https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-odlozila-pripad-uniku-hydroxidu-sodneho-do-labe-ze-stetske-papirny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie odložila případ úniku hydroxidu sodného do Labe ze štětské papírny

21.4.2022 15:46 (ČTK)
Hlavní budova s recepcí do papírenského komplexu.
Hlavní budova s recepcí do papírenského komplexu.
Foto | Aztec / Wikimedia Commons
Po zhruba dvou měsících vyšetřování policie odložila případ úniku žíraviny do Labe z papírny ve Štětí na Litoměřicku. Neprokázalo se, že jde o trestný čin. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájí přestupkové řízení a poté uloží společnosti pokutu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí inspekce Jiří Ovečka. Pokuta může podle něj činit až deset milionů korun. Ekologická havárie se stala v půlce ledna, kdy do dešťové kanalizace unikl hydroxid sodný, který způsobil úhyn několika tisíců ryb. K havárii se přihlásila firma Mondi Štětí.
reklama

 

"Policejní orgán 29. března rozhodl o předání věci k projednání přestupku na Českou inspekci životního prostředí," řekla dnes ČTK bez dalších detailů mluvčí policie Pavla Kofrová. Policie případ úhynu ryb vyšetřovala pro poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti.

Pokuta může podle Ovečky dosahovat až deseti milionů korun. "Taková výše je vyloučená. Samozřejmě tam bude hrát významnou roli to, jak se k tomu firma postavila. O kolik to může ale snížit pokutu, to se teď nedá říct," uvedl mluvčí ČIŽP.

Společnost asi měsíc po události uzavřela dohodu se Severočeským územním svazem Českého rybářského svazu o finanční podpoře rozvoje populací ryb v řece Labi. Na základě uzavřené dohody Mondi uhradilo částku několikanásobně převyšující škodu. Peníze použije svaz na obnovu populací v revíru.

"Šlo, řekněme, o několik stovek tisíc korun. Tuto sobotu se budou zrovna poprvé ve spolupráci s Mondi vysazovat ryby přímo ve Štětí. Bude to akce zejména pro děti," řekl dnes ČTK tiskový mluvčí Severočeského územního svazu Jan Skalský. "Firmě prasklo při přečerpávání louhu potrubí přímo v místě, které ústí do kanalizace. Jsem přesvědčen, že Mondi udělalo opatření, aby se taková havárie neopakovala," dodal mluvčí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZW

Zdenek Wenzel

22.4.2022 06:26
Chtěl bych u toho vyšetřování být.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist