https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poprve-v-historii-padl-v-cesku-trest-za-traveni-dravcu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poprvé v historii padl v Česku trest za trávení dravců

29.4.2021 18:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Otrávený orel mořský, ilustrační snímek.
Otrávený orel mořský, ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přelomový rozsudek padl dnes u okresního soudu ve Strakonicích. Historicky poprvé byl v Česku někdo odsouzen za trávení divoce žijících živočichů. Soudce uznal muže vinným ve všech třech bodech obžaloby. Nepravomocný rozsudek je 2,5 roku odnětí svobody s odkladem na 3,5 roku. U soudu svědčila psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká, která v terénu pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech a podklady předává policii. Informuje o tom Česká společnost ornitologická.
reklama

 

V březnu 2019 měl muž otrávit dva orly mořské a dva krkavce velké u Mečichova na Strakonicku. V květnu toho roku byla u podezřelého provedena domovní prohlídka, při které byly nalezeny přípravky s karbofuranem a endrinem. Z laboratorních analýz se zjistilo, že orli byli otráveni karbofuranem a krkavci endrinem.

29. dubna 2021 byl muž uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby – neoprávněné nakládání s volně žijícími zvířaty, přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu a týrání zvířat.

Česká společnost ornitologická má ptačí kriminalitu v hledáčku již od roku 2000. V roce 2017 zintenzivnila hledání otrávených návnad a jejich zvířecích obětí zřízením specializované terénní psí jednotky psovodky Kláry Hlubocké, která navštěvuje preventivně důležitá místa výskytu dravců, případně místa dřívějšího trávení. Kromě toho vyjíždí k případům na žádost policie či dalších institucí, případně na ohlášení občanů.

„Ptačí kriminalitou se zabývám přes 20 let a teď jsem se konečně dočkal prvního odsouzeného traviče. Je to nesmírně důležitý signál pro ty, kdo neberou ochranu přírody vážně, že společnost má zájem ji chránit a má zájem si ochranu vynutit v případě potřeby i formou soudního rozhodnutí. Netěší nás, že má někdo problémy se soudy, ale příroda a životy ptáků jsou hodnotou, která za to stojí,“ říká ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Jen za rok 2020 ČSO zaznamenala 51 nelegálně zabitých ptáků, většinou šlo o otravy. Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, ČSO zdokumentovala a předala policii 95 případů, jejichž obětmi se stalo více než 250 ptáků. Letos je to už 21 případů s 56 ptačími oběťmi.

Traviči a pytláci k trávení zvířat nejčastěji používají zvláště brutální způsob usmrcení – nástrahu s nervovým jedem karbofuranem, po jehož požití zvíře umírá bolestivě v křečích, nemůže dýchat, bolestivě roztahuje křídla a svírá pařáty. Jed je nebezpečný a smrtelný i pro člověka. Vstřebává se i kůží či vdechnutím.

Samotné držení jedu karbofuranu je trestným činem a v celé Evropské unii je jeho držení zakázané už od roku 2008 pro jeho přílišnou jedovatost. Dříve se užíval jako pesticid v zemědělství. Několik kapek tohoto jedu dokáže spolehlivě usmrtit prakticky jakéhokoliv živočicha.

Podezření na otravu. Jak poznat?

• víc mrtvých zvířat pohromadě (dravci, krkavcovití, šelmy – dva a víc jedinců v okruhu 300 m)

• podezřelá návnada (maso, vnitřnosti, vejce – zejména s viditelným fialovým zbarvením nebo posypané práškem či potřené béžovou emulzí)

• mrtvé zvíře poblíž návnady

• mrtvý hmyz na uhynulém zvířeti či návnadě

• mrtvé zvíře v typické pozici (ptáci: křečovitě sevřené pařáty, roztažená nebo poloroztažená křídla; šelmy: leží na boku, natažené nohy, otevřená tlama, někdy hlava zvrácená dozadu)

• mrtvá zvířata na otevřeném prostranství (nejsou pod elektrickým sloupem ani poblíž trati či silnice)

Co dělat v případě nálezu?

• Na nic nesahejte, zabraňte přístupu dalších osob i zvířat.

• Volejte nejlépe okamžitě, i když chcete nález jen konzultovat (Klára Hlubocká 606 412 422 – i SMS, případně Zdeněk Vermouzek 773 380 285).

• Volejte i v případě, že jste nález ohlásili někomu jinému (policii, ČIŽP, správě CHKO, …).

• POZOR! Karbofuran je velmi nebezpečný jed


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VP

Vít Pátek

29.4.2021 16:09
S ohledem na okolnosti causy (pracuje se pouze s nepřímými důkazy), nebylo rozumnější počkat si s publikováním až na pravomocný rozsudek??
Odpovědět
AM

Anežka M

30.4.2021 09:26 Reaguje na Vít Pátek
Tak to si snad všichni uvědomují.

O finální rozsudek ale nejde, nebo ne jen o něj. Za mě je pozitivní i to, že u pana rybníkáře ten karbofuran našli. Protože jestli se tak stalo, asi to nebyl náhodný nález při čaji o páté, ale během domovní prohlídky. A tu musel někdo nařídit. Na základě něčeho. Vzhledem k nedostatku stop na místě to nejspíš znamená, že někdo promluvil a že to policie nezametla pod koberec. Což je důvod k oslavě až až.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.4.2021 16:31
Konečně! Doufám, že si sedne natvrdo!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.4.2021 16:53 Reaguje na Slovan
Nesedne. Dostal podmínku.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.4.2021 16:58
Rozsudek celkem dobrý, ale výslovně mi tam schází uložení povinnosti nahradit způsobenou škodu . Cca 200 tis. Kč je nyní na západ od našich hranic cena mezi chovateli za mladého orla mořského , krkavec asi 10 000 Kč.
Takže podmínka + peněžitý trest 420 tis. Kč
Odpovědět
Sl

Slovan

29.4.2021 17:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tentokrát musím souhlasit. Už ta výše pokuty by mohla být dostatečný strašák pro jiné píp píp.
Odpovědět
AM

Anežka M

30.4.2021 08:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak tak, ať hezky cáluje, jestli bude uznán vinným.

Trest odnětí svobody by tu ani nebyl potřeba, stačila by tučná pokuta plus odejmutí oprávnění nakládat se zvířaty, podnikat v oboru, ztráta ryb. lístku a podobně. Ať si panáček hledá rekvalifikaci. Efekt by byl dostatečný a nepřetěžovaly by se věznice, které už beztak praskají ve švech.
Odpovědět
DA

DAG

30.4.2021 09:07 Reaguje na Anežka M
Vy víte v jakém oboru pán dělal? Píšete něco o rybách.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.4.2021 11:04 Reaguje na DAG
Kousek výš je napsáno, že je rybníkář. To bych mu skutečně zakázal podnikat v oborech, kde se manipuluje s živými zvířaty.
Odpovědět
DA

DAG

29.4.2021 17:19
Tak doufám, že takhle nedopadnou myslivci, až budou mít sto metrů od rybníka doma ve skříni brokový náboj. Jinak trávení je fakt špatně. Škoda, že je článek jen oslava a nerozvádí proč to dotyčný udělal a jestli se přiznal.
Takhle dostane podmínku a všem bude tvrdit, že to neudělal a měl doma jen postřik na breberky.
Odpovědět
AM

Anežka M

30.4.2021 08:55 Reaguje na DAG
Nepřiznal. Karbofuranem údajně nejprve trávil myši, následně tvrdil že mu ho do sklepa někdo schválně dal. Asi pan Makoň.



Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.4.2021 11:05 Reaguje na DAG
Ten zákon je postavený tak, že jste v průseru i když v noci naprší a ráno máte na zahradě kaluž.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.4.2021 08:58
Dobrý článek. Jen by se to mnohem raději mělo prokázat přímými důkazy. Kromě toho vlastnictví karbofuranu, myslím, že dnes člověk, který nějak vědeckými metodami věci kolem karbofuranu nezkoumá, by skutečně neměl mít k této látce přístup. A proto je trest za vlastnictví této látky podle mne oprávněný.
Co se týká predátorů, podle mne by se nemělo pohybovat ode zdi ke zdi, kdy je určitý druh prakticky stoprocentně chráněný, i když už začíná být evidentně přemnožený. Viz třeba tuším zrovna krkavci v některých městech. Podle mne, pokud není výskyt predátora na některém území hraničně nulový, by se měla pravidelně určitá část přírůstku počtu takového predátora oficiálně a legálně odlovovat. Ostatně takhle v přírodě i funguje přirozená regulace, u savců a ptáků se málokdy takový predátor presentující v přírodě určitý stupeň potravního řetězce rozmnožuje bez omezení až do nějakého kolapsu populace a prudkého poklesu počtu jedinců. Většinou při nárustu počtu predátorů se zostřuje soutěž a přežívají pouze stále menší počet stále dokonalejších jedinců. Až dojde k rovnováze , kde jsou pouze mírné oscilace dané tím, že některý rok je více a některý rok méně vhodný pro ten konkrétní druh. Podobně by měl fungovat i ten regulační odstřel, začít v době, kdy je predátor relativně vzácný a jakmile se začne množství jedinců blížit nějakému dohodnutému optimálnímu množství, povolit počet odstřelů blížící se ročnímu přírustku populace.
Když nic jiného, aspoň by se takhle odklonila od činů významná část těch travičů.
Odpovědět
MH

Miroslav Hoření

30.4.2021 11:52
No mě to spíš připadá jako odměna, než jako trest. Takové malé ty ty ty, a už to víckrát nedělej. Pro ty, co nadále tráví divoká zvířata, je to docela uklidňující pokyn, že se nemusí zase tak moc bát.
Odpovědět
ve

30.4.2021 18:27
Vzhledem k tomu, že se jedná o jed, který je vyloženě zakázáno prodávat i přechovávat a je nebezpečným i pro člověka, tak považuji tento trest za opravdu směšně nízký. Bohužel však dokud se podobným zrůdám nepovede otrávit člověka, nejspíše s nimi nikdo nic pořádného neudělá...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.5.2021 11:10
Nemíním komentovat samotný případ, ale vím o případu, kdy nový majitel
domu strávil den na policii kvůli výpovědi k nálezu zbraní a munice po
bývalém majiteli ve dvojitém stropě. Na skrýš by nepřišel, pokud by se
nepustil do radikální přestavby domu a podobné to může být i s jedy a
jinou chemií. Takže pro klid duše nekupovat starší domy a nebo je raději
preventivně kompletně přestavět a zjistit, co vše mohou ukrývat. Lidé
si často schovali různé věci a to často velmi nebezpečné a nevěděli to
ani jejich příbuzní. Prokázat čin je věcí soudu a stanovit i výši trestu.
Na výši trestu tak má vliv i míra prokázání úmyslu a tak si mnozí myslí,
že je trest mírný, ale držení jedu je něco jiného, než důkaz o jeho
použití. Držení nože ze mne taky neudělá vraha, pokud se nejedná o nůž
přímo použitý k vraždě. U jedu je to velmi sporné a možná by se lidé
divili v kolika sklepech a na půdách ho mohou bez svého vědomí mít.
Odpovědět

Jirka Černý

2.5.2021 09:45 Reaguje na Břetislav Machaček
Souhlas. Když jsem koupil domek co bylo potřeba vyklidit byl to docela mazec. Spoustu věcí jsem dával do plastových nádob v rukavicích, bývalý majitel pracoval v zemědělství a tak si na zahrádku nabral co potřeboval do zásoby tak na sto let.
Jen pro pobavení na půdě jsem našel roztrhlý pytel se sytě okrovým divně vypadajícím práškem, moc jsem se do něj nehrnul vypadalo to od pohledu jedovatě, když jste to v rukavicích a respirátoru opatrně nacpal do plastového sudu na fragmentech obalu jsem zjistil že je to barva na fasádu, jo jasně barák je celý okrový ale njak jsem si to nespojil.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist