https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsky-prezident-o-sporu-s-cr-nemuzeme-turow-zavrit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polský prezident o sporu s ČR: Nemůžeme Turów zavřít

26.9.2021 02:53 | VARŠAVA (ČTK)
Polsko nemůže uzavřít hnědouhelný důl Turów, a kdyby to udělalo, přišlo by o sedm procent energetického trhu a muselo by kupovat elektřinu z Německa. Uvedl to polský prezident Andrzej Duda v televizi TVN. Podle prezidenta nelze elektřinu z elektrárny zásobované uhlím z Turówa "žádným způsobem" nahradit. Hlava státu současně vyzvala k dialogu s Českem.
reklama

 

To zažalovalo Polsko u unijního soudu kvůli porušení unijních předpisů při prodloužení těžby v dolu. Tento soud v pondělí nařídil, aby Polsko platilo pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 milionu Kč) za to, že neuposlechlo předběžné opatření okamžitě ukončit těžbu v dolu, a to až do konečného rozhodnutí v této věci. Polská vláda přesto odmítla těžbu přerušit.

Na otázku, zda spor o Turów je součástí "širší hry", Duda odpověděl, že neví a ať si na tuto otázku každý odpoví sám.

"Říkám, jaká jsou fakta. Pokud máme být energeticky soběstační, tak jediná cesta je taková, že bude pokračovat těžba a zásobování elektrárny. Ta dodává elektřinu obrovské části Polska, právě té na jihozápadu," uvedl prezident.

Připustil, že "se zatím nedaří" dosáhnout dohody s Čechy. "Vím, že byly podniknuty různé pokusy. Vím, že premiér (Mateusz Morawiecki) vyvinul velké úsilí v jednáních o této otázce. Ale je vidět, že dosud se nepodařilo dosáhnout žádné dohody, což bohužel taky ukazuje jistou smutnou realitu ve vztazích s našim sousedem," řekl.

Na dotaz, zda zatím neúspěšné vyjednávání lze označit za diplomatickou slabost, odvětil, že všechno lze označovat za diplomatickou slabost, ale skutečnost je taková, že při poctivém sousedství by se mělo povést najít východisko - a to se v tomto případě nedaří. Duda dodal, že po celou dobu vybízí k dialogu a myslí si, že by se mělo jednat a hledat řešení. Celá situace je podle něj velice zvláštní.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

26.9.2021 09:33
Zavřít Turow není jako zavřít trafiku.Polsko je na tom dole energeticky závislé.Musí se najít řešení a ne slepě plnit stupidní rozhodnutí EU.Polsko si na hlavu dělat nedá jako my.Náš Babiš podepíše všechno co mu podstrčí a doma si hraje na frajera.Není to frajer a nikdy nebyl.Je to tuctový zbabělý uplakánek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2021 07:46 Reaguje na Václav Kain
To řešení se mělo hledat už před 10. lety, všem bylo už tehdy jasné, že se blíží hranicím Německým i našim.
Pokud by plochu dolu pokryli fve panely, dá jim to určitě víc elektřiny, než stávající uhlák.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.9.2021 08:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Stávající uhláky mají instalovaný výkon 1984 MWe, kolik byste umístil na plochu dolu FVE?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.9.2021 18:48 Reaguje na Jaroslav Studnička
1984x5x1000 metrů čtverečních panelů a máte to taky instalovaný v píkách. Pokud to chcete v roční výrobě (s tím, že ta stávající jede na plný instalovaný celý rok), tak to ještě vynásobíte osmi.
Já vím, je potřeba si pomoci jádrem a Poláci v tom mají jasno, na rozdíl od nás.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.9.2021 10:32 Reaguje na Václav Kain
ale asi by bylo férové říci, co udělá Polsko pro to, aby důl zavřela co nejdříve a to se neděje. Tady se vypisují bianko šeky za nějaké " výpalné"
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist