https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubicky-kraj-byl-vloni-nejvyznamnejsim-producentem-lecivych-rostlin-v-cr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubický kraj byl vloni nejvýznamnějším producentem léčivých rostlin v ČR

14.5.2022 00:23 | PARDUBICE (ČTK)
Námel je tmavý tvrdý útvar vytvářený paličkovicí nachovou, je parazitickou jedovatou houbou, která tvoří podhoubí v semeníku lipnicovitých rostlin. Obsahuje farmaceuticky využitelné alkaloidy vhodné pro výrobu léků, používané například v gynekologii a porodnictví.
Námel je tmavý tvrdý útvar vytvářený paličkovicí nachovou, je parazitickou jedovatou houbou, která tvoří podhoubí v semeníku lipnicovitých rostlin. Obsahuje farmaceuticky využitelné alkaloidy vhodné pro výrobu léků, používané například v gynekologii a porodnictví.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Dominique Jacquin / Wikimeda Commons
Pardubický kraj byl vloni opět nejvýznamnějším producentem léčivých rostlin v České republice. Více než čtvrtina léčivek včetně námelového žita a zároveň nejvíce v mezikrajském srovnání v roce 2021 byla vypěstována na polích Pardubického kraje. Loňská produkce činila 871 tun, uvedl Český statistický úřad
reklama

 

Dominantní postavení kraji zůstává, přestože se od roku 2017 sklizňové plochy léčivých rostlin v Pardubickém kraji snížily téměř o čtvrtinu. V celé zemi se naopak od té doby více než o čtvrtinu rozšířily. V roce 2017 tvořila krajská produkce léčivých rostlin 1227 tun čtyřicetiprocentní podíl republikového úhrnu.

Velkým producentem námelu je družstvo Agricola Bylany na Chrudimsku, námelové žito pěstuje na několika stech hektarech a je jedním z největších pěstitelů farmaceutické suroviny v zemi. Námel je tmavý tvrdý útvar vytvářený paličkovicí nachovou, je parazitickou jedovatou houbou, která tvoří podhoubí v semeníku lipnicovitých rostlin. Obsahuje farmaceuticky využitelné alkaloidy vhodné pro výrobu léků, používané například v gynekologii a porodnictví. Družstvo dlouhodobě spolupracuje se zahraniční firmou, která námel vykupuje a zpracovává. Výhodou jsou pevně stanovené obchodní podmínky.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist