https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-tygru-ussurijskych-se-za-12-let-temer-zdvojnasobil-uvadi-rusko?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet tygrů ussurijských se za 12 let téměř zdvojnásobil, uvádí Rusko

20.9.2022 00:57 (ČTK)
Tygr ussurijský v zoo
Tygr ussurijský v zoo
Foto | S. Taheri / Wikimedia Commons
Rusko za posledních 12 let téměř zdvojnásobilo počet vzácných tygrů ussurijských. V tamní divočině žije nyní zhruba 750 těchto velkých šelem, uvedl ve videoposelství adresovaném mezinárodní konferenci o ochraně tygrů ruský prezident Vladimir Putin.
reklama

 

Tygři jsou v mnoha zemích sice nadále ohrožení, ale jejich populace v uplynulých letech rostla. Největší nebezpečí pro ně představují pytláci, ale konkrétně v Rusku počet nelegálně zabitých tygrů v posledních deseti letech výrazně klesl, uvedla podle agentury DPA organizace Centrum amurský tygr, a to z 50 až 70 na 15 až 20 za rok.

Zatímco v Rusku žilo před lety 390 dospělých exemplářů, dnes jich je 750 i s potomky, uvedl Putin při příležitosti zahájení druhého ročníku Mezinárodního fóra o ochraně tygra ve Vladivostoku na začátku září. Je to podle něj výsledek spolupráce vědců a organizací na ochranu přírody.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.9.2022 07:52
Jsem zvědav na výsledky reintrodukce v místech historického výskytu, přispěje to mj. k větší genetické diverzitě.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.9.2022 13:45
Dobrá zpráva, ale pdle posledních informací na Sibiři začínají "úřadovat" Číňani. Tak se obávám, aby jim místní tygři nezačali sloužit jako zdroj léčiv.
Odpovědět
sv

s v

20.9.2022 18:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
"začínají" Číňani s vědomím puťky plundrují Sibiř zu grunt už mnoho let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2022 15:01
Špatná zpráva, co Putin nalže, je vždy přesně naopak. A Číňský komunista je dorazí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.9.2022 15:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Neviděl bych to tak černě, tuším loni psali o vypuštění pár kusů někde pod Altajem. Dělá tam v ochraně dost lidí, i když máte pravdu v tom, že realita může být přikrášlená.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.9.2022 19:07 Reaguje na Karel Zvářal
Ty krásný zvířata bych chtěla vidět.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.9.2022 19:20 Reaguje na Jarka O.
Tak vidět je můžete snadno, stačí si pořídit kabelovku, pořady o šelmách tam jdou často (NG, NGW, AP), nebo i na netu. Ještě ikoničtější mi připadá irbis, ten jeho rentgenový pohled je přímo božský:-)
Horší je, že spoustě tdubiček vidět tuto krásnou šelmu nestačí, věří v sílu pomletých tygřích kostí, což v minulosti vedlo téměř k jeho vyhubení. Vypadá to ale, že z nejhoršího je venku, nicméně usnout na vavřínech by bylo velkou chybou.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.9.2022 20:08 Reaguje na Karel Zvářal
Jednou jsem dávala peníze na záchranu sibiřského tygra WWF, byl to program ve spolupráci s Rusy, radši bych viděla tygra dalekohledem a Vladivostok osobně, ale to teďje pouhá fantazie.
Odpovědět
Hu

Hunter

20.9.2022 21:14 Reaguje na Jarka O.
Dávno dávno tomu mnogo let nazad jsem byl párkrát ve Vladivostoku. Místní tvrdili, že každou zimu zastřelí milice 1-2 tygry ve městě, chodí tam krást psy. Bivakovali jsme tehdy asi 100 km od Vladivostoku a ráno jsem šel s kanystrem pro vodu na čaj k potoku po takovým vekslu (voda se tam dala tehdy normálně pít přímo z potoků a řek) a liboval jsem si, že se nemusím prodírat nějakým bordelem. Vadim pak jen suše pronesl "vot eto tigrovaja trapa, on tuda ochotitsa za kabanami". Tak sem se šel podívat a opravdu jsem tam tygří stopy našel. Naživo jem tygra nikdy neviděl, ale při zpáteční cestě Vadim pravil, že se musíme zastavit za jedním jeho známým. Ukázal nám chlapácké jizvy po napadení tygrem. Historka byla poměrně zábavná, ten Vadimův známý, říkejme mu třeba Serjoža (fakt si už nepamatuju jak se jmenoval), se ožralý jako pytel vracel ze sousední vesnice a když už byl skoro doma, tak si chtěl zapálit papirosu, ale neměl sirky. A jak si tak svítil baterkou, tak viděl vedle u baráku dva ohníčky a v opilosti to si myslel, že to jsou dva sousedi, co kouří. Tak se k nim vydal, aby mu připálili. Byl to tygr, Serjoža měl štěstí že ho čapnul blbě, zlomil mu klíční kost, utrhnul lopatku, zlomil pár žeber a když ho začal odnášet, tak Serjoža začal řvát, jak když ho na nože berou. Vyběhlo pár vesničanů, klacky a řev, tygr Serjožu pustil a jim se ho podařilo zahnat. Jinak by měl asi Sergej smolíka. Ve Vladivostoku ve špitále ho dali dohromady s asi několika stovkami stehů. Přežil.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.9.2022 22:17 Reaguje na Hunter
Díky za jeden hezky příběh v téhle době a několik minut :-))
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.9.2022 19:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Lžete vy anebo dokažte, že o těch tygrech lže.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

20.9.2022 23:45
Muj moskevsky ucitel a kolega - matematik - mel korejsko-ruskou zenu. Jednou mne navstivili a jeho zena mi vysvetlovala, kolik ruznych plodu keru rostoucich v nasi ulici je jedlych. Vypadala jako typicka Korejka akorat telesne proporce - a velikost - mela slovanske :) Jeji ded byl lovcem v ussurijske tajze a kdyz jednou zabil tygra, tak si po loveckem zvyku na danem miste postavil chysi. Prisla ale 1. svetova valka a po jejim skonceni dotycny lovec seznal, ze jeho chyse se octla na uzemi jineho statu - SSSR. Po 15 dalsich letech Stalin pred ww2 vystehovaval nespolehlive narodnosti od hranic a lovec s rodinou byli nasilne odtransportovani do Taskentu. Tam si jeho syn namluvil ruskou zenu - a jejich dcera se pak po letech vydala studovat do Moskvy. Kde se posleze i vdala - a jsme na zacatku meho prispevku :)
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist