https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plynarensky-svaz-zarazeni-plynu-mezi-ciste-zdroje-je-krok-spravnym-smerem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plynárenský svaz: Zařazení plynu mezi čisté zdroje je krok správným směrem

6.1.2022 00:59 | PRAHA (ČTK)
Zahrnutí zemního plynu mezi takzvané čisté zdroje považuje Český plynárenský svaz za krok správným směrem. Navrhovaná technická kritéria na podíly obnovitelných a nízkoemisních plynů jsou však ve stanovených letech ambiciózní a svaz považuje požadované podíly obnovitelných plynů například v letech 2026 nebo 2030 za nesplnitelné. ČTK to řekla výkonná ředitelka svazu Lenka Kovačovská.
reklama

 

Evropská komise (EK) navrhuje za určitých podmínek dočasně zařadit jadernou energetiku a zemní plyn mezi tzv. zelené investice. Takzvanou taxonomii, tedy systém podpory ekologických investic, odmítají odpůrci obou technologií - jaderných zdrojů i zemního plynu. Kvůli některým podmínkám však nabádají k opatrnosti i jejich stoupenci. Komise bude podněty k návrhu přijímat do 12. ledna, do konce měsíce ho chce schválit.

Zahrnutí zemního plynu mezi zelené zdroje podle Kovačovské odpovídá mnoha odborným názorům, které v posledních měsících jednoznačně zařazovaly zemní plyn mezi zdroje nezbytné pro úspěšnou dekarbonizaci ČR. "Navrhovaná technická screeningová kritéria na podíly obnovitelných a nízkoemisních plynů jsou však ve stanovených letech z pohledu ČPS velmi ambiciózní," upozornila.

Biometan je podle ní zaměnitelný se zemním plynem, takže jeho zvýšené využívání nebude technologickou výzvou. U vodíku se připravenost a kompatibilita celé plynárenské infrastruktury, nikoliv pouze turbín a motorů, nyní intenzivně řeší a dynamika úpravy předpokládaná i v plynovém balíčku EK je pozvolnější.

"Testování je teprve na začátku. Hlavní otázkou je tedy dostupnost dostatečných objemů biometanu, a především obnovitelného a nízkoemisního vodíku a vývoj jejich ceny. V této věci sdílí Český plynárenský svaz obavy Teplárenského sdružení ČR, které označuje požadované podíly obnovitelných plynů například v letech 2026 nebo 2030 za nesplnitelné," řekla Kovačovská.

Teplárenské sdružení ČR označilo návrh EK za současných podmínek za nepoužitelný. Požadavky jsou podle svazu v daných termínech nerealizovatelné a dalece překračují ambice plynárenského balíčku, který EK předložila v prosinci loňského roku. Klíčová je podle něho podmínka, že zemní plyn musí být již do roku 2026 nejméně ze 30 procent nahrazen obnovitelnými nebo nízkoemisními plyny, do roku 2030 pak nejméně z 55 procent a do konce roku 2035 musí být nahrazen zcela.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.1.2022 05:59
Paní Kovačovská dobře hájí plynárenství. Ovšem v pojetí ČR, s jeho pomalostí při rozhodování, nebude jednoduché naplnit podíl 30 % biomethanu při spoluspalování v teplírnách. Nemluvě o vodíku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2022 09:22 Reaguje na Katka Pazderů
Doufejme, že s touhle vládou se to zrychlí. Tihle jsou politici a hlavně neslibují že budou "makat", takže to snad půjde.
Odpovědět
va

vaber

6.1.2022 09:55
plyn je čistý ,protože nám nesmrdí, CO2 z plynu je ten dobrý CO2?
co tenhle svět vlastně chce
a za 13let bude nahrazen nízkoemisními a obnovitelnými plyny,
to se vyřeší jednoduše tak, že se udělá nová definice nízkoemisních a obnovitelných plynů,
jsem zvědav jak dlouho vydrží definice bioplynu jako nízkoemisní a obnovitelný ,
lidé žijí v bludech celá staletí a rádi
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2022 15:23 Reaguje na vaber
Stačí pochopit rozdíl mezi uhlíkem oběhovým a fosilním a pak už to půjde samo.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist