Michal Veselý, Petr Jelínek "> Popovský jasan je Stromem roku 2002 - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/popovsky-jasan-je-stromem-roku-2002?add_disc=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Nadace Partnerství: Popovský jasan je Stromem roku 2002

21. října 2002 | Nadace Partnerství
Autor: Michal Veselý, Petr Jelínek, tel: 542 218 350
Popovský jasan byl vyhlášen českým stromem roku 2002. Stalo se tak na Koncertu pro stromy 20. 10. 2002 v pražském Divadle Na Fidlovačce. Koncert byl vyvrcholením celorepublikových oslav Dne stromů, který připadl na tento den. Mediálními partnery projektu byl týdeník Květy a Český rozhlas.

Na koncertu, kterým vtipně provázel herec a moderátor Petr Vacek, vystoupila Zuzana Lapčíková společně s Emilem Vilkickým, Q-VOXEM, Horňáckou hudeckou muzikou Mirka Minkse a dalšími přáteli. Ve výborné atmosféře divadla na Fidlovačce zahráli moravské lidové písničky o stromech z nového alba Strom Života. Kombinace cimbálové muziky, mužského sboru jazzových prvků a virtuózního klavírního přednesu Emila Viklického strhla publikum.

Výběr písní na albu tvoří jeden celek, kterým paralelně prolíná příběh zakleté dcery ve stromu a teorie stromu života. CD pokřtila a jeho kmotrou se stala Hana Hegerová. Ta nejen že zazpívala na koncertu několik nádherných šansonů, ale také zde na Den stromů oslavila své narozeniny. CD Strom života vydává Nadace Partnerství na podporu sázení stromů. 40 Kč z každého prodaného alba stejně jako výtěžek benefičního koncertu jsou věnovány na podporu výsadby stromů v programu Strom života. Na pódiu se dále představili Jan Kačer a Jan Potměšil.

Na koncertě předal ministr životního prostředí ČR RNDr. Libor Ambrozek panu Petru Krásovi, navrhovateli vítěze ankety Strom roku 2002, diplom pro vítěze a zástupce firmy Eden s.r.o. předal certifikát na bezplatné odborné ošetření vítězného stromu.

Popovský jasan (jasan ztepilý) stojí na území bývalé vesnice Popov nedaleko Jáchymova v Karlovarském kraji. Dosahuje výšky 26 metrů a obvodu kmene 665 centimetrů. Stáří stromu se odhaduje na 200 let. Tento jasan je jednou z mála památek na vesnici Popov. Dnes už zbylo jen pár náznaků staveb a několik starých stromů. Přestože jej svou velikostí snad žádný jasan u nás nepřevyšuje, není stále chráněn a zůstává "utajen" v křovinách a kopřivách.

Celkové výsledky ankety:
1. Popovský jasan (okres Karlovy Vary) – 444 hlasů
2. Nepomyšlská lípa (okres Louny) – 300 hlasů
3. Lípa u Izidora (okres Náchod) – 203 hlasů

Nadace Partnerství podporuje výsadbu stromů a veřejné zeleně ve městech i v krajině v rámci svého grantového a asistenčního programu „Strom života.“ Od roku 2000 také organizuje veřejnou sbírku „Adoptujte strom!“, která pomáhá projekty zaměřené na výsadbu a péči o stromy financovat. Ke dnešnímu dni bylo podpořeno 60 organizací a vysazeno přes 6000 stromů.


Další informace Vám rádi podají Michal Veselý a Petr Jelínek, Program Strom života Nadace Partnerství, Panská 7, 602 00 Brno, tel. 05-42 21 83 50, e-mail: strom.zivota@ecn.cz, www.stromzivota.cz

Nadace Partnerství je součástí konsorcia pěti národních nadací v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku, jehož posláním je stimulovat aktivní účast občanů na zlepšování životního prostředí ve svém regionu. V současné době je největším soukromým zdrojem finanční podpory ekologických projektů obcí a nevládních neziskových organizací v ČR. Od svého vzniku v roce 1991 rozdělila okolo 70 miliónů korun na více než 1000 projektů nevládních neziskových organizací a obecních úřadů.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist