https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/portugalsko-bojuje-s-desitkami-lesnich-pozaru-pozadalo-o-pomoc-eu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Portugalsko bojuje s desítkami lesních požárů, požádalo o pomoc EU

11.7.2022 15:54 | LISABON (ČTK)
Portugalsko stále bojuje s desítkami lesních požárů. Hasiči dnes ráno zasahovali proti 35 požárům porostů, uvedla portugalská agentura Lusa. Kvůli nepříznivé předpovědi počasí začal dnes v zemi platit stav nouze. Pyrenejský poloostrov tento týden čelí další vlně horka a situaci zhoršuje také sucho.
reklama

 

Dnes ráno podle údajů portugalských úřadů bylo nasazeno přes 1500 hasičů a několik stovek kusů techniky. Nejvíce jednotek zasahuje u požárů u obcí Cumeada a Pombal na sever od Lisabonu. V oblasti u obce Cumeada shořelo také několik domů.

Kvůli závažné situaci a nepříznivému výhledu ode dneška v zemi platí stav nouze. Podle odhadů agentury DPA požáry dosud zničily na 2500 hektarů porostu. Portugalsko také požádalo o pomoc další země skrze unijní mechanismus civilní ochrany. Například Španělsko poskytne svému sousedovi dvě požární letadla.

Pyrenejský poloostrov čelí od víkendu další vlně horka, která potrvá nejméně do čtvrtka. V Portugalsku se očekávají teploty až 40 stupňů. Výstraha před vysokými teplotami dnes platí také na většině území Španělska a přes 40 stupňů se očekává na jihu země.

Situaci zhoršuje také dlouhodobý srážkový deficit. Přes 90 procent portugalského území se nachází ve stupni vysokého a extrémního sucha.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist