https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrov-ve-walesu-ziskal-jako-prvni-misto-v-evrope-uznani-za-tmavou-oblohu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrov ve Walesu získal jako první místo v Evropě uznání za tmavou oblohu

27.2.2023 01:00 (ČTK)
Velšský ostrov Ynys Enlli.
Velšský ostrov Ynys Enlli.
Ostrov Bardsey u pobřeží britského Walesu se stal prvním místem v Evropě, které získalo mezinárodní certifikát pro oblast s velmi tmavou noční oblohou mimořádně vhodnou například pro pozorování hvězd. Napsal o tom server BBC. Ostrov, kde žije pouze 11 stálých obyvatel, se tak připojil k 16 dalším odlehlým místům na planetě, kde je kvůli téměř nulovému světelnému smogu v noci obzvlášť hustá tma.
reklama

 

Uznání waleský ostrov ve velštině známý jako Ynys Enlli získal od Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu (IDA), která hodnotí "kvalitu tmy" podle míry světleného znečištění. Mezi nejtmavší místa na Zemi podle ní patří například tichomořské Pitcairnovy ostrovy, observatoř v severním Chile nebo rezervace Medicine Rocks v americké Montaně.

"Nemáme pochyby o tom, že dosažení tohoto prestižního statusu pro Ynys Enlli zvýší povědomí o ostrově jako o jedinečném místě v rámci Walesu a jako o jednom z nejlepších míst na světě, kde si lze užít noční oblohu," uvedla Sian Staceyová, šéfka spolku, který žádost k mezinárodní asociaci podal.

Ostrov Bardsey leží asi tři kilometry od pobřeží poloostrova Llyn na severu Walesu. Na jeho severozápadní straně ční hora Mynydd Enlli, která odcloňuje světelný smog z britské pevniny. Dalším větším zdrojem světelného znečištění je Dublin, který ale leží skoro 120 kilometrů na západ přes Irské moře.

Podle BBC se světelné znečištění na celém světě dlouhodobě zvyšuje, podle nedávné studie zveřejněné magazínem Science se za posledních 12 let noční obloha kvůli umělému osvětlení každý rok rozjasnila o desetinu. Znamená to, že dítě, které se před 18 lety narodilo na místě, kde bylo v noci vidět kolem 250 hvězd, jich po dosažení plnoletosti uvidí méně než stovku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

27.2.2023 07:50
11 sousedů se dokázalo domluvit. To je úspěch.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.2.2023 08:42 Reaguje na Michal Uhrovič
Celkem to úspěch je, protože někdy se nedokáží domluvit ani dva.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

27.2.2023 08:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
já to nemyslel ironicky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.2.2023 10:55 Reaguje na Michal Uhrovič
Já vím, že ne. Proto jsem to Vaše tvrzení podpořil.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist