https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-v-berline-registruje-2500-trestnich-oznameni-na-ekologicke-aktivisty?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie v Berlíně registruje 2500 trestních oznámení na ekologické aktivisty

10.2.2023 10:13 | BERLÍN (ČTK)
Berlínská policie registruje přes 2500 trestních oznámení v souvislosti s akcemi ekologických aktivistů ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace). Údaj se týká období od konce ledna loňského roku do letošního 3. února, informovala agentura DPA. V uplynulých měsících na sebe aktivisté z této skupiny, kteří požadují od vlády ráznější postup proti klimatickým změnám, upozornili dopravními blokádami či akcemi v muzeích, kde na vystavená díla stříkali různé tekutiny.
reklama

 

Berlínská policie uvedla, že v souvislosti s akcemi má v evidenci 2525 trestních oznámení. Policie přesný počet oznámila po vystoupení berlínské ministryně vnitra Iris Sprangerové, která na začátku ledna uvedla, že policie zaznamenala 2700 trestních oznámení a že vyslechla 756 osob. Podle policie ovšem číslo zahrnuje všechny ekologické aktivisty, tedy nejen ty ze skupiny Letzte Generation.

Policie upřesnila, že zhruba polovina trestních oznámení se týká omezení v dopravě, která aktivisté svými akcemi způsobili. Čtvrtina oznámení byla podána v souvislosti s neuposlechnutí výzev a útoky na veřejné činitele. Policie prověřuje také údajná poškození cizího majetku nebo nebezpečná narušení železniční či letecké přepravy.

Skupina Letzte Generation působí v celém Německu a po vládě chce, aby zavedla přísnější opatření proti změnám klimatu. V Berlíně se členové skupiny několikrát přilepili k vozovce na dopravních tepnách, zablokovali provoz na letišti Berlín-Braniborsko nebo uřízli špičku vánoční jedle před Braniborskou bránou.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Homo Destruktor

Homo Destruktor

10.2.2023 15:56
...za trest letecky na Bali*
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

10.2.2023 17:47 Reaguje na Homo Destruktor
1*.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

10.2.2023 20:38
A jsou to skutečně aktivisti a nebo jen obyčejní vandalové, kteří svoji touhu ničit, obtěžovat atd., schovávají za nějaké ušlechtilé cíle?
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.2.2023 22:29 Reaguje na Pavel Jeřábek
"Skutečný aktivista" je vandal s touhou ničit, který má hlavu nacpanou nějakou zhoubnou ideologií.
Odpovědět

Viktor Šedivý

11.2.2023 14:41 Reaguje na Viktor Šedivý
Nebo jinak.
Zatímco obyčejný vandal je tvor s prázdnou hlavou, který občas něco potají rozmlátí a je si přitom vědom toho, že by to dělat neměl,
aktivista je zrůda s hlavou nacpanou bláboly, která rozbíjí systematicky, veřejně a ještě je na to hrdá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2023 15:34 Reaguje na Pavel Jeřábek
Tohle je součást tzv "hybridní války", jak to nazval Vladimir Veliký. Ne, že by tyhle raply vymyslel, ale podporuje je oblbuje, radilkalizuje a platí a jediným účelem je, aby dělali zmatek, rozvracení a prostě slušně čurbes. A je úplně jedno z jakého důvodu, cílem je maximálně rozeštvat celou evropsku společnost, aby se nebyla schopna bránit napadení, který na nás chystá.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist