https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/portugalska-firma-edp-chce-investovat-25-miliard-eur-do-obnovitelnych-zdroju?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Portugalská firma EDP chce investovat 25 miliard eur do obnovitelných zdrojů

2.3.2023 18:42 | LISABON (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Největší portugalská energetická společnost EDP investuje 25 miliard eur (zhruba 586 miliard Kč) do obnovitelných zdrojů energie. Do roku 2026 chce jejich instalovanou kapacitu téměř zdvojnásobit na 33 gigawattů (GW), informovala v tiskové zprávě. Ve svém strategickém plánu uvedla, že 21 miliard eur investuje její větrná a solární divize EDP Renováveis, což je čtvrtý největší producent obnovitelné energie na světě, čtyři miliardy eur pak budou směřovat do elektrických sítí.
reklama

 

Průměrné roční investice by se tak zvýšily na 6,2 miliardy eur. To je o 30 procent více, než předpokládal předchozí výhled do roku 2025. "Tento plán představuje jasný závazek k energetické transformaci prostřednictvím urychlení investic a udržitelného růstu," uvedla firma.

Přes 90 procent investic má směřovat do větrné a solární energie na pevnině, zbytek do větrné energie na moři, do baterií a vodíku. V prosinci měla společnost EDP instalovaný výkon obnovitelných zdrojů 18 GW.

Firma uvedla, že se bude i nadále soustředit na "klíčové trhy s nízkým rizikem". Očekává, že do roku 2026 jí přibude v Severní Americe 7,4 GW nových kapacit obnovitelných zdrojů a v Evropě 5,6 GW. Dále plánuje instalovat 2,2 GW nové kapacity v Jižní Americe a 1,2 GW v regionu Asie a Tichomoří.

Na financování části investice hodlá získat jednu miliardu eur prodejem akcií. Zájem o ně projevila firma Lisson Grove Investment, což je přidružená společnost singapurského státního investičního fondu GIC.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.3.2023 19:58
Však on to nakonec někdo zaplatí - firmy a domácnosti v EU .
Vždy mě pobaví veselá historka z natáčení o tom, jak budeme mít úžasně levnou a kdykoli dostupnou energii z OZE.
Hitem dnešních TN na ČT1 pak ukolébavka jak české energetické firmy nabízejí elektřinu již pod vládním cenovým stropem ( 6 Kč/kWh) za silovku.
Nekup to ! :-)
Odpovědět
va

vaber

3.3.2023 09:57
portugalcům se to vyváží, energii nepotřebují , zimě netopí a místo topení si obléknou dva kabáty
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist