https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-zacina-stavet-barieru-na-hranicich-s-beloruskem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko začíná stavět bariéru na hranicích s Běloruskem

25.1.2022 12:05 | VARŠAVA (ČTK)
Ochránci přírody varují před tím, že bariéra bude tvořit překážku pro přirozenou migraci zvířat a upozorňují, že oplocení a s ním související infrastruktura a těžká stavební technika se bude nacházet v těsné blízkosti Bělověžského národního parku. Stavba bude podle nich také vyžadovat kácení stromů.
Ochránci přírody varují před tím, že bariéra bude tvořit překážku pro přirozenou migraci zvířat a upozorňují, že oplocení a s ním související infrastruktura a těžká stavební technika se bude nacházet v těsné blízkosti Bělověžského národního parku. Stavba bude podle nich také vyžadovat kácení stromů.
V Polsku začíná budování bariéry na hranicích s Běloruskem, kde loni propukla migrační krize. Informuje o tom agentura PAP, podle níž bude hraniční oplocení vysoké 5,5 metru a potáhne se 186 kilometrů podél hranice s východoevropskou zemí. Stavba má být hotova letos v červnu. Budování bariéry se podle listu Gazeta Wyborcza nelíbí ochráncům přírody.
reklama

 

Přípravné práce trvají podle mluvčí polské pohraniční stráže Anny Michalské už nějakou dobu, ale nyní si pozemky oficiálně předávají zhotovitelé stavby. Budování bariéry má začít usazováním betonových sloupů do země. Polské úřady stavbu hraniční bariéry zadaly dvěma společnostem a počítají s náklady přes 1,2 miliardy zlotých (kolem 6,4 miliardy korun) na její vybudování.

Deník Gazeta Wyborcza napsal, že budování plotu se nezamlouvá ochráncům přírody, kteří kvůli němu chystají i protesty. Varují před tím, že bariéra bude tvořit překážku pro přirozenou migraci zvířat a upozorňují, že oplocení a s ním související infrastruktura a těžká stavební technika se bude nacházet v těsné blízkosti Bělověžského národního parku. Stavba bude podle nich také vyžadovat kácení stromů.

Michalská mezitím podle agentury PAP ujistila, že stavební firmy budou využívat místní silniční síť a kácení stromů bude omezeno na nezbytné minimum.

Na bělorusko-polské hranici loni vypukla krize, když na pomezí uvázly tisíce migrantů z krizových oblastí, zejména Blízkého východu, toužící se dostat do Evropské unie. Polsko a Evropská unie obvinily Minsk, že tyto lidi v zoufalé situaci posílá k hranicím záměrně a využívá je jako zbraň v hybridní válce proti evropské sedmadvacítce ve snaze pomstít se jí za sankce. Ty na něj uvalila kvůli porušování lidských práv a represím vůči opozici.

Varšava zároveň čelila kritice obhájců lidských práv za zacházení s těmito migranty. Lidskoprávní organizace a mezinárodní instituce upozorňovaly, že vytlačování migrantů zpět do Běloruska je nelegální a kritizovaly polské úřady za to, že neumožnily běžencům požádat o azyl. Polská opozice a nevládní organizace vládě vyčítaly rovněž to, že na hranici zavedla výjimečný stav, kvůli němuž se na místo nemohli dostat ani novináři či humanitární pracovníci.

Eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová minulý týden prohlásila, že migrační krize na hranici EU s Běloruskem se mezitím uklidnila.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (34)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

25.1.2022 12:39
dopadlo to přesně jak jsem očekával od začátku této krize-stavbou plotu, která zase zničí nenávratně jednu z posledních autentických divočin v Evropě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.1.2022 13:52 Reaguje na Robert Jirman

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
kk

karel krasensky

25.1.2022 13:54
Taky si je třeba položit otázku co je prvotní příčínou stavby plotu.Na vině jsou státy EU a NATO,které se pokusily o převrat v Bělorusku což jím nevyšlo.Na revanš bělorusové začali navažet uprchlíky na polskou a litevskou hranici do EU.Pokud by se Bělorusko nechalo na pokojí a srandaspolek EU se do něj nemontoval tak žadný plot nemusel být a nemuselo být ani pozdvižní na hranících.Bělorusko patří bělorusum a jestli si tam dělají celé dny kotouly vzad nebo si na sebe dělají žertovné obličeje jejich věc.Tečka
Odpovědět
sv

sv

25.1.2022 14:27 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
kk

karel krasensky

25.1.2022 14:59 Reaguje na sv

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
MK

Majka Kletečková

25.1.2022 15:39 Reaguje na karel krasensky
Kampak?
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.1.2022 16:54 Reaguje na Majka Kletečková
Srdečně vás zdravím paní Kletečková a mám k vám prosbu.Zde v Beskydech stoupá stav vlku.Vzhledem k tomu,že bydlím na horské samotě jsem se rozhodl pro své bezpečí pořídít psa ochranáře.Nejvhodnější je zřejmě kangal.Proto k vám mám prosbu zdá byste mi ze své chovné stanice pasteveckých psu jednoho kangala neodprodala.Jde mi o to abych měl psa od zkušeného kynologa jako jste vy.Děkují za odpověd
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

25.1.2022 22:14 Reaguje na karel krasensky
Momentálně žádné kangaly bohužel nemám.

Zapomněl jste odpovědět na můj dotaz.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.1.2022 10:20 Reaguje na Majka Kletečková
I když nejsem tiskový mluvčí pana Krásenského, odpovím za něj. Pan Krásenský dotyčného poslal tam, kde záda ztrácejí svůj slušný výraz.
Odpovědět
kk

karel krasensky

26.1.2022 14:22 Reaguje na Majka Kletečková
To je mi líto,ž žadného kangala nemáte a čivava by nebyla.Na dotaz odpovídat nebudu,protože cenzor je ve formě.Zdravím do jížních čech tam máte hodně hezkou rajinu.
Odpovědět
sv

sv

25.1.2022 18:34 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
kk

karel krasensky

25.1.2022 18:44 Reaguje na sv

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
MK

Majka Kletečková

25.1.2022 22:11 Reaguje na karel krasensky
Kampak?
Odpovědět
sv

sv

25.1.2022 22:26 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.1.2022 16:24 Reaguje na karel krasensky
Je potřeba si položit otázku, PROČ by se měly státy EU pokoušet o nějaký převrat v zaprděném a propadlém Bělorusku, kde vůbec nic není.
Odpověď je jasná, vymasleli si to souruzi v kremlu, protože se jim to samoděržaví sype pd rukama prakticky všicni normální lidi chtějí pryč.
Každý si může dělat obličeje na koho chce, ale pokud bude režim vraždit lidi, mučit je a zavírat jen za nějaké názory, nasadí na něj civilizováné státy sankce.
A o ty šlo, nejblbší způsob, jak dosáhnout jejich odvolání je začít vydírat. A blbost je v těchto zemích typický znak vedoucí elity, tak ještě na to použili disíce chudáků ze zoufalých zemí.

Tím si proti sobě poštvali prakticky celý svět a teď se diví, že je celý svět proti nim. Celé to šéfuje Šachista Nejlepší z Celého Světa, který se umatoval na Ukrajině sám, aniž by měl soupeře.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.1.2022 12:05 Reaguje na Pavel Hanzl
S prvním odstavce v zásadě souhlas a Lukašenko je prostě dobytek, to je marný.

Ale s tím Voloďou to fakt není tak horký, že by chtěl na Ukroše fakt zaútočit nevěřím ani náhodou. Prostě hraje divadlo. Ale zase je to fajn, bo se pěkně ukazuje jak na tom jsou ostatní. Od Joea přes Němce až po všechny ostatní. Hlavně ti vaši Germáni se vybarvili moc hezky.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

25.1.2022 15:10
Pardon za reminiscence, ktere tato stavba vyvolava pri vzpomince na historii: 1) Co se zubru tyce, ti malem neprezili ww1 a naslednou obcanskou valku. Behem ww2 dopadli uz o neco lepe, navzdory pruchodu fronty a partyzanskym bojum v okoli. Nemci velmi dbali o ochranu prirody a meli ucinne zakony na ochranu svistu a kamziku v Tatrach i zubru v Belovezi. Zide takovouto ochranu nemeli... 2) No a kdyz pred casem media naopak referovala, ze nekde u Cadce ekologove pozadoval budovani podchodu pro medvedy na nove budovane silnicni magistrale (ktera by tenhle prirozeny medvedi rajon vychodni Evropy neprodysne rozdelila) napadlo mne, ze by tam spis meli ty penize dat na stavbu - nekde na te hranici s byvalym Generalnim Gouvernementem - podchodu pro Zidy, utikajici z Osvetimi na Slovensko. Byli roku 1944 nejmene dva takovi - Vrba s Wetzlerem ...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.1.2022 16:58
Když se v 90´ stříhaly ploty mezi Západní a Východní Evropou měl jsem za to, že se už nikdy něčeho podobného nedožiji. Pošetilec !

Vyrostly v Evropě jako houby po dešti a nejlepší mají pochopitelně za oceánem Američani na hranici s Mexikem .

Všichni, až na pana Hanzla, chápeme , že je něco hodně špatně. Pro přírodu i pro obyčejné lidi.
Plot je důkazem , že jsme jako společnost totálně selhali při ochraně nejen hranic ,ale i evropského kulturního a přírodního dědictví.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.1.2022 22:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Plot je důkazem, že aspoň někde vnímají svůj stát jako něco, co stojí za obranu.

(Máte u bytu dveře se zámkem nebo korálkový závěs?)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.1.2022 12:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nic ve zlém, ale fakt by mě zajímalo, jak byste tu hranici s Mexikem řešil. Jak měli Joe a Kamala na Donalda keců a dělali vlny, od té doby co jsou u vesla dělají přesně to, co dělal on ... jen k tomu přidali trochu toho organizačního bordelu.

V tom Polsku je to nemlich to samé. Dráty jsou řešení blbé, ale v tak blbé situaci holt méně blbé není.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.1.2022 22:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Akorát, že tyhle ploty mají jiný význam, než ty před 1989, HLUPAKU.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.1.2022 17:40
Když stavěli plot Maďaři, tak na nich nenechala EU nit suchou, když ho
stavěli v Izraeli, tak ticho po pěšině, když na hranici USA a Mexika,
tak vazalské ticho, když na hranici španělských enkláv v Maroku, tak
taky tichoučko a na hranicích Polska jsou vinni Bělorusové, ale oni
přece přes hranici chodí přes přechody. Tak proti komu se ploty staví,
kdo je staví a proč? No protože někdo nalákal do EU migranty a už si
s nimi neví rady. Podle posledních informací je na Polské hranici
nejvíc Pákistánců, Indů, Bangladéšanů a to přece nejsou váleční
utečenci a utíkají před čím? No přece před demokratickou chudobou
do demokratického blahobytu, kam je ale nechtějí. Mohou Bělorusové
bránit přicestovat cizincům z těchto zemí, aby nebyli napadeni za
to, že jsou snad rasisté, či něco jiného? Proč jim EU nedá víza
a staví jim do cesty ploty? Není to nějaké divné? Myslete lidičky
o čem ty ploty jsou a proč se to neřeší vízovou cestou a jasným
prohlášením, nejste vítáni ani jako turisté, protože jste chudí
a zjišťujeme, že ani nemáte snahu se začlenit do společnosti,
spíše naopak se separovat s vlastní kulturou i zákony.
Odpovědět
sv

sv

25.1.2022 18:38 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.1.2022 10:25 Reaguje na sv
Pokud vím, tak když Maďaři začali stavět ten plot, tak jim právě EU hrozila sankcemi. Když ale začali podobný plot stavět Rakušáci, Brusel se neozval. Důvod je jednoduchý. Maďarsko hodně dbá na národní identitu, což není v duchu doktríny Eurosojuzu. Proto ty pohrůžky. V Rakousku je tolik slimáků, že dokonce místní utíkají z Vídně na venkov, proto se stavba plotu obešla bez pohrůžek.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.1.2022 12:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono stačilo aby Maďaři taktně naznačili, že plot nebude, ale budou ty "turisty" lifrovat rovnou hranice s Rakouskem. A byl klid.

EU je prostě banda pokrytců jak vyšitá.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.1.2022 20:09 Reaguje na Břetislav Machaček
Berte to s klidem. Místní lidový EU komisař dělá, že neví, že chorvatsko není v schengenu, a že ten plot není proti volnému pohybu chorvatů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.1.2022 20:16 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

25.1.2022 22:43 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.1.2022 10:27 Reaguje na sv
Pan Macháček Vám dovolil, abyste mu tykal? Myslím že ne a pokud někdo začne tykat jiné osobě bez jejího dovolení, tak je to vrchol hulvátství. Jasné?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.1.2022 18:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Děkuji za smazání, nemohl jsem ale na něčí útok
a neznalost reagovat jinak. To už bylo přes čáru,
ale i tak se omlouvám, že jsem se neudržel.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.1.2022 20:43 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

25.1.2022 22:40 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

25.1.2022 22:38 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JO

Jarka O.

25.1.2022 20:04
Jé, Polaci mají v lese taky kůrovce. Není tam na ten plot trochu pozdě? Radši za ty peníze mají postavit plot kolem celého Bělov. NP kvůli ochraně druhů a clonu kolem Turowa.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist