https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pirati-se-postavili-proti-cesko-polske-smlouve-tykajici-se-dolu-turow?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Piráti se postavili proti česko-polské smlouvě týkající se dolu Turów Aktualizováno

8.3.2022 10:03 | PRAHA (ČTK)
Vládní Piráti se ve stranickém hlasování většinově postavili proti česko-polské smlouvě o řešení vlivu těžební činnosti v příhraničním dole Turów. Podle většiny hlasujících byla smlouva, kterou začátkem února podepsal premiér Petr Fiala (ODS) s polským protějškem Mateuszem Morawieckým, projednávána utajeně, a tedy v rozporu se základními principy transparentnosti. Výsledky hlasování dnes strana oznámila na webu. Fiala novinářům při návštěvě Londýna řekl, že dohoda byla schválena vládou, nebyla tedy projednávána utajeně. Bez smlouvy by podle něj Česko podobných podmínek nedosáhlo.
reklama

 
Předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš ČTK sdělil, že výsledek hlasování respektuje. Podle něho je hlasování deklaratorní, takže nemá a nemůže mít právní vliv na uzavřenou smlouvu. Také by preferoval otevřenější postup při přijímání smlouvy. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) ČTK napsala, že projednávání smlouvy bylo v souladu s právem a transparentní.

"Česká pirátská strana je proti dohodě o řešení vlivu těžební činnosti v dole Turów uzavřeného premiérem Fialou a premiérem Morawieckým a proti utajenému způsobu projednání popírajícímu základní principy transparence," stojí v usnesení, které pro které hlasovalo 252 z 367 hlasujících. Ukončit projednávání bez přijetí usnesení chtělo 108 Pirátů. Hlasování se uskutečnilo od pátečních 10:00 do pondělních 22:00.

Hlasování vyvolala během únorového celostátního fóra Pirátů část z nich mimo jiné s odkazem na to, že neveřejné projednávání dohody a její až pozdější zveřejnění porušily zásady strany, mezi které patří co největší transparentnost.

Bartoš dnes ČTK napsal, že hlasování je deklaratorní, takže nemá a nemůže mít právní vliv na uzavřenou smlouvu. "Strana vnímá jako problém, že byla dohoda projednána narychlo a uzavřeně. Rozhodnutí členské základny respektuji a rozumím mu. I já jsem říkal, že bychom jako Piráti preferovali otevřenější postup a apeloval alespoň na rychlé zveřejnění smlouvy," uvedl Bartoš.

Transparentnějším postupem a zapojením širší odborné veřejnosti by se podle Bartoše předešlo dohadům či nejasnostem, které nyní panují. "Kvůli uzavřenému režimu nebylo navíc možné detaily dohody šířeji konzultovat s našimi specialisty vyjma Libereckého kraje, ale spoléhat se hlavně na informace od ministerstva životního prostředí a resortních právníků, podle kterých jsme v dobré víře hlasovali," řekl.

"Dohoda byla schvalovaná na vládě, kde ji všichni viděli, nebyla utajovaně domlouvaná. Myslím si, že to je dobrá dohoda pro Českou republiku a pro lidi, kteří žijí v tom regionu," sdělil na dotaz ČTK v Londýně Fiala. Soudním sporem by se podle něj podobných podmínek zakotvených ve smlouvě nedosáhlo.

"Nakonec se ukazuje, jak bylo důležité odstranit tento balvan ze vzájemných vztahů s Polskem a jak v takto složitých chvílích, kterým čelí obě naše země, je důležité, že s Polskem můžeme úzce spolupracovat," dodal s odkazem na aktuální situaci na Ukrajině po ruské invazi.

Podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové nemohla být mezivládní dohoda projednávána jinak. "Postupovali jsme plně v souladu s platným právem. Smlouvu jsme vyjednávali dlouhodobě nejen s polskou stranou, ale i s regionem, a to zcela transparentně a okamžitě po přijetí jsme ji zveřejnili. Zvolená forma oběma zemím zajišťuje zachování vzájemné důvěry do budoucnosti," napsala ČTK Hubáčková.

Polsko na základě smlouvy poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,094 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti. Česko v návaznosti na to stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie. Podle Fialy ani ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) by Česko nemělo zaručeno lepší podmínky smlouvy ani v případě, že by soud vyhrálo.

Smlouvu kritizovaly opoziční hnutí ANO a SPD, podle nichž je dohoda pro ČR nevýhodná a vláda ji uzavřela ukvapeně.

Polský důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu, která je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Lidé z příhraničních oblastí v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžují také na hluk a znečištění prachem.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.3.2022 11:31
takové to plácání Pirátských her, kteří si myslí, že tím jsou nějak zajímavý...
Odpovědět
DV

Daniela V.

8.3.2022 12:35
Piráti jsou ve vládě a mají tam i svého ministra. Takže se ptám, kde se stala chybka ? Nějak si tam nerozumí mezi sebou ? Co na to asi voliči ?
Odpovědět
Ra

Radek

8.3.2022 12:49
Piráti ukazují svoji politickou negramotnost neustále. Je přece jasné, že dohoda je vzájemný kompromis, aby česko-polské vztahy nebyly narušovány, když Ukrajina válčí s Ruskem.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist