https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsky-soud-anuloval-pokutu-vymerenou-gazpromu-kvuli-plynovodu-nord-stream-2?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polský soud anuloval pokutu vyměřenou Gazpromu kvůli plynovodu Nord Stream 2

22.11.2022 10:21 | VARŠAVA (ČTK)
Polský soud anuloval pokutu přes 29 miliard zlotých (zhruba 150 miliard Kč), kterou před dvěma lety polský antimonopolní úřad (UOKiK) vyměřil ruské plynárenské společnosti Gazprom za výstavbu plynovodu Nord Stream 2 bez jeho povolení. Úřad dnes nicméně oznámil, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Informovala o tom agentura PAP.
reklama

 

Soud zrušil i pokutu 234 milionů zlotých, kterou úřad před dvěma lety vyměřil pěti podnikům podílejícím se na financování projektu Nord Stream 2. "Rozhodnutí soudu nás překvapilo," uvedl šéf antimonopolního úřadu Tomasz Chróstny.

Plynovod Nord Stream 2 měl po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Dokončen byl v loňském roce, jeho zprovoznění však zabránil německý kancléř Olaf Scholz krátce předtím, než ruská vojska letos v únoru napadla Ukrajinu.

Už v roce 2011 zahájil provoz plynovod Nord Stream 1, který má stejnou kapacitu jako Nord Stream 2. Rusko letos dodávky plynovodem Nord Stream 1 do Německa nejprve výrazně omezilo a později provoz plynovodu zcela zastavilo. Svůj postup zdůvodňovalo technickými problémy souvisejícími s protiruskými sankcemi. Evropská unie ale tvrdila, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Koncem září pak byly u plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 zjištěny úniky plynu. Ukázalo se, že plynovody poškodily výbuchy, které zřejmě byly sabotáží.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist