https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ovlivnila-pozar-v-narodnim-parku-ceske-svycarsko-klimaticka-zmena-jak?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ovlivnila požár v Národním parku České Švýcarsko klimatická změna? Jak?

4.8.2022 10:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Počasí vhodné pro vznik požárů nicméně samo o sobě požár nezpůsobí. V drtivé většině případů je za něj odpovědný člověk.
Počasí vhodné pro vznik požárů nicméně samo o sobě požár nezpůsobí. V drtivé většině případů je za něj odpovědný člověk.
Přírodní požáry mají zpravidla jednoho společného jmenovatele – první jiskrou bývá v drtivé většině případů člověk. Růst průměrné globální teploty přímo za jejich vznikem nestojí, významně ale přispívá k jejich šíření. Požáry jsou ohroženy přitom jak přírodní oblasti, tak i velké aglomerace. O tématu informuje Ústav výzkumu globální změny AV ČR a Fakta o klimatu.
reklama

 
Horko, sucho a silný vítr – to jsou ideální podmínky pro vznik požáru. I malý oheň má v tuto chvíli dostatek paliva a může se rychle šířit. Růst průměrné globální teploty tak napomáhá vytvářet podmínky vhodné pro vznik i šíření požáru. Nejvíce ohrožené jsou ty regiony, kde se současně zvyšuje riziko horka i sucha.

V České republice se požáry v krajině běžně vyskytují, nedosahují však takového rozsahu jako například v USA, Austrálii nebo na Sibiři a jimi zasažená plocha nebyla v našich podmínkách doposud nijak zásadní. To se ale s probíhající změnou klimatu mění.

Projekce klimatického vývoje jasně ukazují další nárůst v počtu rizikových a požárům příznivých dní a výrazné zvětšení plochy, která je požáry ohrožena. Týká se to zvláště okolí významných aglomerací (např. Prahy a Brna), hrozba se šíří ale také v oblastech důležitých z hlediska ochrany přírody. Jedné takové události jsme právě svědky v Národním parku České Švýcarsko.

„Většina českého území v posledních 60 letech vykazuje rostoucí počet dnů s počasím příznivým pro vznik a šíření požárů vegetace. Nárůst mezi lety 1991 a 2015 byl ve srovnání s obdobím 1971–1990 téměř o 70 %. Současně byla ve všech krajích jasně prokázána statisticky významná souvislost mezi povětrnostními podmínkami a výskytem požárů porostů, přičemž po roce 2000 došlo u tohoto trendu k výraznému zrychlení,” vysvětluje Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR.

Počasí vhodné pro vznik požárů nicméně samo o sobě požár nezpůsobí. V drtivé většině případů je za něj odpovědný člověk. Podle US Forest Service je 85 % lesních požárů v USA důsledkem člověka.U nás je toto procento ještě vyšší a v naprosté většině případů (více než 95 %) stojí za vznikem požáru nedbalost, nebo dokonce úmysl člověka.

„Je důležité si uvědomit roli jednotlivých faktorů. Člověk a jeho úmysl či nedbalost je primární iniciátor požáru, klimatická změna ale ovlivňuje, jak se daný požár rozhoří, jaký bude jeho rozsah a délka jeho trvání, nebo jak náročné jej bude uhasit,“ říká k tomu Ondráš Přibyla z portálu Fakta o klimatu. „Data ze světa ukazují, že klimatická změna prodlužuje na celém světě sezónu lesních požárů v průměru o zhruba dva týdny. Více horkých dní a méně srážek způsobuje, že je pro požár více paliva – nejen dřeva, ale také suché trávy nebo suchého spadaného jehličí,” doplňuje Přibyla.

Škody, které požáry způsobují, se podle dat pojišťoven nicméně příliš nemění. „Počet pojistných událostí z požárů je poměrně stabilní, ročně jich evidujeme okolo šesti tisíc s průměrnou škodou pohybující se mezi 300 a 600 tisíci korunami. Tato částka je silně ovlivněna mimořádnými požáry velkých skladů, továren, provozů s extrémní výší škody,“ upřesňuje výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Vzhledem k tomu, jak klíčovou roli hraje při vzniku požáru člověk, lze riziko významně snížit přijetím vhodných opatření – prevence, informovanost občanů atd. Jedním z nástrojů, který byl vytvořen je web www.firerisk.cz, který předpovídá počasí vhodné k požárům na území ČR na dalších 10 dní.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

4.8.2022 11:24
Dlouhy clanek plny vyjadreni expertu. Pritom stacila jedna delsi veta - dlouhodobe sucho a fatalni rozhodnuti vedeni parku nechavat mnozstvi horlaveho materialu (uschle stromy) na celem jeho uzemi& nepodnikat zadne preventivni protipozarni akce v danem uzemi vedlo vicemene zakonite k teto "disturbanci". No a jak vedci zjistili, pozary byly v minulosti - v posledni poledove dobe - urcujicim faktorem vyvoje vegetace tohoto uzemi.
Coz mimochodem zrejme tedy svedci i trvale pritomnosti "klimaticke zmeny" ve vyvoji prirody parku v poslednich 10 000 letech. Nebo ne? Tak proc do toho tu klimatickou zmenu pletete? Sucho bylo, to ano a kurovec radil taky ;)

Cekam, kdy ekolist da prostor k vyjadreni take dalsim hlasum - treba z rad mistnich obcanu a vedeni mistnich samosprav. Tedy i jinemu pohledu na tuhle udalost - nez jen skryte i otevrene adoraci ohne jako "architekta lesa" spolu s kurovcem a podobnymi nazory zelenych fanatiku. To si tihle "ekologove" neuvedomuji - napriklad - jak znicujicim zpusobem tohle bude pusobit na autoritu - mezi vetsinou normalnich obcanu - rozhodovani "ochranaru" ohledne "managementu zvlaste cennych prirodnich oblasti" v budoucnosti a to nejen zde v Labskych piskovcich ci na Sumave?
Odpovědět
MD

Marek Drápal

4.8.2022 13:10 Reaguje na Miloš Zahradník
Mě ten článek zas tak zavádějící nepřijde. Popisuje vcelku jednoduchý fakt, že čím více se otepluje, tím více je sucho a tím více roste riziko požáru. O rychlosti šíření ohně v závislosti na množství suchých kmenů nehovoří. A mě tedy tato souvislost zas tak jasná není. Pokud vím, tak oheň se šířil především suchou vrstvou na povrchu. Velké množství biomasy mohlo pomoci v šíření ohně sáláním tam, kde povrchové hoření nebylo vlivem překážky možné. Otázka je, nak kolika místech tomu tak bylo. Až se toto prověří, tak se snad z toho poučíme...
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

4.8.2022 14:43 Reaguje na Marek Drápal
Uznam, ze v tom clanku nic moc zavadejiciho neni. Akorat, ze jde opet o tisickrat opakovane banality. Rekl bych taky, ze zmena pristupu elit spolecnosti k lesum a chraneni prirody - tedy prislusny jimi narizeny "management" - od dob Marie Terezie do dneska byla i v pripade tohoto pozaru dulezitejsim faktorem, nez klimaticka zmena

Ja ceskosaske svycarsko zblizka moc neznam ale smrk tam asi mel v urcitych udolnich partiich sve domovske pravo odjakziva. Jak vlastne dopadl treba ten Kralovsky smrk u Dolskeho mlyna? https://cs.wikipedia.org/wiki/Dolsk%C3%BD_ml%C3%BDn
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.8.2022 19:32 Reaguje na Miloš Zahradník
Mě jen udivuje jaké množství rádoby vědců, kteří nemají nic jiného na práci, než rozpitvávat a přiživovat se na jednom ohni
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.8.2022 20:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Přiživuje
Odpovědět
MM

Milan Milan

4.8.2022 11:38
Klimatická změna, sice krásné zaklínadlo, ale žádná omluva to není. Podle mého názoru spíše nehorázný šlendrián novodobých hospodářů. Kdyby v lesích a NP obzvláště byl pořádek a "uklizeno", možná by žádná jiskřička ani neměla šanci něco zapálit?????
Odpovědět
Pe

Pepa

4.8.2022 22:15 Reaguje na Milan Milan
to je tak když si člověk plete národní park s městským parkem..
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.8.2022 11:43 Reaguje na Milan Milan
Přesně tak. Ona ta hra na bezzásahové NP vytvořené z bývalých
hospodářských lesů je zhovadilost největšího kalibru. Snažit se
o přetvoření hospodářského lesa na prales nicneděláním se tak
zvrhlo na odlesnění požárem místo odlesnění těžbou a zalesněním lesem blízkým cílové druhové skladby dřevin. Mohli přece odtěžit
smrky, ponechat borovice, listnáče a nenechat shořet všechno.
Tak už tu mohl být základ věkově i druhově rozmanitého lesa,
nezačínat nyní z nuly a spoléhat se na náhodu, co tam naletí.
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.8.2022 13:30
nějak se nám v té záplavě hledání viníků požáru od čerta k ďáblu poztrácela skutečnost, že tomu sežrání českého parku kůrovcem přecházelo o pár let dříve rozhodnutí saského parku nezasahovat proti kůrovci, a že rozhodnutí českého parku byla taková znouzectnost ze zoufalství nad masivními a nezvladatelnými nálety brouků ze saska.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

4.8.2022 14:24 Reaguje na Lukas B.
To je zajimave. Ja mel pocit - mozna si to spatne pamatuji, ze na Sumave byl pristup nemeckych (a rakouskych) uradu ochrany prirody ke kurovci mene bigotni, nez u nas
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.8.2022 14:49
" ... klimatická změna ale ovlivňuje, jak se daný požár rozhoří, jaký bude jeho rozsah a délka jeho trvání, nebo jak náročné jej bude uhasit,“ říká k tomu Ondráš Přibyla z portálu Fakta o klimatu."

Jako je jasné, že za sucho to líp hoří. Stejně jako jasné, že za drtivou většinu podobných průšvihů může nějaký idiot. Ale k tomu co píše OP je potřeba dodat, že velmi důležitou roli hraje i reakce příslušných složek IZS, jejich vybavení, zkušenosti a podobně.
To všechno je rozhodně řádově lépe ovlivnitelné, než nějaké sucho či klimatická změna. Jak už jsem psal, když přišly povodně, jak 97, tak zejména 02, tak jsme na to všichni koukali jak péro z gauče, bo to nikdo nepamatoval ... při dalších povodních už to bylo podstatně lepší, byť je jasné, že bez ztráty kytičky to nebude nikdy.
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.8.2022 15:42 Reaguje na Svatá Prostoto
to jsou takové ty historky. pamatuji, že když byl na konci devadesátek boom výstavby protihlukových stěn, tak se samozřejmě navrhovaly co
300 metrů (nebo kolik) únikové východy, aby se mohlo prchat v případě třeba požáru. vtipné bylo, že na železničních koridorech se hned po kolaudaci (resp. po uvedení do zkušebního provozu pro přesnost) únikové východy opatřily zámky a zamkly aby sběrači kovů nevnikali na trať a neprchali s lupem nejkratší cestou. klíče dostali strojvedoucí, že jako v případě požárů cestující veřejnosti únikový východ odemknou.

podobně na světě uhořely tisícovky lidí na koncertech, v kinech, v restauracích a na diskotékách, kde byly požární východy zamčeny, aby tam návštěvníci nelezli bez lístků a neutíkali bez placení
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

5.8.2022 13:40
Jak by řekl Major Majsner, tak dlouho si hrál s tou blbou bouchačkou až mu selhala
Bureš by tvrdil, že za všetko može ten Ruský drvochrobák, ktorý žozral všetko drevo, šutre i motýle, i jeho daňove priznání.
Fiala by v tom viděl pouze a jen změnu klimazměnu, protože mu to tak řekli Němci.
Rakušan by neřekl nic, protože vše už řekl Fiala.
Náš pan prezident by řekl, že za to můžou nějací kundové a měl by asi i pravdu.
Ekologové v tom vidí spásu světa, celý svět coby jedno obrovské spáleniště s jedním obrovitánským hřbitovem všech obyvatel, kteréžto prostředí je tížený výsledek jejich ochrany přírody hoden zlatého znaku chráněného území.

A obyčejný člověk.. musí konstatovat, že pod takovýmto odborným vedením se dočkáme ještě horších situací a okamžiků, než je požářiště státem chráněného dávno mrtvého lesa.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

5.8.2022 22:10
Však ono se tak nějak ví, proč. Ze všech dostupných pramenů byl požár ovlivněn tím, že to samovolně hořelo bez povšimnutí pracovníků parku x neznámých hodin, a reakce nastala až dostali hlášku od soudruhů z NDR a to už jim ta koudelka hořela u prdky tak, že to dopadlo, jak to dopadlo. Bordel a bordel, kam se podíváš a v tom nehorázným státním bordelu to dopadlo ještě nejlíp, jak mohlo, jen to ještě lidem nedošlo a pokud to uhlídají hasiči přes noc při tomto větru před bouřkou, tak se dá možná i opatrně říct, že se to těm klukům hasičskejm povedlo zdolat, ale to budou s jistotou vědět tak za 14 dní.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.8.2022 23:24 Reaguje na Milan Vítkovič
Tak držme hasičům a přírodě palce, přece jen, příroda je v tom b. oběť nevinně.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist