https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pirati-hlasuji-o-tom-zda-se-postavi-proti-dohode-s-polskem-o-turowu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Piráti hlasují o tom, zda se postaví proti dohodě s Polskem o Turówu

4.3.2022 12:06 | PRAHA (ČTK)
Piráti ode dneška hlasují o tom, zda se postaví proti smlouvě o řešení vlivu těžební činnosti v polském hnědouhelném dole Turów u českých hranic, kterou začátkem února podepsal český předseda vlády Petr Fiala (ODS) se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým. V hlasování všech členů strany by mohli také odsoudit utajený způsob projednávání dohody s tím, že porušil základní principy transparentnosti. Hlasování skončí v pondělí ve 22:00.
reklama

 

Na základě smlouvy Polsko poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,094 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti. Česko v návaznosti na to stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie. Podle premiéra Fialy ani ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) by Česko nemělo zaručeno lepší podmínky smlouvy ani v případě, že by soud vyhrálo.

"Česká pirátská strana je proti dohodě o řešení vlivu těžební činnosti v dole Turów uzavřeného premiérem Fialou a premiérem Morawieckým a proti utajenému způsobu projednání popírajícímu základní principy transparence," stojí v návrhu usnesení, o kterém přes víkend mohou hlasovat členové celostátního fóra Pirátů. Návrh vzešel z neveřejného členského podnětu na pirátském fóru.

Polský důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu, která je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Lidé z příhraničních oblastí v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžují také na hluk a znečištění prachem.

Podle opozičních hnutí ANO a SPD je smlouva pro ČR nevýhodná a vláda ji uzavřela ukvapeně. Někteří členové vládních Pirátů vyvolali hlasování mimo jiné s odkazem na to, že neveřejné projednávání dohody a její až pozdější zveřejnění porušily zásady strany, mezi které patří co největší transparentnost.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

4.3.2022 14:46
Já bych napsal, že pevně doufám, že se proti té dohodě postaví.
Akorát nějak nevím jak takové stavění se proti uzavřené smlouvě má vypadat???
Jinak to ale vítám, jednotu vládnoucí koalice je posilovat jak to jen jde:-))).
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.3.2022 11:38 Reaguje na Svatá Prostoto
nechápu na co si hrajou ti 4 Piráti ve 108 koalice? to jsou takový dementi, nebo neumí počítat?
Odpovědět
ZK

Zan K.

6.3.2022 12:20 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Třeba na dodržování jejich volebního programu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.3.2022 14:27 Reaguje na Zan K.
Hmmm ... a proto o tom hlasují až PO podpisu té smlouvy?
Odpovědět
ig

4.3.2022 16:28
Život není erpégéčko, aby se hlasovalo o tom jaký mám názor :-) :-) :-)

Stejně je to zbytečné, nakonec ještě budeme Poláky prosit, aby nám prodali uhlí a celou tuhle šarádu jsme si mohli odpustit.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

5.3.2022 07:13 Reaguje na
Z té oblasti nejezdí ani jeden vlak uhlí do ČR. Všechno se spálí v kotlích v Polsku. <rl>
Odpovědět
ig

6.3.2022 07:30 Reaguje na rýpal lesní
Samozřejmě, ale bude se zvyšovat těžba, pak něco zbyde.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.3.2022 20:21
Abychom ještě nebyli rádi za polskou elektřinu z Turówa , Piráti asi nesledují zpravodajství z Evropy.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

5.3.2022 07:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hloupá politika eskalace, která podporuje torpédování ekologických principů, v zájmu velké lobby. Zájem konkrétních subjektů, zkuste zapřemýšlet komu ku prospěchu. <rl>
Odpovědět
RK

Roman Kramný

5.3.2022 11:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ještě bychom měli vzít v úvahu,že polský PK Orlen převzal naše rafinerky patříci pod Unipetrol a i další petro a agrochemické provozy. Pokud krize bude pokračovat a ještě k tomu polákum šlapneme na kuří oko......dá se očekávat od nich cokoliv,snížení výroby jim ovladaných provozech např.
Odpovědět
ZK

Zan K.

6.3.2022 12:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
A kterou budeme muset hezky zaplatit. Polák je lepší kšeftař než Čech....
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist