https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsky-odborovy-predak-ma-problem-setkal-se-s-thunbergovou?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polský odborový předák má problém: setkal se s Thunbergovou

23.1.2020 00:12 | VARŠAVA (ČTK)
Předák hornických odborů z jednoho uhelného dolu na jihu Polska čelí obviněním ze zrady poté, co se setkal se švédskou ekologickou aktivistkou Gretou Thunbergovou. / Ilustrační foto
Předák hornických odborů z jednoho uhelného dolu na jihu Polska čelí obviněním ze zrady poté, co se setkal se švédskou ekologickou aktivistkou Gretou Thunbergovou. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Předák hornických odborů z jednoho uhelného dolu na jihu Polska čelí obviněním ze zrady poté, co se setkal se švédskou ekologickou aktivistkou Gretou Thunbergovou. "Řekl jsem jí, že se horníci nebojí změn, pokud se s nimi jedná poctivě," komentoval Jerzy Hubka společný snímek s aktivistkou. Na internetu však sklidil bouři nevole a nadávek. Včera se od něj distancoval i vlastní odborový svaz ZZG, který schůzku s aktivistkou před kamerami označil za projev "hloupé megalomanie".
reklama

 

Thunbergová tento týden na Světovém ekonomickém fóru v Davosu opět kritizovala politické a ekonomické špičky světa, že pro zlepšení stavu klimatu zatím nic neudělaly. Dodala, že se před cestou do Švýcarska setkala s polskými horníky, kteří přišli o práci kvůli uzavření dolu. "Dokonce ani oni se nevzdali, naopak chápali nezbytnost změn lépe než vy," prohlásila.

"Setkali jsme se s Gretou Thunbergovou, aby uviděla alespoň náhražku dolu. Řekli jsme jí, že horníci nebojí změn a přeměn, avšak za podmínky, že se s nimi jedná poctivě, vedou se čestná jednání a dosáhne se konkrétní kompromis. Zdůrazňovali jsme, že doly nevytvářejí uhlíkové emise a že je lze úspěšně vybavit moderními technologiemi, které prospějí životnímu prostředí, aniž bychom přišli o pracovní místa," vysvětloval odborář.

Většina komentářů na sociální síti ale Hubku zkritizovala. "Děláš ostudu (hornickému) stejnokroji fotkou s posedlým děckem, které by mělo sedět ve škole!" zněl jeden z odsudků. Další kritici ho označili za "zrádce", který horníkům udělal "ostudu a hanbu"; "plivnout mu do tváře by bylo málo".

Mluvčí "konkurenčních" hornických odborů Patryk Kosela označil Hubku za "ostudu" a "užitečného idiota", který se kamarádíčkuje s Gretou zrovna v době, kdy se bojuje o polské hornictví kvůli dovozu uhlí z Ruska a "škodlivé politice" Evropské unie. "Jsou odboráři, kterým záleží na hornících, ale jsou i zrádci jako Jerzy Hubka, kteří kvůli chvilce slávy spáchají sabotáž," napsal.

Hubka přesto schůzky nelituje. "Horníci potřebují dialog, a ne drastické kroky. Chtěli jsme Gretě ukázat situaci z druhé stránky. Doly by se neměly bezpodmínečně zavírat, ale lze je přeměnit díky moderním technologiím. Mluvili jsme například o možnosti zplynování uhlí. Greta to vzala s pochopením. Je to aktivistka světového věhlasu, jejíž hlas má svou váhu, a proto jsme jí chtěli vysvětlit naše názory," řekl deníku Gazeta Wyborcza. "Vždy jsme hájili doly, demonstrovali za ně. Nařčení, že je chci zlikvidovat, mi křivdí," dodal.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.1.2020 08:41
V Polsce zakázali dětem naříkání (to by u nás mohli všem-), mohli by zakázat i projevy nesnášenlivosti. S Gretou se setkal i pokrokový papež František, což ortodoxie těžce nese. Holt, není nad to, když polityku dělají zaslepenci.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.1.2020 13:30
Pana Jerzy Hubky si vážím a oceňuji jeho vstřícné gesto. Dialog na úrovni je jediný smysluplný způsob, jak se stavět k řešení problémů. Je dobře, když se mladí starají o svou budoucnost. Snaha Gréty je oprávněná, ať už se to někomu líbí nebo ne. Neříká, že spasí svět, ale nabádá, abychom naslouchali vědcům a chovali se adekvátně jejich poznatkům. S tím lze velmi těžko polemizovat. Její projev je skutečně konfrontační. Jenže vědeckých studií bylo dost, vědci předkládají výsledky, ale nemají možnost věci změnit. To mohou jen politici, ke kterým Gretiny proslovy míří.
Odpovědět
Jiří Makoň

Jiří Makoň

24.1.2020 17:32
Zcela mimořádně souhlasím s oním americkým ministrem - njejdříve ať si dodělá nějaké vzdělání a pak ať se vyjadřuje. Ale kritizovat a jen kecat bez konstruktivních návrhů umí i každý náš politik
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist