https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-vlady-neplni-zavazky-ktere-ucinily-k-ochrane-divoke-prirody?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN: Vlády neplní závazky, které učinily k ochraně divoké přírody

16.9.2020 12:01 | ŽENEVA (ČTK)
Pozitivním příkladem je případ ohroženého ibise čínského, jenž málem vymizel, nicméně díky ochráncům přírody začal opět přivádět na svět mláďata ve volné přírodě. Kupříkladu v Pákistánu pak funguje program na ochranu levharta sněžného.
Pozitivním příkladem je případ ohroženého ibise čínského, jenž málem vymizel, nicméně díky ochráncům přírody začal opět přivádět na svět mláďata ve volné přírodě. Kupříkladu v Pákistánu pak funguje program na ochranu levharta sněžného.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vlády neplní závazky, které učinily před deseti lety kvůli ochraně ohrožených živočišných druhů a poškozených ekosystémů, upozorňuje OSN ve své zprávě o biologické rozmanitosti. Existují přitom podle ní příklady, které dokazují, že ničení přírody lze zpomalit nebo i zastavit.
reklama

 

Zpráva hodnotí, jak se podařilo naplnit dvacet cílů, na kterých se v roce 2010 dohodlo více než 150 zemí. Patří mezi ně například snaha zpomalit odlesňování nebo ochrana mokřadů. Žádného z hlavních úkolů se plně nepodařilo docílit, konstatují autoři zprávy s tím, že v některých ohledech ale zaregistrovali alespoň známky pokroku. Například u odlesňování bylo cílem snížit ho celosvětově o 50 procent, což se nestalo. Nicméně v porovnání s předchozí dekádou se za posledních deset let lesy kácely pomaleji zhruba o třetinu.

Dalším pozitivním příkladem je případ ohroženého ibise čínského, jenž málem vymizel, nicméně díky ochráncům přírody začal opět přivádět na svět mláďata ve volné přírodě. Kupříkladu v Pákistánu pak funguje program na ochranu levharta sněžného.

"Vlády vynaložily určité úsilí. A tam, kde tak učinily, mají výsledky. V tom vidíme naději," řekl agentuře Reuters David Cooper, zástupce generálního tajemníka Úmluvy OSN o biologické rozmanitosti.

Nicméně autoři studie zároveň varují, že cíle na ochranu přírody stále podkopávají subvence podporující průmyslové zemědělství, rybolov a jiné podnikání poškozující ekosystémy. Doporučují změny v řadě sektorů od zemědělství přes městské plánování až po postupné vyřazení fosilních paliv, která urychlují klimatické změny. Pokud se nic nezmění, hrozí podle vědců vyhynutí milionům živočišných druhů.

Zpráva vychází nedlouho před plánovaným summitem OSN o rozmanitosti druhů. Příští rok by státy měly v Číně dohodnout nové cíle pro další období. OSN se je tak snaží přimět nejen k větším závazkům, ale také k jejich dodržování, píše agentura Reuters.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) minulý týden ve své zprávě upozornil, že populace volně žijících zvířat se za posledních padesát let zmenšily v průměru o dvě třetiny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.9.2020 12:04
Je to smutné,ale pouze to dokládá to, že na čem se nedá vydělat , vlády a byznysmeny nezajímá.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist