https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-obdrzelo-od-usa-nabidku-ohledne-spoluprace-v-jaderne-energetice?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko obdrželo od USA nabídku ohledně spolupráce v jaderné energetice

13.9.2022 16:20 | VARŠAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Polsko obdrželo od Spojených států nabídku ohledně možné spolupráce při výstavbě polských jaderných elektráren. Uvedlo to polské ministerstvo životního prostředí. Polsko považuje jadernou energetiku za cestu ke snížení emisí a k postupnému odchodu od uhlí. Varšava nyní hledá partnera, který by postavil zařízení na výrobu jaderné energie s kapacitou šest až devět gigawattů a poskytl 49 procent potřebných financí, napsala agentura Reuters.
reklama

 

Podle ministerstva byla v rámci dohody o jaderné energetice mezi Varšavou a Washingtonem z roku 2020 vypracována zpráva, která je "podrobným dvoustranným plánem, jenž by měl vést k vybudování šesti velkých reaktorů založených na americké technologii". "Je to víc než obchodní nabídka. Odráží to 18 měsíců práce a miliony dolarů vynaložené na analýzy a posudky," uvedlo ministerstvo

Prohlášení vydalo poté, co se ministryně životního prostředí Anna Moskwová setkala s americkým velvyslancem v Polsku Markem Brzezinským a zástupcem amerického koncernu Westinghouse Electric Company, který se zabývá projektováním, výstavbou, řízením, servisem a údržbou jaderných elektráren.

Westinghouse soupeří s jihokorejskou státní společností Korea Hydro Nuclear Power, která v dubnu podala nabídku na výstavbu první jaderné elektrárny v Polsku. Varšava o tomto projektu jedná rovněž s francouzskými podniky, napsala agentura Reuters.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

13.9.2022 18:00
??? Je celkem obvyklé, že se místní firmy podílejí na výstavbě jaderné elektrárny. Tak co je v případě Polska jiné? Že se jedná o nabídku od firmy, u které není jisté, že je ještě schopna postavit funkční elektrárnu? Proto nějaké extrabuřty, aby se případný neúspěch a utopené prostředky daly rozředit?
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.9.2022 20:08 Reaguje na Richard Vacek
Je celkem obvyklé, že se místní firmy podílejí na výstavbě jaderné elektrárny a nejinak tomu bude i v tomto případě. Že je tato firma schopna postavit funkční elektrárnu celkem jisté je, když před pár týdny dostala povolení k zavážení paliva do reaktoru Vogtle 3, které by mělo proběhnout příští měsíc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 18:03
Poláci se rozhoupali k jádru možná někdy kolem roku 2018 a už mají kus za sebou, vypadá to na Westinghouse pro minimálně šest bloků.
A co my? Tendr vypsala už Nečasova vláda, hrabivý estébák to zrušil a 8 let sabotoval a jak to vypadá dnes?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.9.2022 18:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte, kde Westinghouse aktuálně staví nějaký reaktor? Nebylo to posledně v roce 2017 v USA, kde mu náklady stouply tak, že zkrachoval?
https://store.hbr.org/product/the-failure-of-westinghouse/TB0507
V Číně se dodělaly reaktory v roce 2019, ale tuším, že to bylo hlavně proto, aby Čína zjistila, jestli se z nich dá něco využít pro jejich vlastní reaktory:
https://en.wikipedia.org/wiki/AP1000
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 18:38 Reaguje na Richard Vacek
Já mám dost silnou nedůvěru v názory místních ropáků a myslím si, že polští energetici tomu budou rozumět skutečně výrazně lépe.
Odpovědět
sv

s v

13.9.2022 21:32 Reaguje na Richard Vacek
Tvoje "tušení" jsou samozřejmě pro srandu. Pro srovnání, zkus si spočítat, kde a jak staví JE rosatom. Víš čeho se dopočítáš? PRázdné placy a mnohaletá zpoždění.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.9.2022 20:05 Reaguje na Pavel Hanzl
A na to jste přišel jak, že to vypadá na Westinghouse, když nabídku podala i KHNP i EDF a Poláci teď nabídky vyhodnocují a vybráno ještě nemají?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 20:59 Reaguje na Emil Novák
Už dost dlouho se nějak uvádí, že to budou řešit s Američany. A to mi logicky dává Westinghouse. Ale kádrovat mě na tom nemusíte.
Ale dotaz: někde jsem četl, že Gazprom dodává Maďarům a Bulharům plyn za nějakých 29 eur/MWh, je to pravda?
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.9.2022 21:16 Reaguje na Pavel Hanzl
A můžete dodat nějaký zdroj, kde se to "nějak uvádí"? Naopak se totiž uvádí, že k výběru technologie má dojít na začátku roku 2023: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-05/poland-may-look-beyond-us-for-nuclear-power-plant-partnership
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 09:43 Reaguje na Emil Novák
Dobře, kdy to rozhodneme my?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.9.2022 09:48 Reaguje na Pavel Hanzl
My to rozhodneme podle harmonogramu cca o rok později než Poláci.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 14:59 Reaguje na Pavel Hanzl
V článku to máte jasně napsané ... "Westinghouse soupeří s jihokorejskou státní společností Korea Hydro Nuclear Power, která v dubnu podala nabídku na výstavbu první jaderné elektrárny v Polsku. Varšava o tomto projektu jedná rovněž s francouzskými podniky, napsala agentura Reuters."

Jenže číst vám moc nejde, takže je jasné, co vám to logicky dává.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 14:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Njn, Poláci jaderné elektrárny začínají stavět, vaše milované Německo ty poslední co ještě má bude zavírat.

Těžký život nácka Hanzla:-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.9.2022 09:45
Nabídka je věc jedna, realizace druhá a ekonomičnost třetí. To, co se jeví
při nabídce jako výhodné nemusí být nikdy realizováno a nemusí být ani
ekonomicky výhodné. Nejpřijatelnější nabídkou je investování stavby pouze
dodavatelem s následným splácením po zahájení provozu. Tímto je motivován
dodavatel nejen na termínu spuštění, ale i na kvalitě dodávky, která
bude splácená ze zisku dané stavby. Toto umožňuje ve světě pouze jediný
dodavatel a zbytek to nechává na bedrech zákazníka, který se taky může
dočkat zahájení provozu se značným zpožděním, v pochybné kvalitě a taky
se dostavění dočkat díky krachu dodavatele nikdy nemusí. Takže zatím
nabídka, ale zatleskám, až bude JE přifázována k síti a bude vydělávat
na návratnost investice do stavby samotné. Slibem nikoho nezarmoutím!
Odpovědět
EN

Emil Novák

14.9.2022 09:57 Reaguje na Břetislav Machaček
Není pravda že "toto umožňuje ve světě pouze jediný
dodavatel a zbytek to nechává na bedrech zákazníka". Financování projektu nabízejí všichni uchazeči, cituji:
"V souladu s ustanoveními polsko-americké dohody je vláda USA odpovědná za financování z americké strany formou exportních úvěrů, zejména prostřednictvím Export-Import Bank of the United States. Dohoda také umožňuje účast dalších institucí, včetně Development Finance Corporation."
"KHNP. Společnost prohlašuje, že ve spolupráci s vládou v Soulu a mezinárodními partnery poskytne Polsku finanční řešení nezbytná k financování PPEJ, v níž oficiální korejské exportní úvěrové agentury, tedy Export-Import Bank of Korea (K-EXIM)"
"Francouzi v předchozích měsících deklarovali podporu francouzské exportní úvěrové agentuře BPI France a veřejné refinanční bance SFIL, které by velkou část výdajů pokryly „za velmi atraktivní úrokovou sazbu“."
https://biznesalert.pl/bajek-2022-rok-to-czas-wyboru-partnera-atomu-w-polsce-analiza/
Navíc Polsko počítá s tím, že dodavatel majetkově vstoupí do společnosti jadernou elektrárnu provozující a získá 49% podíl, což také např. Korejci již veřejně nabídli.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.9.2022 18:01 Reaguje na Emil Novák
Pokud je tomu tak, tak nevím co výstavbě u nás brání!
Vy to víte? A to jsme asi ze všech nejdál, když máme
potřebné stavební pozemky včetně stávajících rozvoden
a trafostanic jak v Dukovanech, tak i v Temelíně. Ono
to asi s tím investováním až tak růžové nebude, když
vláda hledá jak to zainvestovat a obává se, zda se tam
vyrobená elektřina bude vůbec vyplácet vyrábět( státní garance výkupní ceny elektřiny i při případném poklesu
její ceny na trhu). To by přece bylo rizikem dodavatele
a nikoliv státu, pokud by výstavbu neinvestoval.
Odpovědět
EN

Emil Novák

14.9.2022 18:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Ano, vím co výstavbě u nás brání. Hlavně tomu brání fakt, že zatím podobně jako Poláci nemáme vybraného dodavatele, protože tendr byl vypsán až v březnu a první nabídky se sejdou teprve v listopadu.
Vláda se neobává, že se tam vyrobená elektřina bude vůbec vyplácet vyrábět, vláda jen chce aby tam vyrobenou elektřinu, kterou bude vykupovat, měla co nejlevnější. Proto poskytuje oboustranně výhodnou půjčku na výstavbu a nikoliv státní garance výkupní ceny, ona poskytuje přímo výkupní kontrakt na tu elektřinu, takže bude sama s tou elektřinou nakládat. A protože cenu elektřiny z jaderné elektrárny ovlivňuje zejména cena peněz, logicky čím levnější půjčku ČEZu poskytne, tím levnější elektřinu pak bude mít.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist