https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ovocnych-sadu-v-cr-dal-ubyva-nove-vysadby-mimoradne-nizke?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ovocných sadů v ČR dál ubývá. Nové výsadby jsou mimořádně nízké, pěstování ovoce se nevyplatí

27.1.2021 13:15 | HOLOVOUSY (ČTK)
V posledních letech mizí zejména sady broskví a rybízu, například plochy broskví od roku 2016 klesly o třetinu na 232 hektarů. Plochy jabloní, které jsou hlavním ovocným druhem, za tu dobu klesly o desetinu na 6474 hektarů. Kvůli nedostatečné obnově nyní více než polovina jabloňových sadů spadá do kategorie starých výsadeb s poklesem plodnosti.
V posledních letech mizí zejména sady broskví a rybízu, například plochy broskví od roku 2016 klesly o třetinu na 232 hektarů. Plochy jabloní, které jsou hlavním ovocným druhem, za tu dobu klesly o desetinu na 6474 hektarů. Kvůli nedostatečné obnově nyní více než polovina jabloňových sadů spadá do kategorie starých výsadeb s poklesem plodnosti.
Plochy ovocných sadů v České republice loni dál klesly. Ubylo jich o pět procent na 13 344 hektarů. Nová výsadba byla loni jednou z nejnižších za poslední léta. Od roku 2011 se plochy sadů snížily o 27 procent z tehdejších téměř 18 200 hektarů, vyplývá ze Situační a výhledové zprávy k ovoci ministerstva zemědělství a z dat ovocnářů. Důvodem úbytku sadů je podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka nízká rentabilita pěstování ovoce.
reklama

 

Vyklučené sady nové výsadby zdaleka nenahradí. "Loni se vysázelo jen necelých 200 hektarů sadů. To bylo nejméně od vstupu Česka do Evropské unie v roce 2004. V předchozích letech se obvykle sázelo 300 až 400 hektarů sadů ročně a i to bylo málo," řekl Ludvík.

V posledních letech mizí zejména sady broskví a rybízu, například plochy broskví od roku 2016 klesly o třetinu na 232 hektarů. Plochy jabloní, které jsou hlavním ovocným druhem, za tu dobu klesly o desetinu na 6474 hektarů. Kvůli nedostatečné obnově nyní více než polovina jabloňových sadů spadá do kategorie starých výsadeb s poklesem plodnosti. Naopak díky novým výsadbám jsou na tom dobře švestky, u nichž je starých sadů jen 17 procent.

Slabá rentabilita ovocnářství podle Ludvíka pramení z nestability výnosů, kdy úrodu v posledních letech pravidelně decimují především jarní mrazy. Negativně se projevují i velká sucha či krupobití. "Problémem je i nedostatek sezonní pracovní síly a její rostoucí cena," řekl předseda ovocnářů. Pěstitelé jablek pak čelí dovozům levných jablek z Polska, které po ruském embargu nemůže od roku 2014 vyvážet svou nadprodukci do Ruska.

V pouhých 200 hektarech loni vysázených sadů se podle ovocnářů odrazila i obava z dalších vývoje kvůli pandemii koronaviru. "Pěstitelé mají v souvislosti s epidemií obavu z budoucnosti. Nevědí, jaká bude poptávka, mají obavu dělat dlouhodobé investice," řekl Ludvík. Očekává, že v nadcházející sezoně opět dojde k redukci ovocných sadů, možná až do výše dalších pěti procent.

Sadů ubývá přesto, že podpora státu na výsadbu sadů je v posledních letech na dosud nejvyšších hodnotách. U jádrovin činí 240.000 korun na hektar, u peckovin je to 120 000 korun na hektar. Ovocnáři mohou dostat i peníze na kapkovou závlahu, konstrukce a protikroupové sítě. Například u jabloňového sadu tak dotace může pokrýt až polovinu nákladů

Na podporu obnovy sadů neměly v minulých letech nárok velké podniky. Nově však podle rozhodnutí Evropské komise budou moci tuto národní podporu čerpat všechny podniky bez rozdílu velikosti. "To je nesmírně důležité pro celý sektor ovocnářství. Jestliže chceme mít více tuzemského ovoce, musíme podporu poskytovat všem, kteří mají zájem se o náročnou produkci ovoce starat," uvedl nedávno ministr zemědělství Miroslav Toman.

Česká republika je v současnosti soběstačná v produkci ovoce pouze z 39 procent, zbytek musí dovážet. Konzumních jablek například musí dovážet více než 50 procent.


reklama

Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (44)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

27.1.2021 13:44
Bylo by dobré zjistit, kolik dotací SKUTEČNĚ sadaři inkasují. Ne, kolik mají nárok, který je udělán tak šikovně, aby na něj dosáhli jen někteří.
Zvláštní je, že Agrofert pobírá nejvíce zemědělských dotací u nás a obdělává asi jen 3% půdy.
Jak je možné, že Polákům a ostatním se to vyplatí a nám ne?? My jsme snad nejpracovitější národ Evropy, ten čokl bude zakopán jinde.
Odpovědět
VP

Vladimír Pícha

27.1.2021 13:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale ta 3 % z něj dělají největší zemědělský podnik, takže je logické, že bude brát nejvíc.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.1.2021 14:40 Reaguje na Vladimír Pícha
To nechtějí mnozí pochopit, když jsou masírováni médii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.1.2021 16:16 Reaguje na Vladimír Pícha
Zvláště, že si ty dotace sám vypisuje. Každý sedlák vám potvrdí, že žádosti o dotace jsou tak zbyrokratizované, že je lepší si nežádat vůbec.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.1.2021 16:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Mnohé jsou nárokové, stačí řádně vyplnit žádost.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.1.2021 16:55 Reaguje na smějící se bestie
Což je často práce pro specializovanou firmu. Normální člověk to nezvládne.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.1.2021 17:27 Reaguje na Jan Šimůnek
?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

27.1.2021 19:25 Reaguje na Jan Šimůnek
Už jste to zkoušel? Váš titul by na to stačit mohl.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.1.2021 15:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Melete nesmysly jako vždy. Zjistěte si výši dotací a výhod u těch polských pěstitelů. Byt to u nás, tak křičíte jak najatý, že se to
zemědělství tak zvýhodňuje. Držte se už baterek a vodíku, kde už
jste takový folklór pro pobavení. S Agrofertem pouze předvádíte
svou nenávist k Babišovi. On nebýt v politice a mít už třeba 10%
podíl na zemědělské produkci, tak ani neceknete a možná ho budete
i chválit. Mluví z vás pouhá závist, která je nejlepší zbraní
v této zemi, kde už i živí závidí mrtvým, že žili bez těch
dnešních starostí a strastí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.1.2021 16:23 Reaguje na Břetislav Machaček
To není o závisti, to je o objektivní realitě, že se naše země za jeho působení už propadá prakticky ve všech měřitelných parametrech. Od škoství a boji s koronáčem až po energetiku a budování infrastruktury. Gigantický státní dluh a zlomek podpory nejpostiženějších lidí, nejvyšší dotace do OZE a zároveň nulový rozvoj. Zato gigantická korupce objevující se v bizardnostech jako je třeba DOL.

Zkuste hádat, kdo byl jediný premiér členské země EU za celou dobu jejího trvání, jehož korupce a tunely musel řešit celý Evropský Parlament.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.1.2021 16:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Tohle vůbec nesouvisí s Babišem, ale EU jako takovou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.1.2021 22:00 Reaguje na Jan Šimůnek
Vůbec nechápu, co naše propadání má společého s EU. Možná jen to, že máme srovnání se státy, které prosperují a fungují normálně.
Za komára to nebylo, srovnávali jsme se s Polskem a Maďarskem, teprv až to celé řachlo, tak jsme čuměli jak puci, kde je třeba sousední Rakousko.
Výborné, že to vidíme dnes průběžně. Pokud mám to ale nedojde, Pánbůh s námi a zlé pryč.
Odpovědět
JS

Jiří S

27.1.2021 15:23 Reaguje na Pavel Hanzl
S polákama nás prosím neporovnávejte. Nejenže si vykřičeli vyšší dotace, ale zároveň si rozdávají i vyšší národní dotace a navíc nemusí platit sociální a zdravotní. To se to pak hospodaří.

Všichni sadaři dostávají stejně. Tak už to prosím pochopte. Žádná diskriminace menších se nekoná. Všichni mají stejným dílem na co mají nárok.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.1.2021 16:24 Reaguje na Jiří S
Všichni jsou si rovní, ale někteří jsou rovnější.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

27.1.2021 19:28 Reaguje na Jiří S
Melete nesmysle. I Poláci platí sociální a zdravotní. Je to moc velké riziko si neplatit, když budete nemocní, stát se o vás nepostará. Jen když máte pojištění.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

27.1.2021 16:01 Reaguje na Pavel Hanzl
snad jen poznámku, jak jste přišel na to, že Češi jsou nejpracovitější národ Evropy??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.1.2021 16:25 Reaguje na Robert Jirman
Bylo to ve statistice odpracovaných hodin.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.1.2021 16:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta ovšem sleduje něco úplně jiného než pracovitost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.1.2021 22:02 Reaguje na Jan Šimůnek
Stačí jezdit na kole po všemožných zemích a mít oči otevřené.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.1.2021 14:01
Co dříve pěstoval na zahradě téměř každý, tomu se dnes věnují nadšení jedinci. Jsem všemi deseti pro podporu sadů, byť ten největší problém asi není výsadba či pěstování, ale dostatek sezónní pracovní síly. Možná by i zde se vyplatil samosběr, podobně jako je tomu u jahod. Prostě u nás se vesnice "přiblížila městu", čemuž se např. u severního souseda podařilo z valné části předejít rozumnou zemedělskou (polňáckou-) politikou. Prostě ten konzervatismus si s ekologií rozumí více...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.1.2021 14:14 Reaguje na Karel Zvářal
Ten článekje o pšstitelích na kšeft, ne o zahrádkářích.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

27.1.2021 16:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Trochu vás poopravím - o ovocnářském podnikání kde je podmínkou kšeft a výdělek ! Záhrádkář když nesklidí úrodu tak je bitá jen rodina. Pokud nesklidí z jakéhokoli důvodu ovocnář tak ztráta je markantně vysoká a nastává problém. Pokud jdete po cyklostezkách nebo vilovými čtvrtěmi měst. Vidíte obalené větve třešní,jablek , hrušní , kde si majitel max. otrhá košíček. Než by si přijeli natrhat potomci , tak ..... ! U cyklostezek je tomu podobně, tam kam kolemjdoucí dosáhnou tak je očesáno, správce a majitel cyklostezky nepotřebuje sklízet aby snížil náklady na údržbu, přece dostane státní dotaci tak proč by se staral. Většina obchodních řetězců má zahraničního majitele, Chybí zde Jednota a Včela, známá z českomoravských vesnic včetně výkupen zahrádkářského ovoce . Kolik palíren a moštáren nabízí výrobu sirupů, nealkomoštů, a marmelád z vlastní dodané suroviny.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.1.2021 14:39
Aby neubývalo, když měl a má přednost dovoz ovoce.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.1.2021 14:54
Zase pouhý stesk bez řešení. Kolik lidí z města půjde třeba na brigádu
za 100 Kč na hodinu dělat v sadech zimní průklest a v mrazech lozit
po žebříku? Když vysadím zákrsky a sloupovky, tak je musím zase chránit
i před okusem hrabošů a kořenů před hryzci. Před kroupami sítěmi, před
mrazem mlžením a dýmením, před ptáky sítěmi a boucháním z plynových děl
a před škůdci a chorobami postřiky. Pak zaplatit cizince na sklizeň,
ovoce skladovat a prosit hypermarket, aby ode mne vykoupil produkci.
Kritizovat umí každý a nejvíce ti, co v životě nevypěstovali ani
jeden ovocný strom. Vyhnat půlku kecalů zpět do zemědělství, tak by
byl výsledek ihned vidět. To by ale nesměli být placeni často za nic.
Chce to pořádnou krizi a s politiky, kteří odmítnou živit zástupy
kecalů, rádců a učitelů co učí kraviny. I pokud ke krizi dojde, tak
už ani nevěřím, že se něco změní. Za cenu nových dluhů ty pozice darmožroutů zůstanou a naopak budou propouštět poslední lidi pracující rukama. Vrána k vráně sedá a oči si vzájemně nevyklovou. Sady tudíž zestárnou a nové nebudou ani po stovce takových výzev a článků.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.1.2021 15:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Ano, v sadech je to práce rukama a zde už dlouho " neletí ".
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.1.2021 15:16 Reaguje na smějící se bestie
Ono to není pouze v sadech, ale všude ta práce rukama "neletí". Vzdělanci se domnívají, že ta hrstka to nějak
udělá, aby se oni mohli flákat v teploučku za násobně
vyšší platy. Teď mě napadnou hlavně oni, protože ukázat
na darmožrouty se nepromíjí. Ale co, nasekáme další dluhy
a vůz pojede i bez tažných koní vpřed. Tento svět spěje
do kytek, pokud se něco radikálně nezmění.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.1.2021 16:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Nic ve zlém, ale za kilo na hodinu vám tam nikdo nepůjde, bo i když pominu váš odpor k pracující inteligenci:-))), tak to je v oblasti manuální práce zcela nekonkurenceschopné. Víc si vydělá i ten, kdo vezme do ruky koště a jde zametat.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.1.2021 15:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Myslím, že žijete ve špatné době. Víc byste se hodil do doby, kdy frčelo heslo:

,,Povaleči z kaváren, do polí a továren!,,

:-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.1.2021 15:58 Reaguje na Petr Eliáš
Myslím, že pán to popsal správně, to má svou platnost i dnes. Žel, úpadek je vydáván za "pokrok", ale je třeba to řádně "zdůvodnit"=okecat.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.1.2021 17:06 Reaguje na Karel Zvářal
Já zase myslím, že to správně nepopsal. Já nemám rád lidi jako je pán, co si myslí že jediná pravá práce je práce rukama. A toho, kdo rukama nepracuje (jak píše ,,vzdělance,,), by vyhnal do polí. O takových lidech si myslím, že jsou reliktem socialismu s myšlením patřícím někam do 50./60. let. ;)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.1.2021 17:43 Reaguje na Petr Eliáš
Jenže pane Eliáši, těch, co myslí hlavou a je jich nutně třeba, zase zdaleka tolik třeba není. Pan Machaček, aniž bych chtěl mluvit za něj, měl určitě na mysli to, že dnes studuje kdekdo a podle toho to také vypadá. Jenže, pokud je již někdo Bc. tak si myslí, že k tomu má automaticky nárok na vysoký plat, aniž by jeho práce přinášela cokoliv užitečného. Takže ono je vysoce potřebné rozlišovat, čí rpáce hlavou přináší potřebné a kdo se jen za velké peníze veze.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.1.2021 19:34 Reaguje na pavel peregrin
A jak to proboha víte, že jich nutně není třeba? Jak proboha víte, že jejich práce nepřináší cokoliv užitečného? To je nepodložený výkřik.

Víte, v soukromém sektoru když pracovník nedělá co má nebo je nadbytečný, jedno jestli bílý nebo modrý límec, tak ho prostě propustíme. Ve veřejném sektoru nedělám, tam soudit nemohu.

Nejen u práce hlavou se musí rozlišovat - ale i u práce rukama. ;-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.1.2021 16:41 Reaguje na pavel peregrin
Na druhou stranu, pokud na poli/v sadu dostanete méně, než ve skladu, v hypáči při rovnání zboží do regálů, lítání v Mekáči, o pomocných pracech ve stavebnictví vůbec nemluvě ... půjdete na to pole?

Já přesně nevím, jaké mzdy v zemědělství jsou, ale co tak čtu, tak to prostě není ve srovnání s ostatními manuálními profesemi/pracemi nic moc.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.1.2021 17:49 Reaguje na Petr Eliáš
Já potřebné úředníky a vědce do polí nevyháním,
ale ty, kteří pouze práci předstírají. Mnozí
sedí už měsíce doma a vše funguje i bez nich.
Možná se konečně někdo zamyslí nad tím, proč
některé úřady vůbec jsou a zda by to nešlo bez
nich. Ten nárůst administrativy není pokrokem,
ale cestou do pekel. Asi jsem se vás dotknul
osobně a tak reagujete, ale nejste sám, který se
jistě ozve a možná i v pracovní době. Vím o čem
píšu, protože jsem ve státní správě s přesahem do soukromé sféry taky pracoval a viděl různé ty
uměle vytvořené pozice pro kamarádičky a dětičky.
V továrnách chybí lidé, ale v kancelářích ne.
To je podivná politika zaměstnanosti, když se
každý "vzdělanec" někam do kanclu vejde hned
po promoci. Kdysi se na podobnou pozici musel
dopracovat a někdo musel to místo uvolnit.
Mi už je to fuk, ale sami na to dojedete, když
nebude mít kdo dělat i těma rukama. Migranti
nedostatek manuálních pracovníků nevyřeší, oni
to spíš pořeší s vámi. Oni jsou poněkud trochu
ostřejší, než naše ovce a když porovnají svoji
mzdu s vaší, tak si ji od vás vezmou. To všem mudrlantům nakonec i přeji.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.1.2021 09:15 Reaguje na Břetislav Machaček
A kteří jen práci předstírají? Pořád tu s touto chujovinou šermujete, ale doložte to! Tu samou rétoriku jakou máte vy používali i komunisté!

A zase bláboly o migrantech...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.1.2021 10:24 Reaguje na Petr Eliáš
Nebudu vám jmenovat konkrétní osoby a celá odvětví, abych nebyl napaden za zveřejnění toho, co se nehodí zveřejnit. Potrefené husy se ozývají samy a dokonce některé v pracovní době. Jiné jsou na
"služební cestě" lyžovat a další okupují
místo práce z domova přírodu. Mají až
tolik práce, že se nudí a o to více
cestují za zábavou. Mít tolik práce, tak
sedí u PC a lejster, až se z nich kouří.
O potřebnosti stovek vystudovaných
politologů mám pochybnosti, tak jako
amerikanistů, japanologů, rusistů atd.
Nebýt státu jako zaměstnavatele, tak
nevím. To jsem pouze vypíchl pár oborů
a doporučuji se podívat na seznamy
studijních oborů různých VŠ. Po studiu
následuje frustrace z toho, že uplatnění
je nulové a vezmou práci, která nemá se
studovaným oborem nic společného. Je to
plýtvání vzděláváním a taky důvěrou ve
vzdělávání. Pak přijde praxe a učení
toho, co mělo být předmětem studia.
Kdo to vidět chce, tak to vidí, kdo ne,
tak se ukájí dokonalostí systému. Tak
se ukájejte tou dokonalostí a věřte si
v tu zářnou budoucnost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.1.2021 19:22 Reaguje na Petr Eliáš
A já mám rád takové, co se práce rukama neštítí a jsou ochotni nárazově vypomoci tam, kde je to potřeba. Třeba studenti na chmelu, jako technici jsme chodili na brigádu sbírat na pole velké šutry, jiný může mít ve smlouvě, že vypomůže při sklizni ovoce. Všechno je řešitelné, jen k tomu musí být vůle. Pokud je sklizeň postavena jen a pouze na cizincích, tak je něco shnilého v království českém. A že chybí i řemeslníci a každý už se vidí u pc, jako manager, dealer či konzultant - to jen dokresluje celkový úpadek morálky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.1.2021 19:52 Reaguje na Karel Zvářal
Bohužel to těm, co mají mozoly na loktech a
pozadí neříkejte. Budete napaden jako já, když
pouze poukážu na přebujelost úředníků a na
absenci manuálně pracujících. Společnost
musí být v rovnováze, aby byla ekonomika
efektivní. Odklon páchá potřebu migrace
a absenci kvalifikovaných řemeslníků. Vše
se už dnes projevuje naplno a bude hůře,
až vymře generace manuálně pracujících.
Ta doba je za rohem a náhrada nikde. To
pak ty mudrlanty přejde smích.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.1.2021 08:47 Reaguje na Karel Zvářal
Jaký úpadek morálky proboha? Snad každý dělá to, co ho baví a co chce dělat ne? Nebo snad chcete nařizovat co má kdo dělat?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.1.2021 13:13 Reaguje na Petr Eliáš
Boha jeho, snad si nemyslíte, že ty desetitisíce nefachčenků budu morálně podporovat?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

27.1.2021 15:41
Polovičatý článek. Pokud vím, postupuje ekologizaci společnosti. To znamená, že ubývá znalostí o přírodě a životě. Takže na venkově nemizí jen sady, ale i prasata, drůbež nebo králíci. Naopak přibývá polí na obnovitelná ekologická biopaliva. Chceme bioplynové stanice a ne králíka na smetaně. Musíme si vybrat. Pestrou přírodu, nebo ekologismus.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.1.2021 17:41
Postřehů, dobrých i těch horších jsem si tady přečetl.
Správná otázka zní, co udělat proto, aby v čr sady nemizely ale přibývaly.

Vytyčil bych heslo , za každou FVE 10 sadů, za každou VE 20 sadů ,a to před koloudací OZE werků.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.1.2021 22:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Diktát byrokracie skutečně nikdy nikam nevede.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

27.1.2021 19:31
Největší problém je s pachtovními smlouvami. Protože na sad potřebujete 20 let, aby se Vám vyplatil. A tak dlouho se majitelé vázat nechtějí. U nás v Liběšicích nabízejí nadstandardní nájem, aby bylo kde sázet sady.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist