https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pomnik-na-litomericku-pripomina-zemedelce-vyhnane-komunisty?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pomník na Litoměřicku připomíná zemědělce vyhnané komunisty

19.9.2021 01:08 | KRABČICE (ČTK)
V Krabčicích na Litoměřicku byl pod horou Říp za účasti desítek pamětníků a soukromých zemědělců odhalen pomník, který připomíná sedláky vyhnané z jejich hospodářství při komunistické kolektivizaci zemědělství. Před 70 lety, na podzim roku 1951, začala největší vlna vystěhování selských rodin v Československu. O svůj domov a hospodářství tehdy přišly tisíce rodin, řekl předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek.
reklama

 

"Byla to komunistická akce, i v té době v roce 1951 nezákonná akce, která spočívala v násilném vystěhování selských rodin ze svých domovů, a byla to plošná akce, která se odehrávala v průběhu asi dalších dvou let po celé republice," uvedl Šebek, jehož rodina byla rovněž vystěhována. Na Litoměřicku se týkala takzvaná akce Kulak rovněž mnoha rodin. "Tady byla postižena spousta sedláků, je to zemědělský kraj," uvedl Šebek. Celostátně se týkalo stěhování tisíců rodin. "Staly se obětí režimu," řekl a dodal, že někteří sedláci zaplatili i životem.

Před 29 lety se odehrála podobná vzpomínková akce jako dnes. Sedláci si s sebou tehdy donesli kameny či cihly, pozůstatky jejich statků, které jim byly po listopadu 1989 po desítkách let navráceny. "Tyto pomyslné střípky zničených životů sedláckých rodin naši tátové složili pod bílý kříž, který měl být základem trvalé mohyly, jež by připomínala zrůdnost celé komunistické myšlenky i její praktické důsledky," uvedl Šebek. Mohyla však na místě není, proto bylo pietní místo dnes symbolicky obnoveno.

Násilná kolektivizace venkova se nesla v atmosféře politického zastrašování, kdy komunistický režim sedlákům zabavoval a vyvlastňoval půdu, zvířata, strojový park i nemovitý majetek. Dětem ze selských rodin bylo znemožňováno studium, jejich rodiče mnohdy přišli o všechno včetně svobody a občanských práv, otcové putovali do žalářů či uranových dolů.


reklama

Tereza Sajdlová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist