mu holubi poštovní, hřivnáči, čejky, křepelky atd. Tudíž opět to, co mizí a nebo není důvod jejich stavy snížit. Budeme oba terčem kritiky, protože jsme si dovolili poukázat na jejich potravní možnosti a na to, že potravní řetězec nelze ignorovat, aby se zcela nezhroutil. Jinak hezký pták, ale tím je i hřivnáč, čejka, křepelka, koroptev a i ten poštovní holub vracející se unavený ze závodů.
Jde pouze o to, kdo co preferuje a přemýšlí nad minulostí, dneškem
a o tom, že pácháme škody nejenom vybíjením, ale taky ochranářstvím.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.2.2022 13:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Vždycky jsem byl vyvrhel a rejpal. Proč bych to měl dneska měnit?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2022 16:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kdyby jen to.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.2.2022 18:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Uznání od odborníka těší dvojnásob.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.2.2022 19:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Myslím, že můžete být klidný a o sokola se nebát. Loví spíš nad městem než ve městě. V městě většina lidí ani nepostřehne, že tam loví či dokonce hnízdí. Jinak ano, hlavní potravou budou holubi a to divocí i domácí. Jinak vše do velikosti kachny ale musí to létat. No a čím víš tím lépe.
Odpovědět
Pe

Petr

13.2.2022 10:49
Ornitolog nenávidí zpěvné ptactvo?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.2.2022 13:48 Reaguje na Petr
to je vaše představa vrcholného predátora a špičky potravního řetězce ? nebo si myslíte, že Sokol je vegetarián?
Odpovědět
os

orb slavík

13.2.2022 16:35
Ve svém lese jsem instaloval 8 budek pro menší druhy ptáků např. lejsků a králíčků. Každé předjaří je čistím. Nejsem ornitolog, tak nevím kdo to dělá, ale polovina budek již má zvětšený vletový otvor. Nemám dost trpělivosti a ani jsem tam nenainstaloval fotopast, ale viděl jsem tam vlétat modřinky,králíčka a samozřejmě końadry. Velkým překvapením pro mne bylo, když jsem z jedné budky vyhodil nohy z jehněte. Kuna proškrábala stěnu budky a uložila si je tam.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.2.2022 19:30 Reaguje na orb slavík
Ten vletový otvor , to může být strakapout nebo datel. Ti se taky velice rádi přiživí. Oplechovat. No a většinou to nepomůže protože pro ně není problém si udělat ten otvor kdekoliv.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

14.2.2022 14:23 Reaguje na orb slavík
Kupuju už dřevocementové budky. Jsou drahé ale "věčné". Dřevěné rychle rozbíjejí strakapoudi, kteří se naučili přijít "snadno" k potravě. Oplechování funguje jenom na půl. Hodně strakapoudů proráží díry v boční stěně.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.2.2022 08:10
Tohle mě napadlo až dneska ráno, nicméně byl bych rád, kdyby na to někdo zareagoval. Když jsem tady psal o možnosti hnízdění dravců na vysokých domech, neuvědomil jsem si jednu věc. Dravci produkují velkou spoustu odpadu - fekálie + zbytky úlovků. Jedna věc je domluva o umístění hnízdní budky, druhá věc je uklizení po vyhnízdění. Mému kamarádovi na balkóně několik let hnízdily poštolky a okolí hnízda vypadalo hodně nechutně. Vývržky, fekálie, spousty peří. Kdo by to uklidil? Neznám majitele domu, který by řekl, že je to v pohodě. Močovina je hodně agresivní a mohla by poškodit střešní krytinu. Navíc by to hnízdiště mohlo být zdrojem i nějaké nákazy. Takže jediná šance - po vyhnízdění by tam naklusala úklidová četa, která posbírala veškeré nečistoty a střechu důkladně umyla wapkou.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist