https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-na-jihu-cech-zadrzela-dva-muze-pri-kopani-vltavinu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie na jihu Čech zadržela dva muže při kopání vltavínů

11.1.2021 02:27 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
V Jihočeském kraji je řada míst, na nichž se vltavíny ve větší míře vyskytují. Často se nacházejí až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, kromě jiného ničí cizí pozemky. Pokud kopají v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů. Případy pak mohou skončit u soudu.
V Jihočeském kraji je řada míst, na nichž se vltavíny ve větší míře vyskytují. Často se nacházejí až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, kromě jiného ničí cizí pozemky. Pokud kopají v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů. Případy pak mohou skončit u soudu.
Policie zadržela na Českobudějovicku dva muže ve věku 23 a 24 let, kteří podle ní nelegálně těží vltavíny. Policisté je zajistili při akci poblíž obce Nesmeň. Na webu o tom informoval mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.
reklama

 

Dodal, že k vyhledávání lidí, kteří vltavíny nelegálně těží, používají policisté novou metodu, při níž jim pomáhají i pátrací psi. "Kopáče je totiž potřeba přistihnout při nelegální činnosti, to je přímo při kopání v jámě. Pokud je varován, zmizí a ukryje se v lese," uvedl Matzner.

Podle něj hledači vltavínů v poslední době využívali i další lidi, kteří monitorovali terén v okolí nelegální těžby. Díky tomu měli kopáči často informace o tom, že se blíží policie a z místa stačili utéct. "Policisté sestavili týmy a s pomocí vyhledávací techniky zvolili méně nápadnou strategii, bez policejních vozů, majáčků," uved Matzner.

V Jihočeském kraji je řada míst, na nichž se vltavíny ve větší míře vyskytují. Jde například o okolí Besednice na Českokrumlovsku nebo Netolic na Prachaticku. Vltavíny se často nacházejí až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, kromě jiného ničí cizí pozemky. Pokud kopají v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů. Případy pak mohou skončit u soudu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.1.2021 09:45
Škoda, že obdobnou aktivitu Policie ČR nevyvíjí dlouhodobě i na Bečvě.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.1.2021 11:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Až bude vltavíny kopat i nějaká dceřinka Agrofertu, i toto téma bude pro Policii ČR tabu. -)))
Odpovědět
MM

Milan Milan

11.1.2021 09:55
By mně zajímalo co všechno se dá ještě z kriminalizovat. Teda pokud je zadrželi za poškozování - kopání cizího pozemku, tak snad bych to dokázal pochopit. Ale že by to bylo na zadržení?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.1.2021 11:10 Reaguje na Milan Milan
Tady bych rozlišoval zadržení ve smyslu TŘ a situaci, kdy jde v podstatě jen o zamezení toho, aby zdrhli. S tím prvním vymezením máte asi pravdu, to druhé je ale zcela logické.
Holt terminologie práva a lidu není vždy totožná:-).

Nicméně postup PČR zde považuji za zcela ok, na svém si se skutečně vysokou pravděpodobností nekutají a souhlas majitele pozemku rovněž téměř jistě nemají. Nej by bylo o ně ten krumpáč přerazit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.1.2021 11:14 Reaguje na Milan Milan
Uvedení pozemku do původního stavu je poměrně nákladná záležitost a může stát i desítky tisíc korun. Jedná se tudíž o trestný čin, což na zadržení je. Kromě toho kopáči podkopávají i kořenový systém stromů, což může vést k pádu tohoto stromu a zranění i úmrtí osoby, na kterou ta dřevina padne.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

11.1.2021 12:57
Vtip je nejspíš v tom, že na těžbu vltavínu má zaplacenou licenci nějaká firma, asi se sidlem v Praze.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist