https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-dobijecich-stanic-pro-elektromobily-loni-v-cr-stoupl-o-tretinu-na-1364?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet dobíjecích stanic pro elektromobily loni v ČR stoupl o třetinu na 1364

28.3.2023 00:55 (ČTK)
Dobíjecí stanice pro elektromobily
Dobíjecí stanice pro elektromobily
Počet dobíjecích stanic pro elektrická auta loni v Česku vzrostl o více než 30 procent. V závěru loňského roku stát evidoval 1364 stanic, které byly rozmístěny v celkem 1200 lokalitách. Vyplývá to ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). V současnosti je v ČR registrováno kolem 15 000 elektromobilů, další desetitisíce tvoří hybridy.
reklama

 

Před rokem bylo v evidenci ministerstva 944 dobíjecích stanic. V drtivé většině případů šlo o stanice s výkonem do 100 kilowattů. Během loňského roku jich tak po celém Česku přibyly stovky. Celkem 1364 dobíjecích stanic nabízelo 2643 bodů k dobíjení elektromobilů nebo plug-in hybridů.

Infrastruktura pro elektrické vozy by přitom měla růst dál. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nedávno oznámil, že Česko v příštích letech vynaloží na rozvoj dobíjecích stanic u dálnic a ve městech kolem šesti miliard korun. Využije k tomu peníze z evropských fondů.

Pokračování výstavby dobíjecí infrastruktury by mělo pokračovat i letos, potvrdili provozovatelé. Trendem poslední doby jsou ultrarychlé stojany. Například společnost ČEZ jich chce letos zprovoznit kolem 40. Kromě toho firma letos už otevřela několik dalších nových stanic.

Plány na další výstavbu ohlásila také Pražská energetika. "Letos nás čeká především zahušťování dobíjecí sítě v Praze a tolik očekávané navyšování nabíjecího výkonu stávajících dobíječek u dálnic,“ řekl Vojtěch Fried z oddělení Rozvoj elektromobility v PRE. Navýšení provozu chystá i třetí velký provozovatel E.ON.

Spolu s výstavbou loni významně vzrostly i spotřeba a počet dobíjení uživateli, u některých provozovatelů i více než dvojnásobně

Rozvoj dobíjecí infrastruktury postupuje společně se stoupajícím zájmem o elektrická auta. V současnosti jich v Česku jezdí kolem 15.000, což je zhruba o 5000 víc než před rokem. Kromě toho po tuzemských silnicích jezdí desetitisíce hybridních aut, které kombinují elektrický pohon s klasickým spalovacím motorem.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

29.3.2023 14:41
Jenže PLUG IN hybridy dobíjejí jen a pouze nadšenci, běžně nikdo
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist