https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podel-ohre-na-lounsku-u-obce-obora-vznikla-nova-naucna-stezka?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podél Ohře na Lounsku u obce Obora vznikla nová naučná stezka

11.9.2022 00:29 | OBORA (ČTK)
Podél Ohře na Lounsku vznikla nová pěší stezka. Nabízí tři zastavení s informacemi a zábavnými kvízy pro děti. Lososí stezku vybudovala obec Obora ve spolupráci s destinační agenturou Dolní Poohří. V budoucnu by mohla propojit obce u řeky s městem Louny. ČTK o tom informovala Kateřina Táborská z agentury.
reklama

 

Vyšlapanou pěšinu podél řeky využívali obyvatelé podle starostky Obory Marie Dvořákové řadu let k procházkám. S nápadem vylepšit cestu o naučné prvky přišlo předchozí vedení obce a to současné plán zrealizovalo. Na třech zastaveních stezky se turisté mohou dozvědět informace o řece, okolní přírodě, historii obce i nejvýznamnější památce, kterou je kostel svaté Kateřiny s renesanční věží.

Informace doplnili lidé z destinační agentury o kvízy, aby byla stezka zábavná i pro děti. "Obci jsme pomohli s přípravou naučných tabulí," uvedl ředitel destinační agentury Dolní Poohří Lukáš Pichlík. U stezky vznikla také odpočinková místa s lavičkami.

Název stezky odkazuje jednak na znak obce Obora, v němž nad modrým pruhem jako symbolem řeky vyskakuje losos, jednak na samotnou Ohři. Výraz lososí řeka vychází podle Táborské ze starého keltského pojmenování Agara. Do budoucna by měla naučná lososí stezka propojit Louny s obcemi, které leží dál po proudu řeky, tedy Černčice, Vršovice, Oboru a pokračovat by měla dál na Počedělice. Nebudou to podle Dvořákové žádné asfaltové cesty, ale jen se využijí a upraví nynější pěšiny podél řeky. S přípravou na spojení obcí už začaly Černčice i Louny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist