https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-pozaru-v-brazilskem-amazonskem-pralese-se-mezirocne-zdvojnasobil?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet požárů v brazilském amazonském pralese se meziročně zdvojnásobil

2.6.2022 11:31 | BRASÍLIA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet požárů v brazilském amazonském pralese se v květnu meziročně zdvojnásobil. Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) díky záznamům ze satelitu zachytil na 2300 požárů, což byl nejvyšší květnový údaj za posledních 18 let, uvedla agentura AFP. Podle ekologů se nejedná o nahodilý výkyv, ale o dlouhodobý trend, na kterém má podíl i vláda.
reklama

 

Ničivější byl podle statistik jen květen v roce 2004, kdy vypuklo přes 3000 požárů. Vysoký počet požárů ale zaznamenaly i další oblasti Brazílie. V savanách a lesích oblasti Cerrado vzniklo bezmála 3600 požárů, nejvíce od roku 1998.

Květen obvykle nepatří k měsícům, kdy hoří v Amazonii nejvíce požárů. Nejvíce jich je obvykle v srpnu či září, kdy vrcholí období sucha. Podle agentury EFE mohly ke vzniku požárů letos v květnu přispět nedostatek srážek. Podle odborníků je většina požárů založena úmyslně, například zemědělci, kteří takto chtějí získat novou zemědělskou půdu.

Podle ekologů za nárůst počtu požárů může i politika vlády prezidenta Jaira Bolsonara. "Jedná se o ekologickou katastrofu, která nemá obdoby a která se může dále zhoršit, pokud Kongres schválí vládní opatření, jež dále oslabí ochranu životního prostředí," uvedl ředitel brazilské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Mauricio Voivodic. Ekologové vládě vytýkají, že chce umožnit větší ekonomické aktivity v oblasti pralesů, což vede k jejich mýcení. Bolsonaro označil kritiky za lháře, jejichž cílem je poškodit Brazílii.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist