https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/parizska-radnice-vyuziva-odpadni-vodu-k-vytapeni-skol-telocvicny-i-plovarny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pařížská radnice využívá odpadní vodu k vytápění škol, tělocvičny i plovárny

7.12.2022 01:53 | PAŘÍŽ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pařížské podzemí je protkané rozlehlou kanalizační sítí a radnice pro odpadní vody našla nové využití. Voda, která odtéká ze sprch, záchodů nebo myček nádobí nově slouží k vytápění tří škol, tělocvičny a plovárny pro děti. Zajišťuje to výměník tepla a radnice 10. obvodu by v budoucnu stejnou technologii ráda použila pro vytápění dalších budov ve správě města, píše agentura AFP.
reklama

 

Teplota odpadní vody je v zimě zhruba 13 stupňů a v létě okolo 20 stupňů Celsia. Výměník tepla je asi centimetr silná deska zabudované do svislé stěny. Při kontaktu s těmito stěnami voda "uvolňuje své kalorie, které jsou přenášeny do dvou tepelných čerpadel instalovaných v budovách", vysvětluje Damien Balland, vedoucí oddělení inovací a energetické účinnosti města Paříže.

Šedesátimetrový výměník do podzemí instalovala firma Suez a projekt město vyšel na dva miliony eur (48,6 milionu korun). Získaná energie pokryje 60 procent energetických potřeb pěti zmiňovaných budov, které jsou v těsné blízkosti nového zařízení. V kontextu aktuální energetické krize pařížská radnice vyzdvihuje, že našla inovativní zdroj, který je dosud málo využívaný, neprodukuje skleníkové plyny a má rychlou návratnost investice.

Pařížský 10. obvod je sice inovativní, ale ve Francii už funguje zhruba dvacítka obdobných projektů. Město Bordeaux a obec Levallois-Perret na okraji Paříže tuto technologii používají už asi deset let. Radnice pařížského 11. obvodu takto vytápí místní školu od roku 2019.

V Paříži je 2600 kilometrů kanalizace, zdaleka ne všechny její úseky jsou ale vhodné pro instalaci tepelných výměníků. Takový úsek musí být dostatečně dlouhý, široký, bez zatáček a v blízkosti budovy, která bude teplo využívat, vyjmenovává nástrahy Balland.

Vedení francouzské metropole aktuálně prověřuje dalších 14 lokalit, kde by chtělo technologii využít. V současnosti se z obnovitelných zdrojů vyrábí sedm procent energie spotřebovávané v Paříži. Cíl pro rok 2030 je deset procent.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.12.2022 07:50
Solidní, inovativní přístup k využívání odpadního tepla. Palec nahoru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2022 16:28
Nějak tam opomněli napsat, kolik to sežere elektřiny. Je to klasické tepelné čerpadlo a tam bývá u nejlepších poměr 1:3.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist