https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-pozaru-by-se-mohly-jako-prevence-v-ceskem-svycarsku-rozsirit-vodni-zdroje?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po požáru by se mohly jako prevence v Českém Švýcarsku rozšířit vodní zdroje

30.8.2022 01:41 | RŮŽOVÁ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Po požáru, který 24. července vypukl v Českém Švýcarsku, by se mohly rozšířit vodní zdroje. Pomohou s hašením případných dalších lesních požárů. ČTK to po jednání s ministerstvem životního prostředí a zástupci obcí řekl senátor za Děčínsko Zbyněk Linhart (STAN). Například Krásná Lípa podle něj delší dobu počítá s vodní nádrží v Kyjově odhadem za 15 milionů korun. Náklady by mohly pokrýt peníze se Státního fondu životního prostředí ČR, kde je připraveno 100 milionů korun.
reklama

 

Kromě vybudování vodních děl se počítá také s opravou poničené infrastruktury či s obnovou poničené hasičské techniky. Linhart uvedl, že žádost může poslat kromě zasažených obcí také Ústecký kraj.

Nejdůležitější je podle senátora připravenost na další požár. Kromě nákupu nové techniky pro hasiče v Českém Švýcarsku by se tak mohly rozšířit vodní nádrže. "Nejsou vodní zdroje nebo jsou malé, třeba nějaké požární rybníky, což se potkává s resortem životního prostředí," uvedl Linhart. Doplnil, že po jejich rozšíření se nejen zvýší požární ochrana, nádrže budou zároveň zadržovat vodu v krajině. Státní fond bude žádosti vyhodnocovat koncem října. Peníze však bude potřebovat také správa národního parku, a to na opravu silnic či na pokácení stromů podél cest a v blízkosti obydlí.

Debatu vedou zástupci požárem dotčených stran také kvůli sbírce, kterou spustila platforma Donio. Doposud se vybralo více než 9,5 milionu korun. "Rozdělí se nejspíš mezi rodiny, kterým domy shořely," uvedl senátor. V osadě Mezná shořely tři domy, dva z nich byly podle Linharta po rekonstrukci a v součtu měly hodnotu asi 30 milionů korun. "Bude to pomoc spíše symbolická, protože devět milionů korun nevystačí ani na jeden z nich," uzavřel senátor.

Odpoledne se uskutečnila i schůzka zástupců národního parku, Ústeckého kraje a ministerstva pro místní rozvoj. Náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj) ČTK řekl, že si strany na schůzce pouze řekly, kde získají finanční a odbornou pomoc. Náměstek připomněl, že krajští zastupitelé budou v pondělí jednat o uvolnění milionu korun pro obec Hřensko, dvou milionů na obnovu hasičského vybavení a další částky na pomoc místním podnikatelům. Požár poškodil krajskou komunikaci ze Hřenska do Mezné, její opravu by mohla pokrýt dotace z programu ministerstva pro místní rozvoj. "Krajský majetek neutrpěl tak, aby to bylo fatální pro rozpočet krajského úřadu," řekl Řehák.

Požár, který podle policie vznikl pravděpodobně v Malinovém dole, se rozhořel 24. července. Na místě se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Hasiči požár uhasili po 20 dnech, na místě zůstává 70 dobrovolných a 40 profesionálních hasičů. Policie vyšetřuje událost jako obecné ohrožení.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.8.2022 06:49
Prevence nejsou jenom nové vodní zdroje.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.8.2022 06:59 Reaguje na smějící se bestie
politici mají rádi zkratkovitá řešení...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.8.2022 06:51
udělají si pěkný betonový bazén nebo ten uhelný bez přítoku?
Odpovědět
Anyr

Anyr

30.8.2022 10:44
Populismus, který vůbec nic neřeší. Ten les - takový, jaký tam byl - tam neměl co dělat a shořet (či být sežrán) měl.

Edukace veřejnosti a prokázání poznatků praxí, ne populistická, líbivá jakobyřešení.
Ale chápu, lidé chtějí zaplatit svoje domy. Tři domy za třicet milionů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.8.2022 08:24 Reaguje na Anyr
Prvá věta je dobrou stopou pro policii, kdo měl zájem zapálit les!
Odpovědět
LB

Lukas B.

30.8.2022 13:02
ono se hasí tak nějak veseleji, když cisterny s vodou jezdí dva kilometry, než když jezdí kilometrů pětadvacet, a tak nějak veseleji se tahají hadice po rovině, než se čerpá 200 výškových metrů do kopce v prakticky horolezeckém terénu.
pak se dá oheň uhasit už v zárodku a bez mobilizace letadel odněkud z druhého konce evropy, celkově je to hašení levnější, logistika hasičů jednodušší a i to obtěžování obyvatelstva v okolí požáru není tak velké.

takže za mě určitě ano - rozumné malé vodní nádrže na potocích, samozřejmě umístěné tak, aby to pokud možno nebyl saigon pro stávající mokřad plný rosnatek, žab a tchořů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.8.2022 08:22
Na propustném pískovcovém podloží je naprostou iluzí přírodní nádrž, pokud
to nebude beton a plast. No a pak kde? Zaplavit soutěsky a kaňony? Nebo se
pokusit o nebeské rybníčky v Mezné atd? Není jednodušší udržovat lesy bez
souší a nepřetržitě dohlížet na prevenci požárů? Ani jedno asi nebude a tak
je čeká repete až do nekonečna.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist