https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policiste-obvinili-muze-ktery-chtel-prodat-medvedi-kuzi-ci-tygri-lebku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policisté obvinili muže, který chtěl prodat medvědí kůži či tygří lebku

21.9.2022 13:40 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražští kriminalisté obvinili třiašedesátiletého muže, který přes internet nabízel k prodeji kůži medvěda hnědého, lebku samice tygra a nůž s figurkou slona ze slonoviny slona afrického, a to v řádech desítek tisíc korun. Za trestný čin neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy mu hrozí až tři roky vězení, informovala mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.
reklama

 

Muž svým jednáním porušil podle policistů Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Během prohlídky policisté za účasti České inspekce životního prostředí nabízené předměty zajistili.

Vyšetřování případu nadále pokračuje."Policie upozorňuje, že komerční obchod s chráněnými zvířaty a rostlinami a jejich exempláři je bez příslušného povolení zakázán," dodala Siřišťová.

Zvířata a rostliny chráněné mezinárodní úmluvou CITES nelze převážet přes hranice bez speciálního povolení. Týká se živých i mrtvých jedinců, jakýchkoli jejich částí či výrobků z nich. Exemplářem tedy může být i kabelka či boty z krajtí kůže, soška ze slonoviny, vzácné dřevo, úlomek korálu či tradiční čínská medicína.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DA

DAG

21.9.2022 13:50
No fuj, odporný obchodník. Doufám, že za tento ohavný a v naší společnosti naprosto nepřijatelný čin dostane trest nejvyšší. Jakož i všichni, kdo obchodují s vypelichanými sto let starými vycpaninami, brouky a vylisovanými květinami. Tento čin považuji za daleko závažnější než vraždu bílého heterosexuálního muže středního věku ;)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.9.2022 15:37 Reaguje na DAG
Na Jižní Moravě byl v jedné hospodě vypelichaný vycpaný medvěd. Byl tam strašně dlouho. Už za totáče. Pak přišla něžná revoluce. Tu hospodu jeden pán zprivatizoval a provozoval ji. Po mnoha letech mu do ní nafárala inspekce životního prostředí a ten majitel dostal za medvěda flastr. A to je konec pohádky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.9.2022 16:12 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A ten flastr měl být zcela konkrétně za co?

Bo pokud to bylo jak popisujete, tak žádný flastr nemohl dostat ani omylem.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.9.2022 16:22 Reaguje na Svatá Prostoto
Ten flastr byl za to, že držel část přísně chráněného zvířete a nenahlásil to. Nikoho nezajímalo, že ten medvěd byl desítky let mrtvý.
Odpovědět
Pe

Pepa

22.9.2022 08:00 Reaguje na Svatá Prostoto
Tato diskuze je užitečná v případě, když výše komentujici jedinci nerozumí jasnému výkladu práva, tak si to tady vysvětli a tím se vyhnou trestu při dalším páchání škod na ŽP.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.9.2022 15:04 Reaguje na Pepa
Viz. odpověď DAG. Zbytek raději bez komentáře.
Odpovědět
DA

DAG

22.9.2022 12:32 Reaguje na Svatá Prostoto
To si pište, že mohl. Jestliže se nějaký tvor ocitne na seznamu přísně chráněných druhů a vy máte nějakou jeho část doma, tak budete šťastný za pokutu.
Entomologové by mohli vyprávět. Policajti nemají lepší zábavu, než šmejdit po bazarových serverech a hrdinně hledat tyto zloduchy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.9.2022 15:02 Reaguje na DAG
Nic ve zlém, ale domnívám se, že nemáte pravdu. Viz.

"Když se někdo bude chtít chovat čestně a bude mít zájem legalizovat starou vycpaninu po dědečkovi, má šanci?
Jestliže budete chtít tyto věci narovnat, je na vás, abyste doložili, že vycpaniny vlastníte legálně a skutečně třeba čtyřicet let. Jednou z možností je, že si necháte na své náklady zpracovat radiouhlíkovou analýzu, což stojí okolo šesti tisíc korun, nebo nějaký odborný posudek, že trofej je staršího data."

https://www.svetmyslivosti.cz/zpravy/neznalost-zakona-neomlouva

Zde byla řeč o vycpaném medvědovi v HOSPODÉ, který tam byl dle pana Šeděnky už desítky let, pravděpodobně už za totáče. S ohledem na výše uvedené, by bylo možno na základě svědeckých výpovědí návštěvníků i personálu doložit původ toho nebožtíka, a to bez nejmenších pochyb.
Jiná situace by samozřejmě byla, kdybyste ho měl doma v obýváku, tam by to prokazování bylo diskutabilní, ale zrovna v případě exemplářů na veřejných místech bych fakt chtěl vidět, jak majitel případný spor nevyhraje. Pokud k tomu někdo má nějaký judikát, sem s tím, ale jinak by konkrétně v tomto případě nemohlo být prokazovaní nějaký neřešitelný problém.
Pokud tedy Říhová nekecá, což ale s ohledem na její funkci nepřepokládám.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.9.2022 10:54
Jeden kamarád fandící "traperství" kdysi získal medvědí drápy z mršiny slovenského medvěda. Léta se pyšnil ozdobou z drápů na jelenicovém oděvu a před pár léty drápy raději odstřihl a ukryl, až se sem vrátí zdravý rozum. Nemá k drápům z mršiny žádné potvrzení(tehdy se nevyžadovalo) a nemá chuť někomu něco dokazovat. Medvědí drápy nahradil drápy z velkého psa a říká, ať si zkoumají ochranáři DNA, zda to není z vlka kolik chtějí a schválně
je provokuje. Zamyslel se někdo nad tím, že dnes by nikdo za tu cenu té
slonoviny ani nikdo nic z ní nevyráběl? Sošky jsou z mamutoviny ze Sibiře
a bez zkoumání DNA jsou od čerstvé slonoviny těžko rozeznatelné ! Každý černý trh vzkvétá pouze proto, že je černý a že je zboží předraženo o tu černotu. Pálením slonoviny se tak navyšuje její cena, místo toho využít peníze utržené za její legální prodej k samotné ochraně divokých zvířat.
Prostě činnost kontraproduktivní, ba přímo debilní, protože tak pouze
povzbuzují pytláky k lovu a brutalitě vůči strážcům NP. Oni se dnes už
strážcům nevzdávají, ale rovnou s nimi bojují na život a na smrt, aby
se nedočkali tvrdých trestu a zabavení kořisti.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist