https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plany-na-plovouci-terminaly-na-zkapalneny-plyn-v-eu-vyvolavaji-obavy-o-klima?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plány na plovoucí terminály na zkapalněný plyn v EU vyvolávají obavy o klima

31.8.2022 14:51 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
S blížící se zimou evropské země hledají náhradu za zemní plyn, který původně nakupovaly z Ruska. Jedním z krátkodobých řešení je zhruba 20 plovoucích terminálů, které by přijímaly zkapalněný zemní plyn (LNG) z jiných zemí. Tento plán však vyvolal rozpačitou reakci vědců, kteří se obávají dlouhodobých dopadů na životní prostředí, uvedla agentura AP.
reklama

 

První plovoucí terminály mají začít dodávat plyn do konce roku. Někteří vědci se však obávají, že plovoucí terminály se nakonec stanou dlouhodobým dodavatelem plynu do Evropy. Takový trend by mohl zbrzdit úsilí o snižování emisí, které podle některých nepostupuje dost rychle.

Velká část LNG, který chce Evropa získat, má pocházet ze Spojených států. Podél Mexického zálivu v USA se rozšiřují vývozní terminály a mnoho místních obyvatel je znepokojeno nejen růstem těžby zemního plynu a s tím souvisejícím úbytkem půdy, ale také extrémními změnami počasí spojenými se spalováním fosilních paliv.

"Vybudování této obrovské infrastruktury pro LNG uzavře svět do další závislosti na fosilních palivech a do dalšího poškozování klimatu na desítky dalších let," řekl klimatolog z Massachusettského technologického institutu John Sterman.

Zemní plyn přispívá ke změnám klimatu při spalování, kdy se z něj stává oxid uhličitý, a také únikem metanu, který je ještě silnějším skleníkovým plynem. Evropské státy jsou léta lídry v přechodu na čistší energii a teď navrhují, aby do jejich přístavů bylo umístěno více než 20 plovoucích terminálů, které by kompenzovaly ztrátu ruského plynu.

Terminály, které jsou vysoké téměř 304 metrů, mohou skladovat zhruba 170 000 metrů krychlových LNG a přeměnit ho na plyn pro domácnosti a podniky. Podle Mezinárodní plynárenské unie (IGU) je lze postavit rychleji a levněji než pozemní dovozní terminály, jejich provoz je ale nákladnější.

Mnoho vědců zabývajících se životním prostředím tvrdí, že peníze vyčleněné na lodě pro dovoz plynu, kde výstavba jedné stojí asi 500 milionů USD (12,3 miliardy Kč), by bylo lepší vynaložit na rychlé zavedení čisté energie nebo snížení spotřeby energie.

K největším zastáncům plovoucích terminálů v Evropě patří Německo. Očekává výstavbu až pěti lodí a vyčlenilo na tento projekt zhruba tři miliardy eur (73,7 miliardy Kč). Schválilo i zákon, který urychluje výstavbu a pozastavuje požadavek na posuzování vlivů na životní prostředí. To znepokojuje ekologické organizace. Vláda a energetický průmysl to obhajují, podle nich je potřeba naléhavě reagovat na ztrátu většiny ruského plynu.

Podle analytiků společnosti Rystad Energy mají v plánu jeden nebo více terminálů Itálie, Řecko, Francie, Nizozemsko, Chorvatsko, Estonsko, Finsko, Lotyšsko, Slovinsko a Británie. Jeden terminál by měl být poblíž polského Gdaňsku.

Ve Spojených státech, které jsou největším vývozcem LNG do Evropy, se stavějí tři nové vývozní terminály. Ve fázi plánování je jich tam dalších 11 a u čtyř se plánuje rozšíření. Analytik trhu s energiemi Ira Joseph upozornil, že zatímco některé vývozní terminály v minulosti měly problém získat peníze, teď je o jejich financování zájem.

Plovoucí LNG lodě jsou označovány za krátkodobé řešení, které má zajistit přísun plynu na nejbližší roky, než se vybudují čistší zdroje. Podle kritiků ale není pravděpodobné, že by loď postavená na desítky let trvale zastavila provoz po několika letech.

Jakmile se plovoucí terminály postaví, mohou se použít kdekoliv na světě. Pokud je evropské státy už nebudou chtít, protože přejdou na čistší energie, mohou tyto lodě odplout do jiného přístavu. Tím se v podstatě zajistí využívání zemního plynu na desítky let.

V některých případech, zejména v Německu, se pak zdá, že některé z plovoucích terminálů připravují půdu pro terminály na pevnině, které by byly postaveny na 30 nebo 40 let. To je podle ekologů dávno za hranicí, kdy by státy měly skončit se spalováním fosilních paliv.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 16:43
Jejich starosti a Rotshildovy peníze.
Samozřejmě se stanou LNG terminály trvalá součást evropské plynové infrastruktury. I kdyby se Rusko rozpadlo a nové státy byly rozumné, takové objemy už nikdo nikdy kupovat nebude.
Plynové pole na Jamalu by se mělo zablendovat prakticky celé.
Zelený vodík nahradí zemní plyn v rámci dekády, úplně do dvou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.8.2022 19:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Venceromos!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.9.2022 07:43
Tak co se dá dělat? Když se zelení nechali zblbnout Putinem, částečně některé německé zelené organizace i platit Putinem a celá Evropa tak naletěla na Putinovy vidle závislosti na rusském levném plynu, tak nijak jinak než plovoucími terminály nelze náhradu za putinův plyn získat. Alternativa je potom těžit evropský plyn, zásoby kterého má Evropa na mnoho desetiletí, ale to je jednak pomalé, jednak se to setkává s ještě zuřivějším odporem zelených.
Další alternativou je potom jen přilézt k Putinovi na kolenou, nechat ho dobýt Ukrajinu a mučit a zabíjet Ukrajince a jen pomalu čekat, až se Putin laskavě rozhodne po Ukrajině začít zabírat další evropské státy a zavádět v nich russký imperialistický pořádek.
Evropský průmysl, který už je tak poničený zelenými nesmysly a globálně znevýhodněný proti jiným regionům na zeměkouli se v současné době rapidně dál znevýhodňuje a současným obrovským zdražením zemního plynu dostává definitivní ránu. Pokud do pár měsíců, půl roku až jednoho roku nesrazíme dostatkem zemního plynu z těch plovoucích terminálů nebo vlastní těžbou, frakováním cenu plynu a obecně energií dolů, totálně si zničíme většinu evropského průmyslu.
Může nás potom hřát, že jsme lídry v přechodu na čistou energii, protože to bude jediné, co nás potom může hřát. Když se průmysl přestěhuje do regionů s levnými energiemi, kde může vyrábět bez zelených obstrukcí a sabotáží a tudíž nepoměrně ekonomicky levněji než v Evropě, kde z tohoto důvodu bude většina ekonomicky aktivního obyvatelstva bez práce a na sociálních dávkách. Pokud nějaké budou, protože odchodem průmyslu ztratí evropské státy většinu svých příjmů. A časem i svou politickou, ekonomickou ale i ekologickou samostatnost, protože stát bez příjmů se po nějaké době bujení korupce dá snadno koupit každou trochu větší globální korporací nebo jiným bohatým státem nebo snadno dobýt armádou státu, který má ekonomiku v pořádku a má na zbrojení a na tu armádu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2022 08:51 Reaguje na Radim Polášek
Dokud jste se nezahleděl do nějaké parakřišťálové koule z výprodeje, mělo to hlavu i patu.
Ale ty ceny plynu jsou noprostý exces a o žádném roce a více se hovořit nedá. Plynové terminály mají jet alespoň dva obrovské už na podzim, dalších asi 20 je na cestě.
Tudy vede cesta, samozřejmě Evropa byla před válkou sice poničená koronáčem, ale v dobré konjunktuře a právě na zelených technlogiích dobře bohatne.

Svobodná společnost založená na práci lidí se nemůže někam propadnout, pokud nebude první na světě ve spotřebě plastových krámů a vytváření odpadu, tím lépe.
Já vidím kritickou tuhle zimu, pak jsme už v pohodě.

Ovšem skutečný problém bude zbankrotované Rusko, další Severní Korea této velikosti hned za humny.
Pokud se ale rozpadne, silně pochybuji, že to půjde mírovou cestou a je to celé narvané atomovkami.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.9.2022 09:26 Reaguje na Pavel Hanzl
"Svobodná společnost založená na práci lidí" - to ale dnešní EU není ani zdaleka. Tohle je cirkus založený na dotační korupci, provozované na dluh.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2022 18:38 Reaguje na Viktor Šedivý
Zcela evidentně jste v životě nedělal nic jiného, než ouředníka ve státní správě.....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 11:27 Reaguje na Pavel Hanzl
"Já vidím kritickou tuhle zimu, pak jsme už v pohodě."

.... tak to jste asi jedinej. I když u vás jeden nikdy neví, takže to vaše "jsme v pohodě" může znamenat ledacos.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2022 18:42 Reaguje na Svatá Prostoto
Jak vykopneme mužika ze všech obchodních struktur, celý systém se uklidní a ceny půjdou dolů. Samozřejmě to nebudou nikdy ty "zavádějící" jak od dealera, ale s rozvojem OZE by neměly podléhat inflaci.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2022 09:10 Reaguje na Radim Polášek
Problém je, že to není moc rychlé řešení
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2022 09:12 Reaguje na Radim Polášek
Zelení zblbli ale závislost na Rusku zkonstruovali socani kteří s Putinstanem rádi a nadstandardně kamošili
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

1.9.2022 09:21
Jak u koho. Například mě nechávají úplně v klidu. Klimatu asi nepomůžou, ale rozhodně mu neuškodí. Když vidím, co se kde na světě děje a klimaaktivisty to nechává chladnými (třeba spalování plynu jen tak pánu bohu do oken v Rusku), nepovažuji plovoucí terminály za nějaké vysoké riziko pro klima.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist